Vzestup SPD! Okamurovci uspěli a pomýšlejí na vládu v krajích

politika

SPD v krajských volbách posílilo. Z 35 mandátů navýšilo počet zastupitelů na 41. Místo devíti krajů, kde hnutí působilo poslední čtyři roky, bude nově ve dvanácti. Ve dvou z nich, Olomouckém a Ústeckém, se možná bude podílet na vládnoucí koalici.

Vzestup SPD! Okamurovci uspěli a pomýšlejí na vládu v krajích
Tomio Okamura, předseda SPD
22. září 2024 - 07:03

„Prvotním cílem bylo navýšit počet mandátů, to vyšlo. Další úkol je, abychom byli ve vedení krajů, což se také rýsuje. Pro mě je klíčový úspěch, že jsme bodovali ve Středočeském kraji, kde jsme doposud nebyli zastoupeni,“ řekl po skončení voleb předseda SPD Tomio Okamura.

Právě ve Středočeském kraji má SPD blízko i k účasti na koalici s ANO a Stačilo!. O jeden mandát víc zde ovšem má STAN a SPOLU. Podobu krajské vlády však určí až další vyjednávání.

Okamura později ještě poděkoval svým voličům prostřednictvím příspěvku na socilní síti facebook.



„Moc děkuji všem našim voličům za podporu ve volbách. SPD uspělo v krajských volbách a jsme nově zastoupení ve 12 krajích České republiky místo dosavadních 9. Z dosavadních 35 zastupitelů máme 41. Navíc náš kandidát do Senátu Ing. Pavel Dopita postoupil v okresu Prostějov do druhého kola senátních voleb. Těšíme se, že budeme pracovat na zlepšování života všech občanů v krajích," okomentoval výsledky voleb předseda SPD Okamura.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif