Zbořil: Antisemitismus není jenom z Německa, ale má své zdroje i u nás

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout červen 1939,  kdy německý protektor Konstantin von Neurath u nás zavedl protižidovská opatření, která už před tím platila v Německu.

Zbořil: Antisemitismus není jenom z Německa, ale má své zdroje i u nás
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
26. června 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Freiherr von Neurath byl plnohodnotným, jako málokdo po něm, zástupce říšské moci v Protektorátu a jako takový vlastně jenom legalizoval další postupy proti Židům, které ale už tady ve skutečnosti nezákonně a spontánně  probíhaly už od Mnichova.  Jednak Židé utíkali před budoucností, jednak se zbavovali svých majetků, jednak se jim odebíraly, třeba právníkům nebo lékařům, licence na výkon jejich povolání,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.


Náprava předválečných poměrů…

„A také náprava poměrů po druhé světové válce byla velmi liknavá a opatrná ve smyslu fyzickém a morální. Pan profesor Pick byl z rodiny pražského advokáta, která skončila v Osvětimi. On byl v Československé armádě ve Velké Británii a vrátil se po roce 1945, respektive až v roce 1947, protože byl zraněný u Cherbourgu. Byl se podívat na byt svých rodičů a kancelářské zařízení, protože se vrátil jen v uniformě a tu musel okamžitě po příjezdu do Prahy odevzdat.  Koncipient jeho otce, který otcovu kancelář převzal v roce 1938, ho odtud doslova vyhnal. Vůbec se s ním nechtěl bavit a demobilizovaný Ota Pick skončil tehdy na pomyslné ulici. Nikdy se ta věc později už nenapravila. A nebyl to tehdy jediný případ,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Antisemitismus…

„Takže antisemitismus, který se po Mnichovu v druhé republice rozmnožoval jako nenávist k židům, a my o něm mluvíme jako dodaném z německých zdrojů, měl také české propagandisty. Ty různé antisemitské plátky jej pěstovaly, stejně jako novináři, na jejichž články z té doby vzpomínáme dodnes. „Árijský boj“ uváděl na podzim 1938 seznamy živnostníků, kteří „obsluhovali Židy a Židovky“, ačkoliv to ještě nebylo zakázáno a předcházelo to těm von Neurathovým dekretům. A často to bylo motivované zištnými úmysly. Konec konců, ve filmu „Obchod na korze“ to Kadár s Klosem ukázali sice jen v malé slovenské podobě, ale naprosto přesně.

A když dnes sledujeme události v Gaze ten palestinsko-izraelský konflikt, tak ti mezi námi starší mají někde v podvědomí vzpomínku na tyto historické události z podzimu  1938 a jara 1939,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?