Zbořil: „Bitva na Kosově poli“ je mýtus živý dodnes

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout událost z června 1389, kdy Srbové a jejich spojenci porazili Osmanské Turky.

Zbořil: „Bitva na Kosově poli“ je mýtus živý dodnes
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
3. července 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Oni tak úplně neporazili osmanskou armádu, jenom Miloš Obilič, pro někoho hrdina, pro jiného zrádce,  slovansko-maďarského vojska, se přišel v předvečer bitvy poklonit sultánovi Muradovi I. a při té příležitosti ho zabil. Sultánova stráž, podle pověsti a letopisů,  tohoto člověka okamžitě na místě rozsekala na kusy. Syn Maradův Bajezíd I. přikázal pobít všechny zajaté nepřátele,  ale jeho vojsko se stáhlo k bráně Anatolského poloostrova, do Adrianopolu/Edirne, protože museli hledat nového sultána. Takže do „benátských zpráv“, řekněme kronik, se dostal záznam, že turecké  vojsko  bylo poraženo, protože se museli stáhnout do Adrianopolis, a tam došlo k té volbě nebo ustanovení asi po osmi letech jeho nástupce.  


A tak to zůstalo zapsáno v srbských a evropských kronikách, které vytvářely umělou realitu a položilo základy různých legend a historických příběhů. Teprve  roku 1445 bylo spojenecké vojsko pod vedením Jánose Hunyadiho poraženo definitivně a na stejném místě byl vyhlášen  sandžak, vojensko-správní jednotka Osmanské říše  až někdy okolo roku 1520. A následuje „turecká poroba“, měnící svou podobu a  zanechávající nám své náboženské chaotické dědictví až do současnosti, “připomíná  Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Mýtus až do dneška, i když…

Na „Bitvě na Kosovském“ poli je vlastně tak nejzajímavější to, že se stala velkým symbolem, skutečně národním symbolem zejména Srbů, prožívaným s velkou intenzitou, a který má svá pokračování  až do současných hádek o nezávislost a polozávislost Kosova. V srbském národním a kulturním prostředí náme ještě další výklad té bitvy na Kosově poli.  A to je ten že, ve staroslovanštině „kos“ znamená hrdina a pole, polje,  ve významu svaté polje, bylo pole hrdinů, hřbitov místo, kde byly pochováni hrdinové, Proto do všeho vstupuje i další mýtický prvek, který je živý i v současnosti. A my, kteří si tento význam neuvědomujeme, nemluvě o Karlu Schwarzenberkovi, který vše viděl jenom přes ty habsburské myšlenky ovládnutí Balkánu, tak my, si to podobně neuvědomujeme. Je to pole jako pole, na kterém přistávají a hnízdí nějaký ptáci.  

Skutečně v němčině se setkáme i s překladem Amstel Feld, tedy pole ptáků, a mýtotvorný význam to nemá. Naopak současnému německému pohledu na Balkán se to zdá být vhodnější. A přesto připomínka na heroickou minulost srbskou je živá a dodnes v každých volbách v Kosovu se vše opakuje a připomíná znova. Znova se objevují  národnostní střetnutí, ať jde o fotbal, jak jsme viděli před několika dny v Německu, anebo o nějaký větší shluk osob, který se chce nebo může postavit pod prapor obrany Kosova, hrdinů z Kosova pole,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?