Zánik novin a krize žurnalistiky. Kdo vlastně hlídá pravdu?

politika

Zánik tradičních novin a úpadek investigativní žurnalistiky ohrožují naši schopnost odhalovat pravdu a bojovat proti korupci. Vliv blogerů, influencerů a propagandistů místo nezávislých novinářů přispívá k šíření neověřených informací.

Zánik novin a krize žurnalistiky. Kdo vlastně hlídá pravdu?
Ilustrační foto
21. října 2024 - 07:03

Noviny, kdysi mocný nástroj na odhalování korupce a hlídání pravdy, se pomalu ale jistě stávají reliktem minulosti. Podle nedávného komentáře zveřejněného na platformě X od Petera Clacka, noviny po celém světě mizí a nahrazují je bloggeři, propagandisté, reklamy a influenceři. Tento jev způsobuje, že žurnalistika, jak jsme ji znali, je na ústupu a s ní i schopnost odkrývat a analyzovat hlubší problémy naší společnosti.

Clack upozorňuje na nebezpečí, které přináší úpadek tradičního žurnalismu. Podle něj je zánik novin jedním z hlavních důvodů, proč tzv. „klimatický hoax“ získal na popularitě. Odkazuje na absenci novinářů, kteří by se snažili najít a odkrýt pravdu, a místo toho vládnou světu ti, kteří slepě slouží komerčním zájmům nebo si budují vliv na sociálních sítích.



S tím, jak mizí noviny, mizí i kvalitní investigativní žurnalistika. Místo hlubokých analýz a pečlivého zkoumání faktů jsme zahlceni rychlými, často neověřenými informacemi a povrchními zprávami. Novinářská práce se dnes často přizpůsobuje tlaku sociálních médií, kde rychlost a senzace mají přednost před kvalitou a přesností.


Navíc Clack naznačuje, že tato krize žurnalistiky přímo přispívá k šíření falešných narativů, zejména těch týkajících se klimatu. Bez zodpovědných novinářů, kteří by prověřovali a vyvažovali různé názory, získávají extremistické a propagandistické hlasy stále větší prostor.

Psali jsme:

Krize novin a tradičního žurnalismu vyžaduje naši pozornost. Musíme se ptát: Kdo teď hlídá pravdu? Kdo odhalí korupci? Pokud se tento trend nezvrátí, může naše společnost brzy zůstat bez těch, kteří by měli odhalovat fakta a přinášet nezávislé, nestranné zprávy.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: globeandmail)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::