Vyšší důchody a lepší bydlení pro transsexuály. Nový zákon ve hře

politika

Prominentní španělská transaktivistická organizace předložila návrh legislativy, která by transgender lidem zaručovala po dosažení věku 65 let penzi v průměrné výši bez ohledu na to, zda takový člověk celoživotně platil sociální pojištění.

Vyšší důchody a lepší bydlení pro transsexuály. Nový zákon ve hře
Ilustračí foto
19. září 2024 - 06:30

Během prvního setkání se transaktivistická organizace setkala mimo jiné se zástupci vládní španělské Socialistické dělnické strany, koalice SUMAR, strany Unidas Podemos, Basque Nationalist Party a požádala je, aby společně zaregistrovali „zákon o transpaměti“, informoval v únoru letošního roku server Europa Press.

Součástí vyjednávání byl i nátlak na historické křivdy, které se transosobám děly. Zákon by měl do legislativy zavést formu reparací za „násilí, které utrpěli trans a genderově disidenti během diktatury a postfranského režimu“.

Prezident organizace, transidentifikovaný muž jménem Mar Cambrollé, tehdy prohlásil, že „Francova diktatura a postfrancoismus porušily nejzákladnější práva trans a genderově různorodých lidí, kteří nejenže utrpěli nejhorší následky Francova režimu při ztrátě svobody, ale také trpěli při nutnosti utéct do exilu“. Cambrollé tvrdil, že trans-identifikovaní lidé trpí „extrémní chudobou“ v důsledku odkazu diktátora Franca, fašistického vůdce, který vládl Španělsku do roku 1975.



„Vyspělá a demokratická společnost musí napravit toto systematické porušování zapomenuté populace, která si dala svá těla a která svou viditelností také přispěla k nastolení demokracie a rozšířila ji o pluralitu a rozmanitost,“ nechal se slyšet Cambrollé.

Navržená legislativa o doživotním důchodu požaduje, aby jeho hodnota byla ve stejné výši „jako minimální důchod sociálního zabezpečení pro důchodce starší 65 let bez rodinných povinností“. Organizace mluvila o normativních rolích, které byly vnucené ženám a mužům za Francova režimu. „Situace, kterou zažívají trans, gayové a lesbičky, lidé, kteří se neřídili normativními rolemi vnucenými mužům a ženám během Francova režimu, rozpoutali pronásledování, věznění, stigma a popírání základních práv,“ tvrdil Cambrollé.

Psali jsme:

„Tyto podmínky, které byly svou povahou strukturální, jim bránily mít stejné příležitosti jako zbytek populace, vytlačovaly je na okraj společnosti a sociálního vyloučení, což mělo zásadní dopad na jejich fyzické a duševní zdraví. Dnes, v soumraku svých životů, jsou opět zasaženi extrémní nejistotou vyplývající z nemilosrdného diktátorského režimu a zanedbávání demokracie,“ stojí v prohlášení.

Důchod by se podle navrhované legislativy vyplácel bez ohledu na příjmy žadatele, jak ze soukromé nebo zaměstnanecké činnosti, bez ohledu na dávky sociálního systému. V legislativě se také mluví o přednostním přístupu k veřejnému bydlení a programům podpory bydlení.

(jar, Europa Press, repro: Dr. Phil)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif