Západ začíná být všeobecně schizofrenní, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Západ začíná být všeobecně schizofrenní, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
15. července 2024 - 06:05

ORBÁNOVA MÍROVÁ MISE A SVĚT PO ATENTÁTU NA DONALDA TRUMPA. V minulém rozhovoru jsme hovořili o frakci Patrioti pro Evropu, u jejíhož zrodu stáli Andrej Babiš, Viktor Orbán a Herbert Kickl. Ukázalo se, že se tato nová frakce v čele s předsedou Jordanem Bardellem a kde největší skupinu tvoří europoslanci Národního sdružení Marine Le Pennové, stane třetí největší frakcí v Evropském parlamentu.  

Jak hodnotíte šance na úspěch Patriotů s odstupem týdne?

Orbán s Babišem to zvládli a postavili třetí největší frakci v Evropském parlamentu. A ještě se jim podařil husarský kousek, že to založili oni a ne Le Penová, která má víc europoslanců než otcové zakladatelé dohromady. Francouzi se k frakci "jen přidali." Tohle byl taktický majstrštyk, který Babišovi hodně pomohl a kdyby teď byly parlamentní volby, tak by složil budoucí vládu sám.

Stále vidím nějaké stíny v ráji. Babišovi už europoslanci jednou utekli a někteří se už teď celkem rozhořčeně vyjadřují, že jsou proukrajinští a liberální. Příštích pět let budou mít na triku, že se paktují s Putinem, že jsou užiteční idioti Ruska a bude náročné to ustát. Naše válkychtivá klika se nezastaví před ničím a vyhrožování a dehonestace je jejich denním chlebem. Takže Babišovi držím palce, aby udržel své europoslance pohromadě a ustál ten tlak. 

Kateřina Konečná, která byla v minulém funkčním období členkou levicové frakce GUE/NGL, a Ondřej Dostál (oba z koalice STAČILO!) se stali nezařazenými europoslanci. Co říkáte na toto jejich rozhodnutí? Budou mít nyní v rámci europarlamentu horší vyjednávací prostor a menší šance uskutečňovat svá předvolební předsevzetí?

Být nezařazeným europoslancem je samozřejmě horší pozice, ale podepsat frakci, že podporují grýndýl a migraci, to je ještě horší. Kateřina s Ondrou nezradili přesvědčení za prebendy a ukázali, že STAČILO! nevzniklo od toho, aby se dostali do funkcí. Je mi líto, že to takto musím říci, ale že nevznikla konzervativní levicová frakce, za to může Fico. Mohl být nejsilnějším hráčem ve frakci se Sárou Wagenknecht, STAČILO!  a dalšími konzervtivními levičáky, ale místo toho dlouho jednal se socialisty, kteří budii zdání, že ho vezmou, ale ve skutečnosti jen torpédovali vznik nové konkurenční frakce. Nakonec je SMER také v nezařazených... 

Není všem dnům konec, frakce mohou vzniknout kdykoliv, ale už nebudou mít takový vliv. Lidský život je nedokonalý... 

V Kyjevě dopadla raketa na dětskou nemocnici a ve veřejném prostoru se čile diskutuje o tom, že se jednalo zaručeně o ruskou raketu a také o tom, že to zaručeně byla ukrajinská střela protivzdušné obrany. Dobrat se v tuto chvíli pravdivé informace je téměř nemožné... vzpomeňme si na nejprve na dvě (poté jednu) raketu, kterou Rusko zasáhlo Polsko (což vehementně od první minuty obhajovali jak Volodymyr Zelenskyj, tak náš premiér Petr Fiala či ministryně obrany Jana Černochová - oba ODS), načež se ukázalo, že střela byla vypálena z Ukrajiny. V této souvislosti vzbudilo velké "vášně" vyjádření Kateřiny Konečně o tom, že je ji líto každé nevinné oběti... Ukrajinského a všech dalších vojenských konfliktů, a že je nutné co nejdříve nastolit příměří, aby se tato ani žádná jiná tragédie už nestala. A také když napsala vzkaz všem "válečným štváčům", že jsou pokrytci a položila jim otázku, kdeže teď mají kupříkladu palestinské vlajky? „Za pár měsíců má genocidní chování Izraele více civilních obětí než dva a půl roku konfliktu na Ukrajině! Chodíte zapalovat svíčku před velvyslanectví Srbska? A Afghánistánu, Iráku, Vietnamu, Libye, Sýrie? Myslíte na děti v Jemenu? Nebo tam jsou ty civilní oběti něco míň, protože je způsobila ta správná strana,” napsala doslova Konečná.  Souhlasíte s tím, co napsala?

Souhlasím s tím bezvýhradně. Každý den ve válce umírají nevinní lidé a to na obou stranách. A čím více konflikt eskaluje, tím menší ohledy se na civilisty berou. Ostatně, teď soudí českého žoldáka za rabování a on vypovídá moc zajímavé věci. Třeba jak v Buči dělal policajta, soudce i kata. Prostě střílel do civilistů, kteří se podle něj provinili kolaborací s ruskými okupanty.



Všude, kde se střílí, tak to schytávají především ženy, děti a starci. Vojáci jsou vycvičení a vědí, co mají dělat. Je třeba co nejdřív nastolit příměří a pak se klidně sto let dohadovat, protože žádné hranice nestojí za statisíce životů. A já už nechci poslouchat pokrytecké řeči o bestialitě nepřítele a politováníhodných kolaterálních škodách způsobených našimi kamarády. Nechci poslouchat řeči, že půl milionu iráckých dětí stálo za americkou svobodu. Nechci poslouchat fráze o humanitární povaze bombardování.

Kdyby Rusové opravdu chtěli být bestiální, tak nestřílí jednu raketu do nemocnice, ale zapálí celý Kyjev. A kdyby chtěli být opravdu hodně bestiální, tak sežehnou jaderným žárem celou Evropu. Je zajímavé, že ti stejní, kteří v případě zásahu nemocnice křičí, že k tomu snad vydal Putin rozkaz osobně, klidně tvrdí, že k jadernému úderu Putin rozkaz nevydá. Ale on ten náš Západ začíná být všeobecně schizofrenní. 

Maďarský premiér Viktor Orbán zahájil "mírovou misi". Nejprve odjel na Ukrajinu, kde hovořil s prezidentem Volodymyrem Zelenským, poté do Moskvy, kde vedl rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nakonec odjel do Číny, kde rokoval s prezidentem Si Ťin-pchingem. Orbán také vychválil někdejší německou kancléřku Angelu Merkelovou, která podle něj činila správně, když prosazovala politiku podle hesla "kdo spolu obchoduje, ten spolu neválčí". Orbán si též myslí, že pokud by Merkelová ještě zůstala v pozici kancléřky, k válce na Ukrajině by nedošlo. Co říkáte na Orbánovu „mírovou misi“ a na jeho hodnocení někdejší německé kancléřky Angley Merkelové?

Mňo, od té doby, kdy Merkelová dala rozhovor, kde naplno řekla, že Minské dohody byly jen taková zástěrka, aby Ukrajina získala čas a pořádně se vyzbrojila, tak bych si na její přínos k míru nevsadil ani pětník. Jediný, kdo je v tomto konzistentní od začátku je Orbán a já jsem rád, že někdo s tou mírovou misí začal. Přeju mu ze srdce, aby se jednou mírová dohoda podepisovala v Budapešti a aby z jednání vzešlo nové mírové uspořádání pro Evropu, které bude tak spravedlivé, že vydrží alespoň sto let. 

Ve Francii skončily parlamentní volby, překvapivě vyhrála levicová koalice a favoritka Marine Le Penn skončila až třetí. Zdá se, že v zemi panuje chaos a napětí přetrvává. Jaký osud teď Francouze čeká?
 
Myslím, že Francie bude hořet. Macron dělal předčasné volby proto, aby zabránil vládě Le Penové. Ale je to za cenu, že nebude vládnout nikdo. Zařídil pat v parlamentu a díky tomu bude dál vládnout prezident, protože takhle to mají ve Francii udělané. Macron si udržel moc za cenu chaosu v ulicích. Brusel udržela Macrona, ale ztratila Francii.

Macron bude vládnout v "nouzovém režimu," což může, najmenuje si svou vládu, což může, a rozhádaný parlament nebude mít sílu se mu postavit. Takže jednotliví představitelé budou moci jen hodně nahlas křičet a mobilizovat příznivce. Bude hodně hořících pneumatik, hodně pochodů, hodně žlutých vest a bordel, o kterém se nikomu ani nezdálo. 

Změní se podle Vás postoje prezidenta Emmanuela Macrona v otázkách zahraniční politiky… například ve vztahu k válečnému konfliktu na Ukrajině?


Myslím, že se Macronovy postoje moc nezmění, ale také si myslím, že Francie teď bude mít svých starostí dost. Macron sice uhájil pozice, ale není ve stavu, ab mohl vést liberální ofenzívu. Bude muset kopat politické zákopy a zadržovat "barbary." To je vždycky začátek konce. Jeho pozice bude postupně stále slábnout a jediné, čeho dosáhne, je, že Le Penová nakonec bude vládnout s ještě lepším volebním výsledkem.

Žijeme v zajímavých časech. V uplynulých dvou letech jsme byli svědky vrcholu moci liberalismu a teď už se díváme, jak je postupně zatlačován. A dělají to skutečně "barbaři." Zdánlivě nesourodé skupiny "populistů," zdánlivě neukotvené, měnící se, nedá se v tom vyznat... ale krok za krokem zatlačují liberály a berou jim pozice. 

Na podzim nás čekají krajské volby. Hnutí SPD se rozhodlo ve většině krajů kandidovat se stranou PRO v čele s Jindřichem Rajchlem, podle kterého "dochází k historickému spojení na naší národní konzervativní scéně. Politolog Milan Školník z České zemědělské univerzity v Praze o tomto spojení prohlásil, že Rajchl je pro SPD posilou a přináší do hnutí protestní prvek. Po vzoru koalice STAČILO! se jedná o další spojování národně konzervativních stran na naší domácí politické scéně. Co říkáte na spojení sil hnutí SPD a strany PRO a zvyšují se tak podle Vás šance, že v příštích sněmovních volbách už nedojde k tomu, že „propadne“ milion voličských hlasů?

Já se omlouvám a je mi líto, že to takto musím říci, ale spojení SPD, Trikolory a PRO nebude fungovat. Dopadne stejně jako spojení SPD a Trikolory v evropských volbách. Proč? Protože čas na spojování se uzavřel nejpozději v den, kdy byly uzavřeny hlasovací listiny a začala volební kampaň. Před dvěma roky se mohi spojit ti, co stáli na Václaváku na jednom pódiu. Ale SPD tam tehdy nebyla, protože se vymezovala a brala to jako útok na svoje preference. Svým způsobem měla i pravdu.

Ostatní se tehdy spojit mohli, protože si navzájem ještě nic neudělali. Ale teď, ve volební kampani k eurovolbám, na sebe všichni navzájem nakydali tolik špíny a tolikrát vysvětlovali svým voličům, proč je ten druhý arciďábel a nemají ho volit, že se to nedá vzít zpátky prostě tím, že si generálové pragmaticky podají ruku. Ještě včera slýchali voliči SPD, že Rajchl je řízená opozice, která má za úkol rozvrátit SPD a dneska řekne Okamura voličům, aby si udělali lobotomii a naopak Rajchla volili? Jak myslíte, že to dopadne? Víte, kolik si toho udělali Rajchl s Majerovou? Měli celé stranické sjezdy, kde řešili toho druhého a mobilizovali tam své příznivce k desetiminutovce hněvu na toho druhého. A teď najednou si na podají ruku, voliči zapomeňte, odteď jsme kamarádi...

Psali jsme:

Proto tak hezky zafungovalo spojení Přísahy a Motoristů - nikde na sebe nenarazili, nenadávali na sebe, nemobilizovali svoje příznivce proti sobě a voliči tím pádem neměli problém jejich spojení přijmout, i když je spojení policajta a řidiče vlastně nelogické. Ale spojit strany, které si ještě nedávno šly tvrdě po krku... to je neúcta k voličské paměti a vymstí se jim to.

Spojování je samozřejmě možné i v tomto případě. Ale nedělá se takhle. Nejprve musí Rajchl přijet na sjezd Trikolory a SPD a tam se omluvit. Pak musí jet Okamura na sjezd PRO a tam se omluvit. Pak musejí udělat nějaký společný projekt, ukázet funkční koalici někde v kraji, vyzdvihnout lidi, kteří se už domluvili, trpělivě vysvětlovat voličům SPD, že Rajchl se už změnil a vysvětlovat voličům PRO, že Okamura už je jiný. Chtělo by to společnou demonstraci, pochod, kladení věnců, atd, atd. A bude to trvat rok či dva. 

Pro ohlášení spojení si nemohli vybrat horší chvíli. Je po vypjatých volbách a zároveň před volbami. Mrzí mě, že musím být opět poslem špatných zpráv. 

Co říkáte na atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jak se podle Vás změní průběh volebního klání v USA?

Myslím, že atentát na bývalého prezidenta z něj udělal budoucího prezidenta. Trump má v podstatě splněno. Má pár ikonických fotek, ukázal, že se z nějaké střelby nepodělá, atentátníkem je Bidenův příznivec, který neuměl mířit... co si přát víc?

Myslím, že teď už bude lepší nechat kandidovat Bidena, protože bude lepší, když proti Trumpovi prohraje starý senil, než aby se odvařila nějaká liberální hvězda. Navíc, už před atentátem prosakovaly zprávy, že donátoři Bidenovy kampaně už platit nechtějí a Elon Musk naopak začne podporovat Trumpa. Myslím, že tento atentát je taková pěkná tečka za tím naším případem. 

Jak atentát ovlivní mezinárodní politickou scénu?

Jedno prostřelené ucho Donalda Trumpa je v mezinárodní politice důležitější než milion mrtvých Ukrajinců. Ano, v takovém světě žijeme. Myslím, že si užime pohled na naše politické představitele, především Petra Pavla a Petra Fialu, jak si horečně hledají cestu do Trumpovy zadnice. Myslím, že se hodně nasmějeme.

(Vidlák pro Prvnízpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif