Zbořil: Cyril, Metoděj a Robert Fico a slovenská státnost

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout nedávné oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Jejich příchod nebo i jejich působení má přesah i do dneška.

Zbořil: Cyril, Metoděj a Robert Fico a slovenská státnost
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
17. července 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Ano, to výročí se připomínalo různými způsoby opakovaně a mnohokrát i za různých politických režimů. Od první republiky počínaje až pop současnost. Ale je proto na tomto výročí, na oslavách toho výročí, zajímavé také to, že opakovaně dochází k jeho různým interpretacím.  Byly doby, kdy na Velehradě byly statisíce lidí, protože to byl tak trochu vzdor proti tehdejšímu komunistickému režimu. Ale tentokrát tam sice byl mnohem menší počet lidí, ale byl o  to zajímavější,  že tam byli církevní hodnostáři v honosných ornátech, na kterých bylo vidět, že církev je odškodněná a kompenzovaná velice bohatě,“ uvedl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Robert Fico…

„Ale bylo zajímavé, nebo mně se zdálo zajímavé, i vystoupení, krátké, čtvrthodinové vystoupení Roberta Fica, který připomněl velikost Velkomoravské říše a Velké Moravy jako počátku slovenské státnosti. Snažil jsem se dávat pozor v  jaké souvislosti Robert Fico zmínil český stát a českou státnost, a musím říct, že jsem to nezaslechl. Nevím jestli jsem špatně poslouchal, ale pravda je, že  Velká Morava byla prostřednictvím Roberta Fica vyvlastněná, chceme-li znárodněna, Slováky a odpovídala to tomu, jako kdyby se tam měla zpívat slovenská hymna, a ta její druhá sloka začínající slovy (po Nad Tatrou sa blýska) … To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo…“ Vystoupení páně Ficovo bylo skutečně v tomto smyslu pozoruhodné, kromě toho, že i misijní činnost „věrozvěstů“  Konstantina a Metoděje považoval za základ slovenského jazyka a  také zapomenutý prazáklad různých evropských nebo neslovanských překladů nebo výpůjček z překladu a hlaholice Konstantinovy.

Ale ani při této příležitosti se nemluvilo o jejich vlivu na český jazyk a českou státnost. Možná jsem byl zaujatý a poslouchal jsem něco, co nemělo takový význam. Ale myslím si, že vzhledem k současnému stavu politických poměrů a kulturních poměrů na Slovensku, a s ohledem na atentát na Roberta Fica, toto všechno mělo nějaký význam. Třeba jenom symbolický, ale Robert Fico se toho významu ujal energicky a dal najevo, co si o české části bývalého Československa myslí,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?