Za těch sto tisíc to demaskování pravdy a lásky stálo, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Populární český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Za těch sto tisíc to demaskování pravdy a lásky stálo, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
14. října 2024 - 06:05

PRVNÍ VYŽÍRKA, FIALŮV RESTART A BEZPÁTEŘNÍ JUREČKA. Vytváření nových politických trafik je arogancí moci a to poslední, co si dnes můžeme dovolit! Velké emoce vzbudila novela, která počítá s tím, že první dáma Eva Pavlová by mohla dostávat přes sto tisíc korun měsíčně na reprezentaci a za „službu své vlasti“. Od lidí to ale pěkně schytala a není divu, že je označována za „vyžírku“. 

Co na to říkáte? Nebylo by lepší, aby si nikým nevolená manželka prezidenta prostě našla práci?

Já se bavím. To bylo hodnoty sem, hodnoty tam... a nakonec se všichni sejdou u korýtka. Za těch sto tisíc to demaskování pravdy a lásky stálo. Nikdo neuškodil manželům Pavlovým tolik, jako si uškodili oni sami, právě tímto požadavkem na další peníze. Dělejme to, co umíme nejlíp. Užijme si roli smějících se bestií, propagujme na sedmnáctý listopad ten sběr šatstva pro první dámu a sledujme naše hodnotové politiky, jak se v tom plácají, jak nudle v bandasce. 

Prezident Pavel vstoupil do diskuse a snažil se z té šlamastiky vybruslit a tvrdí, že chtěl pouze ponížit výši svých náhrad a část „uzákonit pro manželku“. V návrhu zákona to ale není a ministr Jurečka tvrdí něco jiného. Lže jeden či druhý anebo rovnou oba dva?

Tak všichni víme, že je to jen výmluva. Oni prostě doufali, že jim to projde a nikdo si toho nevšimne. A protože jsou to hlupáci, tak si ani nedomluvili, jak to budou strategicky komunikovat. TZLD Foltýn jim v tom nepomohl, on je v posledních dnech "přešlej mrazem" a tak zase jednou pravá ruka nevěděla, co dělá levá a ta levá má společné IQ manželů 107, takže to dopadlo, jak to dopadlo.

Ale škoda už se stala a nedá se odestát. Nedá se vymlčet, nedá se zamaskovat. Na to je naše "dezinfoscéna" už moc silná a má příliš velký dosah. Což mimochodem ukazuje, že jsou neschopní i v tomto. Po třech letech bojů s dezinformátory jsme silnější než kdykoliv předtím. 

Piráti jsou z vlády pryč a premiér Petr Fiala nám z Brna vzkázal, jak rychle dokázal vyřešit „vládní krizi“. Před tím ale říkal, že o žádnou krizi nejde. Jak tomu máme rozumět?

Jednoduše... oni občas řeknou pravdu. Ale jen, když se zapomenou a nebo se spletou. Oni samozřejmě měli vládní krizi. Ale nešlo o vyfetovaného Bartoše, ale o znepokojené modroptácké fukncionáře. A zřejmě ta krize dál trvá, protože Fialův hlas stoupl minimálně o kvintu a zrychlil na stupnici metronomu na sto dvacet. 

Pamatujete, teď nedávno nám Fiala řekl, že se máme stále lépe, ale vládě se nedaří, nám to vysvětlit. Teď má Fiala vládní pohodu, ale nedaří se mu to vysvětlit Blažkovi, Zahradilovi, Kubovi a dalším. 

Premiér také objíždí zemi a hlásí „Restart Česka“, což ale bylo jedno z jeho hesel v minulých parlamentních volbách. Přiznává se snad premiér, že se mu ten minulý „restart“ nepodařil, má „máslo na hlavě“ a všecko za ty tři uplynulé roky zpackal?

Když po třech letech restartu ještě stále restartujete, tak je něco asi špatně. Ale jak vidíte, nelze žít trvale mimo realitu a ve lži. Dříve nebo později musíte s pravdou ven a i když ji můžete zaobalit do medových slov, stejně to vyhřezne. Ale Fiala je v tom v podstatě nevinně. On je jen pimprle na provázcích, které všem těm pravdoláskařským kecům uvěřilo a i teď dělá, co se mu řekne. Ve skutečnosti sledujeme pád celého liberálního narativu. Nepovedla se jim válka na Ukrajině, nepovedl se jim přechod na obnovitelné energie, nepovedl se jim grýndýl, nepovedlo se jim nic. Teď už jen přijde čas účtování.



Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), podle kterého by příští rok razantně vzrostly platy politiků, pobouřilo celou společnost a nelíbí se dokonce ani části vládních poslanců. Téměř čtrnáctiprocentní růst platů podle nich neprojde, protože by tím rok před volbami pohněvali voliče. Změny se však kromě samotného Jurečky zastal např. ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Že on jediný by se o svou funkci či voliče nebál?

To bylo před pár dny... to ještě neměli data. Teď už vědí, že navýšení platů je minimálně stejný průšvih jako renta pro Evu Pavlovou. Ale už je také pozdě. Všichni to viděli, všichni si na to udělali názor a zase další liberálové odpadli od našeho drahého ministra vnitra. Na Rakušana totiž také dojde. On bude v příštím roce to volební překvapení. Ale do mínusu. Když teď ve vládě nejsou Piráti, bude to právě hnutí STAN, na které naše SPOLUkoalice začne svádět všechny neúspěchy. Uvidíte. 

Zůstaňme ještě na chvíli u ministra Mariana Jurečky, neboť veškeré navyšování platů politiků a zavedení tučné „apanáže“ pro prezidentovu manželku pochází z jeho dílny. Navíc jak jsme se dozvěděli, Jurečka „neodchází“, jak sliboval, ale bude se opět ucházet o funkci předsedy strany. Také kudy teď chodí, tak prohlašuje, jak jsou lidovci pro koalici důležití a nepostradatelní. Jak je vůbec možné, že tento bezpáteřní člověk ještě může chodit vzpřímeně?

Protože ten hrb se mu udělal na břiše... Někomu se to vrazí do obratlů, někomu do sádla. Před mesícem to vypadalo, že se o předsedu Lidovců utkají dvě osobnosti a těžké váhy. Čunek s Grolichem. A nakonec to budou dva nýmandi. Jurečka s Výborným. To svědčí o tom, že kdo má rozum, ten Lidovce opouští a hledá si nové místo na politické scéně. Lidovci dělají to samé, co dělala Sociální demokracie. Tak věřila svým progresívním ideálům, až se dopracovala na dno blahobytu. Lidovci dělají přesně to samé. To poznáte. Charismatičtí frajeři od nich dávají ruce pryč a zůstávají lidé jako Jurečka. Říká se tomu léčení následků příčinou. 

Jaké vidíte jeho šance na znovuzvolení do čela lidovců a kdyby byl opravdu zvolen, co to podle Vás bude znamenat pro KDU-ČSL jako takovou?


Já nevím... Když Lidovcům zůstanou dvě blbá řešení, tak delegáti prostě prostě zvolí blbě. Já myslím, že Jurečka obhájí, protože přece jenom je o něco agilnější než Výborný, který se ukázal být stejně neschopným ministrem jako Bartoš. A vlastně to tak bude dobře. Nikdo nezničí lidoveckou politickou konkurenci lépe, než právě Marian. Udělá už jen jednu věc. Sloučí Lidovce s ODS.

Psali jsme:

Ono je teď takové deštivé podzimní období „výměny předsedů“. Po neúspěšných volbách skončil např. ve funkci SOCDEM Michal Šmarda, kterého nahradila v čele strany Jana Maláčová, když na sjezdu drtivě porazila svého protikandidáta Jiřího Dienstbiera. Jak hodnotíte šance této kdysi tradiční a silné politické strany na přežití? Má tato strana v čele s Janou Maláčovou šanci?


S Janou Maláčovou se znám a tykáme si, takže mám pro její snahu sympatie, ale upřímně... myslím že nemá šanci. Výměna jednoho člověka v čele je totiž málo. Maláčová by ve straně musela udělat "noc dlouhých nožů," musela by v podstatě vyházet polovinu členů a zrušit polovinu organizací. Nejsem si jistý, jestli má dost vlivu a moci na to, aby to mohla udělat. Navíc, musí to udělat velmi rychle, do voleb je už jen rok a to je šibeniční termín. Ale pokud má mít SOCDEM nějakou šanci, tak pod Maláčovou. Pod Dienstbierem by žádnou šanci neměla. 

Po zvolení Jany Maláčové do funkce opustili stranu Petra Buzková a Tomáš Petříček, který se obratem stal společně s pirátem Mikulášem Peksou jedním z iniciátorů nové politické výzvy s názvem „Progresivní Česko“. Asi předzvěst další snahy o založení nové politické strany. Potřebuje Česko skutečně ono deklarované „Progresivní Česko“? Co si myslíte o motivaci autorů této iniciativy a má toto „uskupení“, pakliže skutečně vznikne nová politická strana, šanci na úspěch?

Tajně jsem doufal, že se to stane. Že se spojí progresivci ze SOCDEM s progresivci od Pirátů a udělají si společnou progresívní stranu. Doteď se totiž všechna ta Peksa, Kolaja, Petříčci, Pocheové a další, vždycky nějak udrželi, protože se maskovali za tradiční levici nebo za svobodný internet. Teď se konečně maskovat nebudou, vlezou do společného projektu a za rok budou čumět jako vrány, že progresivismus u nás nikoho nezajímá. 

Mohli by si svojí stranu pojmenovat "Vypsaná Peksa," protože to úplně dokonale ilustruje jejich prázdnotu. 

Ve veřejném prostoru nadále rezonuje nedávný projev maďarského premiéra Viktora Orbána na půdě Evropského parlamentu, který vyvolal velké vášně i třaskavou diskusi. „Jsem zde, abych vás probudil. Evropská unie se musí změnit, a o tom bych vás chtěl přesvědčit,“ začal Orbán ostře hned na úvod svého projevu. Jak byste jeho projev zhodnotil a v čem byl důležitý?

Viktor Orbán je skutečným vůdcem opozice v Evropě. Není to ani LePenová, ani Salvini, ani Kickl, ani Fico, ani Babiš... Je to Orbán. Nikdo na něj nemá. Ukažte mi druhého řečníka, který by ho uměl setřít, rozebrat a udělat z něj hlupáka. Maximálně ho mohou blokovat, cenzurovat, mazat, omezit mu vystupování, ale nikdo se mu nemůže postavit v souboji u řečnického pultíku. 

Když v europarlamentu mluví Orbán, tak poslanci, tleskají nebo skřípou zuby. Ale když mluví třeba Fiala, tak jdou europoslanci na oběd.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?