Vyvadil: Chudák Fiala. Ukrajinští blogeři volají po ukončení války

politika

Právník a bývalý člen ústavněprávního výboru Sněmovny parlamentu ČR Jiří Vyvadil zprostředkoval ve svém komentáři na vasevec.info názory ukrajinských blogerů, kteří volají pro okamžitém ukončení války.

Vyvadil: Chudák Fiala. Ukrajinští blogeři volají po ukončení války
Jiří Vyvadil, právník
1. srpna 2024 - 07:03

„Zatímco Petr Fiala stále neochvějně doufá, že Západ bude fedrovat válku proti Rusku, jak to jenom půjde, Petr Pavel zavětřil, tak jako už mnohokrát ve svém životě a jen tak mimochodem prohlásil, že ukončení války bude potřebovat spolupráci s Ruskem a Čínou. A zatím se na Ukrajině mění ve veřejnosti nálady.

Nejvýznamnější ukrajinský portál a řekl bych světově absolutní jednička v objektivním informování alternativní ukrajinský portál Strana přinesl obsáhlejší zpravodajství pod názvem „Ukrajinští blogeři začali volat po rychlém ukončení války již 11. července  a od té doby, jak jsem zaznamenal Rusové opět postoupily o další dvě vesnice, což náladu Ukrajincům nepřidává.

Nuže seznamte se, co Strana k tomuto tématu píše.

Po raketovém útoku z 8. července ukrajinští blogeři vyzývali k zastavení války jakýmikoli prostředky

Masivní raketový útok na Ukrajinu 8. července odhalil nový trend ve veřejné náladě. Jestliže dříve, po podobných útocích, ukrajinské sociální sítě téměř jednomyslně požadovaly pomstu Rusku a pokračování války až do vítězství, nyní byla reakce jiná.

Samozřejmě opět zazněly výzvy k válce až do hořkého konce a nebylo jich málo. Bylo ale také mnoho výzev, aby úřady co nejrychleji vyjednaly mír. Navíc, a to i od populárních bloggerů s milionovým publikem , kteří dříve psali o politických tématech jen zřídka.

Autoři příspěvků hovoří o obtížnosti dosažení hranic z roku 1991 – jednom z oficiálních cílů Ukrajiny ve válce, nárůstu počtu civilních úmrtí v důsledku vojenských operací a „politických hrách“ kolem války. Říká se, že jednání s Ruskem jsou stejně nevyhnutelná, a proto je lepší je zahájit co nejdříve, aby se zachránily další tisíce lidí, kteří zemřou, pokud válka bude pokračovat.

V reakci na to jsou tito blogeři obviněni ze šíření „neskrývaných ruských narativů“ a SBU je požádána, aby se jimi zabývala.



Odborníci se přitom domnívají, že blogeři spíše reagují na sentiment veřejnosti, který se začal měnit od podzimu loňského roku, kdy se ukázalo, že naděje na rychlé vítězství nad Ruskem se nenaplňují. To způsobilo nárůst počtu příznivců rychlého ukončení války i bez návratu všech ukrajinských území.

„Strana“ se zabývala tím, co nový trend znamená a jak může ovlivnit situaci na Ukrajině.

Jedna z „milionářských blogerek“, Vladislava Rogovenko, napsala

"Nechte toho klauna jít a vyjednávat o míru." 

Blogerka z Ivano-Frankivsku Julia Verba, která má 1,6 milionu odběratelů, zase obvinila úřady, že nic nedělají.

„Svět nic nevidí a nedělá nic. Děti a lidé umírají plány a sny.

Blogerka Mila Baraeva s 223 tisíci odběrateli napsala, že „je jí úplně fuk, jak se to zastaví, pokud děti neumřou“.

„Konečně s tím (myšleno Zelensky)přestaň, je mi to jedno. Děti by neměli umírat děti kvůli tvým politickým hrám,“ píše se v jejím příspěvku.

Blogger Alexander Voloshin, který má také 1 milion odběratelů, zase řekl, že „tuto válku nevyhrajeme  a musíme být chytřejší“.

Proti pokračování války se vyslovila i známá blogerka z Dněpru Anna Alkhim.

„Je tak frustrující, myslím, že nejsem jediný, kdo opakuje … „když ze země nic nezbyde, nezůstane nic, lidé, děti, armáda, nezbude nikdo, pak „nedostaneme práci,“ řekla Alkhima.

O nutnosti ukončit válku mluvila zároveň s blogery i řada politiků. 

"Potřebujeme konec války?

Definitivně!

Desetitisíce našich občanů již zemřely, stali se invalidními. Ženy každým dnem ztrácejí své nejlepší manžely, syny, rodiče. Už jsme ztratili hodně! Už jsme pocítili vše následky války... Jako politik, jako vlastenec nechci, aby Ukrajina přestala existovat, cítím velmi bolestně každou naši ztrátu, každý život... Proto musíme udělat vše, abychom skončili! válka na všech úrovních, při každé příležitosti Je to konec války, který bude vítězstvím! - napsal poslanec Artem Dmitruk (dříve vyloučený ze Služebníka lidu) na svém kanálu Telegram.

Dřívější poradce prezidenta Zelenského Alexej Arestovič hovořil v podobném duchu a kritizoval „válečnou stranu“, která volá po „válce do vítězného konce“.

"Jaké návrhy slyšíme od "strany války" a lidí, kteří jsou tím emocionálně spojeni…Dnes ještě můžete  křičet o „...válce do vítězného konce“, ale zítra si musíte upřímně odpovědět na otázku – co je tohle za „konec“? A kdo to potřebuje? Chceme být Afghánistánem pro Ruskou federaci nebo Švýcarskem pro sebe?“ napsal Arestovič ve svém kanálu Telegram.

Signály SBU

Blogeři, kteří volali po urychleném míru, byli přirozeně okamžitě obviněni, že hrají  „hrají s Kremlem“.

„Takzvaní influencerští blogeři překvapivě shodou okolností začali synchronizovat fňukání s nějakými otevřenými ruskými narativy, vyjadřujícími touhu vzdát se území výměnou za pomíjivý mír, začali obviňovat ukrajinské úřady ze smrti našich občanů, nikoli Rusko, nebo alespoň část odpovědnosti za tragédii

Provládní  influenceři přešli do protiútoku „Doufám, že SBU sleduje proces a bude neignorovat pokus skupiny lidí ovlivnit miliony publika v zájmu nepřítele,“ napsal na svou facebookovou stránku slavný dobrovolník a politik Sergej Pritula, jehož stránka má 1,4 milionu odběratelů.

A bývalý šéf Oděského pravého sektoru Sergej Sternenko v reakci na výroky bloggerů podezříval existenci „rozsáhlé tajné (a ne tak tajné) sítě, která určitě ne náhodou vydává zprávy o potřebě míru..“

„Musí být pod přísným dohledem zpravodajských služeb,“ napsal na svém kanálu Telegram, kde má téměř 780 tisíc odběratelů.

Psali jsme:

„Reakce na veřejné mínění“

V komentářích pod příspěvky příznivců a odpůrců brzkého uzavření míru se podle postřehů „Strany“, také výrazně rozdělují názory. Mnoho lidí navíc podpořilo postoj blogerů , kteří obhajují brzký konec války.

Zatím zde nejsou žádné styčné body. Debatu ale asi zastavit nelze.

„Čekají nás velké veřejné bitvy, všichni budou dál diskutovat o tom, co země potřebuje, co bude dál: kompromis, „zmrazení“ konfliktu nebo válka do vítězného konce, bude se rozvrstvovat i prostředí blogů . Diskuse se navíc může rozvinout ve velký veřejný dialog o způsobech rozvoje Ukrajiny.

„Země si musí vybrat, kam se pohne, jakou trajektorii zvolí, kterou prozatím určuje invaze a vedení,“ poznamenává expert.

Úřady zatím na tuto diskusi nereagovaly, ačkoli, jak bylo uvedeno výše, zastánci „války do vítězného konce“ již požadují, aby byli potrestáni ti, kdo obhajují urychlený mír. 

„Úřady stále sledují reakci společnosti, v zásadě umí pracovat se složitými emocemi a využít je ve svůj prospěch, zatím není jasné, zda se do toho zapojí i orgány činné v trestním řízení a zpravodajské služby,“ říká politik vědec Zolotarev.

„Je možné pokusit se rozdrtit jednotlivé blogery, kteří požadují mír pomocí bezpečnostních sil, ale problém úřadů je v tom, že příliš mnoho lidí už chce rychlé ukončení války, takže si nemyslím, že je možné potlačit takové nálady, a tudíž diskuse na téma ukončení války neuspěje,“ říká politolog Bortnik.

Na závěr tento politolog dospěl k rozumnému závěru. A za svou osobu bych si přál, aby na Ukrajině tento  závěr převážil.

Pokud ukrajinské úřady skutečně, jak se mnozí experti domnívají, zvažují možnost kompromisů ohledně konce války, a aktivity Zelenského i jeho ministra Kuleby by tomu nasvědčovaly, mohou využít výzvy k brzkému jednání k přípravě veřejného mínění pro případ, že by taková jednání skutečně začala.

Chytré pro Ukrajinu. Ale porážka pro Fialu," napsal ve svém komentáři zveřejněném na serveru Vasevec.info Jiří Vyvadil.

(dan, vasevec.info, repro: facebook)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?