Zbořil: Dnes už si nejen evropští vůdci nedělají starosti s vyhlášením války

politika

<< NĚCO  Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout období červenec - srpen 1914, kdy docházelo k různým  vyhlašování válek a začínala Velká válka proto, abychom věděli, jak to dnes s těmito věcmi vypadá.

Zbořil: Dnes už si nejen evropští vůdci nedělají starosti s vyhlášením války
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
7. srpna 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Málo se vzpomíná, nebo spíše všichni zapomínáme na to, jak nám zabili Ferdinanda. A na to, že o měsíc později vydal František Josef I. „Provolání k mým národům“, vyhrožoval Srbsku válkou a pak skutečně postupně následovalo vyhlášení války Srbsku a carskému Rusku. Tím odstartoval vznik  takového propletence vyhlašování válek: Rakousko-Uhersko a Německo Srbsku, obou těchto zemí carskému Rusku a na konec tento evropský už předválečný karneval zemí Trojspolku a Trojdohody  vrcholí  trochu nesmělým posledním vyhlášením války Velké Británie na pomoc jak carskému Rusku, tak Srbsku. Odehraje se to zhruba v rozmezí dvou, tří týdnů, ale mohli bychom si ale všimnout i toho, že je to ještě doba, kdy se války vyhlašovaly a mnozí to brali vážně.


Dnešní doba se zrychlila a už není čas někomu válku vyhlašovat. Střílí se od boku, lidé umírají snad ještě rychleji než kdysi  na Divokém západu a nebohý chilský prezident Salvador Allende odešel rychleji, než si to svět stačil uvědomit, než celý svět pochopil komu a oč vlastně jde.

Dnes, když chce někdo jít s někým do války a začne organizovat vojenské operace, tak to vlastně tomu partnerovi nebo potencionálnímu nepříteli ani neříká. Werich k tomu prohlásil,  že „dnes  už je doba tak rychlá,  že když chce jeden druhému říct, že je vůl, a než mu místo  k vyhlášení války pošle to svoje telegrafické tů-tů-tů, tak  ten druhý to ví dřív, než mu to řeknou“. Místo vyhlášení války prostřednictvím diplomatické nóty nebo manifestu, tak to i dnes „všichni vědí dřív, než  to řeknou.“ A k tomu dodává důležitou větu, také se vztahující k současnosti,  „dneska  panovníci a vladaři nejsou ale tak hákliví,
“ připomíná Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Současnost, to už dávno není salónní vyhlašování válek…

„To je, myslím, poučení až po dnešek. Války už se nevyhlašují, ale vedou. A většinou znepřátelené strany vědí předem, že k nějaké válce dojde a někdy dokonce i to, jak dopadne.  Takže moudrost lidská, a především představa, že se války vedou při dodržování určitých pravidel vedení války, má velké mezery. Dneska salónní diplomatické vyjadřování evropských panovníků a jejich emisarů z července a srpna 1914, kdy jistě tušili, že se schyluje k Velké válce, ale ještě nemluvili o první světové anebo Velké válce v rozměrech, které všechny zúčastněné strany tak překvapily, pravděpodobně ještě chtěli, alespoň na území Evropy, dodržovat určitá pravidla. Pozoruhodné však také bylo, jak rychle na ně hned po několika týdnech všichni zapomněli,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif