Zahradil: Politické tsunami z Německa přijde i k nám

politika

Zemské volby v Durynsku vyhrála drtivě strana Alternativa pro Německo (AfD). Výsledky voleb okomentoval bývalý europoslance ODS Jan Zahradil, který také popsal možnou paralelu s Českou republikou.

Zahradil: Politické tsunami z Německa přijde i k nám
Jan Zahradil (ODS)
3. září 2024 - 06:30

Nedělní zemské volby v Durynsku vyhrála strana Alternativa pro Německo (AfD), která je označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou. V Sasku skončila těsně druhá za konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU). 

Tamní média hodnotí hlasování jako „politické zemětřesení“ nebo „tsunami hněvu“. Kancléř Olaf Scholz označil výsledek za "hořký".

Zatímco AfD slaví, pro strany celoněmecké vládní koalice kancléře Olafa Scholze skončily volby debaklem. Sociální demokraté si připsali jen jednociferné zisky, zelení a liberální Svobodní demokraté (FDP) se v Durynsku ani nedostali do sněmu. Čekají se náročná povolební jednání o vzniku zemských vlád, jelikož s AfD žádná ze stran spolupracovat nechce. 

Výsledky voleb okomentoval na sociální síti Facebook bývalý europoslance ODS Jan Zahradil, který také popsal možnou paralelu s Českou republikou.



„Regionální volby ve dvou “východoněmeckých” spolkových zemích, Sasku a Duryňsku:

- velmi vysoká volební účast
- debakl vládních stran (SPD, Zelení, FDP)
- triumf protestních stran (AfD, BSW)
- relativní úspěch CDU

34 let po znovusjednocení zde máme dvě zcela odlišná Německa. Ale nejen to: v celé střední Evropě se mění “zeitgeist”. Nedůvěra značné části veřejnosti vůči politickému a mediálnímu mainstreamu se stala konstantou.

Západní Německo může tento trend ještě nějakou dobu na celostátní úrovni tlumit různými velkými koalicemi atd., ale tím jen přispěje k jeho dalšímu růstu.

Psali jsme:

Je naivní si myslet, že se nás to netýká, že nás tento vývoj neovlivní. Nebo že se to zvládne “strategickou komunikací” (čti: státní propagandou), tabuizací některých témat či skandalizací protestních hlasů a sil. Výsledek takových snah bude zcela opačný," okomentoval výsledky voleb v Německu bývalý europoslanec ODS Jan Zahradil. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif