Vyslyší volání voličů? SPD a PRO hledají cestu ke spolupráci

politika

Jen pár týdnů po volbách do Evropského parlamentu už strany horečně ladí taktiku i kandidátky pro krajské volby, které proběhnou na konci září. Pro Okamurovu SPD a Rajchlovo PRO se otevírá cesta ke spolupráci.

Vyslyší volání voličů? SPD a PRO hledají cestu ke spolupráci
J. Rajchl (PRO), T. Okamura (SPD)
29. června 2024 - 06:30

Poučení z výsledku eurovoleb na národně konzervativní scéně vedlo k apelu na zahlazování křivd a spojování menších stran a SPD chce jít do zářijových krajských voleb v koalicích s jinými podobně smýšlejícími subjekty.

Jen pár týdnů po volbách do Evropského parlamentu už strany horečně ladí taktiku i kandidátky pro krajské volby, které proběhnou na konci září. Podle vyjádření místopředsedy SPD Radima Fialy pro iRozhlas.cz a Radiožurnál bude hnutí SPD bude kandidovat v některých krajích se stranou PRO Jindřicha Rajchla, Svobodnými či opět s Trikolorou.

Po úspěchu koalic Stačilo! (KSČM, SD-SN a ČSNS) a Přísahy s Motoristy sobě se národně konzervativní či vlastenecké strany uvědomily, že krajské volby by mohly být skvělým testem nová spojenectví a zároveň ideální přípravou před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

„Že se dnes SPD a PRO spojují, je přímou reakcí na úspěch koalice Stačilo! v eurovolbách, ta může v krajských volbách být pro SPD primární hrozbou prakticky ve všech krajích. Hrozbu odlivu hlasů tímto směrem vnímám jako o něco větší než úspěch Přísahy a Motoristů,“ řekl serveru iRozhlas.cz Aleš Michal z Institutu politologických studií FSV UK.



Ostatně minulé krajské volby v roce 2020 stranám současné vládní koalice posloužily úplně stejně. Vyzkoušely si různé formáty spolupráce, stejně tak jako to letos plánuje SPD, Trikolora, PRO, či Svobodní.

Ke spolupráci národně konzervativních stran už měsíce vyzývá předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„Výsledky voleb jsou pro nás všechny politiky na národně konzervativní scéně ponaučením. Měli bychom odložit všechny rozpory a postavit národně konzervativní Spolu. Obdobu toho, co dokázali oni,“ vyzýval ve svých pravidelných vysílání na facebooku Rajchl s tím, že je třeba přestat řešit malichernosti. A zatímco před evropskými volbami nebyl v SPD vyslyšen, po volbách do Evropského parlamentu se situace změnila.

Celostátní grémium SPD totiž doporučilo svým krajským organizacím, aby se pro zářijové krajské volby pokud možno spojily s jinými národně konzervativně smýšlejícími stranami a vytvořily s nimi koalice. Jako příklad uvedl místopředseda Radim Fiala Olomoucký kraj.

„V mém Olomouckém kraji jsme se spojili do čtyřkoalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Pokud získáme ještě nějaké nezávislé osobnosti, tak bychom je na kandidátku chtěli také,“ potvrdil Fiala s tím, že klíčovým argumentem pro spojení národních konzervativců je snaha minimalizovat propadlé hlasy (jak se to stalo s milionem voličů ve sněmovních volbách 2021).

Psali jsme:

„Je naší povinností tyto hlasy spojovat a jít proti vládní pětikoalici,“ dodal Fiala.

Podle politologa Michala je spolupráce Okamury s Rajchlem logickým vyústěním výsledků eurovoleb.

„SPD nastoupila sestupnou trajektorii a hrozí jí, že se do izolace dostane i na úrovni Evropského parlamentu. I v českém prostředí se začíná objevovat konkurence, která má sílu nabourat její dominantní roli v rámci tzv. vlastenecké scény,“ vysvětlil Aleš Michal z Institutu politologických studií FSV UK.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?