Zájem politiků o sport roste, jejich motivace je však špatná

politika

V poslední době se zdá, že zájem o sport mezi našimi politiky a vrcholnými státními manažery dramaticky stoup, avšak místo pohybu či problémům ve sportu je zajímá především účast na prestižnch akcích za peníze daňových poplatníků. 

Zájem politiků o sport roste, jejich motivace je však špatná
Martin Kupka (ODS), ministr dopravy
17. července 2024 - 07:03

V poslední době se zdá, že zájem o sport mezi našimi politiky a vrcholnými státními manažery dramaticky stoupá. Ne, nebojte se, nejde o to, že by tito lidé začali navštěvovat posilovny, věnovali se zdravému pohybu nebo jiným aktivním sportům. Tento nový zájem je spíše spojen s prestižními sportovními událostmi, na kterých se naši političtí a státní představitelé rádi ukazují.

Vrcholný příklad jsme mohli vidět při nedávném Mistrovství světa v hokeji. Naši vrcholní představitelé, včetně premiéra, obsadili několik skyboxů v O2 Areně. Proč? Aby ukázali, že něco znamenají. Ukázat se na takové akci je totiž prestižní záležitost, a ještě větší prestiž je vyfotit se s úspěšnými českými hokejisty.

Další příležitostí k zviditelnění byla Mistrovství světa ve fotbale. Politici a vysocí státní úředníci se ztratili v davu na stadionech. Neztratilo se však vedení státního podniku České dráhy. V červnu se 21 členů vedení této firmy vydalo na fotbalové mistrovství Evropy v Německu, konkrétně do Hamburku na zápas české reprezentace proti Turecku. Jen za ubytování firma utratila zhruba čtvrt milionu korun. Strávili tam dvě noci, ale za dopravu, ubytování ani vstupenky nic neplatili.

Pokud by šlo o soukromou firmu, nemohli bychom říct ani slovo. Bylo by to čistě jejich věcí, jaké benefity poskytují svým zaměstnancům. Tady však jde o akciovou společnost plně vlastněnou státem. České dráhy jsou podnikem, jehož jediným akcionářem je Česká republika. Kolik firma za tento zájezd zaplatila, není úplně jasné. Jen ubytování pro celou skupinu stálo přes čtvrt milionu korun, k tomu diety a cena vstupenek.



Za několik dní začnou olympijské hry v Paříži. Bude zajímavé sledovat, kteří politici, státní zaměstnanci a vrcholní manažeři se tam na státní útraty objeví. Vidět sportovní události je přece důležité pro podporu sportu, a nechat se vidět s úspěšnými českými reprezentanty je ještě důležitější. Jak je vidět, zájem o vrcholový sport mezi určitou skupinou našich představitelů stoupá.

Na druhé straně však výrazně méně, pokud vůbec, stoupá zájem o to, že děti a ostatní lidé se stále méně pohybují a sportují. Zejména u dětí rapidně klesá fyzická zdatnost. Tento trend je alarmující a měl by být prioritou nejen pro politiky, ale pro celou společnost. Místo toho, aby se naši představitelé ukazovali na sportovních akcích, by se měli zaměřit na podporu sportu mezi mládeží a na zlepšení fyzické kondice celé populace.

Je ironií, že zatímco naši političtí a státní představitelé tráví čas na prestižních sportovních událostech, skutečná podpora sportu a fyzické aktivity v naší společnosti zůstává zanedbávána. Přestože se politici rádi nechají vyfotit s úspěšnými sportovci, reálné kroky k podpoře sportu mezi mladými lidmi a širokou veřejností často chybí.

Důkazy o tom můžeme vidět všude kolem nás. Mnoho škol postrádá adekvátní sportovní zařízení a programy. Dětská hřiště jsou často v dezolátním stavu, a přístup k cenově dostupným sportovním aktivitám je omezený. Když se k tomu přidá nárůst času stráveného před obrazovkami a pokles fyzické aktivity, není překvapením, že fyzická zdatnost dětí rapidně klesá.

Psali jsme:

Je snadné se nechat oklamat leskem a gloriolou, která obklopuje velké sportovní události. Ale skutečná podpora sportu vyžaduje více než jen být viděn na stadionech. Vyžaduje systematickou a dlouhodobou práci, investice do infrastruktury a programů, které povzbudí děti a dospělé k pravidelnému pohybu. Politici by měli být v tomto ohledu příkladem – nejen svou přítomností na velkých sportovních událostech, ale především konkrétními kroky směřujícími ke zlepšení podmínek pro sportování v každodenním životě.

Navíc, prostředky, které jsou často bezostyšně utráceny na tyto prestižní výlety, by mohly být mnohem lépe využity. Čtvrt milionu korun za ubytování pro manažery Českých drah v Hamburku? Představme si, kolik sportovních pomůcek, vybavení nebo oprav dětských hřišť by za tyto peníze mohlo být pořízeno.

Nadcházející olympijské hry v Paříži budou další zkouškou naší politické a manažerské elity. Uvidíme, zda se ukážou pouze na tribunách, nebo zda přinesou skutečné změny, které podpoří sportovní aktivity v naší zemi. Skutečná prestiž totiž nespočívá v tom, být viděn na prestižní události, ale ve schopnosti zanechat pozitivní dopad na životy lidí.

Je čas, aby se zájem o sport mezi našimi politiky a státními manažery projevil nejen na papíře, ale i v reálném životě. V opačném případě zůstane vše jen prázdným gestem a promarněnou příležitostí.

(svoboda, prvnizpravy.cz, repro: čt24)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?