Vratislav Mynář: Politický proces maskovaný jako trestní řízení?

politika

Dnešní soudní jednání před Krajským soudem v Brně, pobočka Zlín se vrací ke kauze bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, která se zdá být více politickou pomstou než skutečným trestním případem.

Vratislav Mynář: Politický proces maskovaný jako trestní řízení?
Vratislav Mynář, býválý kancléř
15. října 2024 - 11:45

Mynářova firma Clever Management, která čelila obviněním kvůli dotačnímu podvodu, byla Nejvyšším správním soudem (NSS) letos v srpnu očistěna. Tento rozsudek, který jasně uvedl, že nedošlo k porušení zákona, by měl být dostatečný k tomu, aby byl Mynář zbaven všech obvinění. Přesto však čelí dalšímu soudnímu řízení, což vyvolává otázky o skutečné podstatě těchto právních kroků.

Rozhodnutí NSS bylo jednoznačné: firma Clever Management se při žádosti o dotaci dopustila jisté netransparentnosti, avšak zákon neporušila. Žádost nevyžadovala zmínění všech předchozích dotací, a proto nelze tvrdit, že by Mynářova firma zneužila právo. NSS výslovně potvrdil, že pochybení nebylo tak závažné, aby došlo k vrácení celé dotace, a přestože firma dotaci již dobrovolně vrátila, její jednání nebylo v rozporu s objektivním právem.



Co tedy stojí za pokračujícím stíháním Mynáře? Je na místě otázka, zda tento případ neslouží jako politický nástroj pro diskreditaci jedné z významných postav z éry prezidenta Miloše Zemana. V situaci, kdy se justice rozhodne ignorovat jasné a konečné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, to vyvolává dojem, že se soudní řízení proměňuje spíše ve hru politických zájmů než ve spravedlivý proces.

Dalším důležitým faktem je, že pokud se firma Clever Management podle NSS nedopustila porušení zákona a nemusí dotaci vracet, jak by mohl být Mynář vinen z dotačního podvodu? Logika zde postrádá smysl. Přesto se brněnský soud zamýšlí nad trestem pro bývalého kancléře, což působí jako zjevné zneužití soudní moci k dosažení politického cíle.

Psali jsme:

Vratislav Mynář, který po celou dobu jakákoli obvinění odmítá, by měl být právem očištěn. Jakýkoli jiný výsledek než jeho osvobození by signalizoval nebezpečný trend, kdy se soudní řízení stávají nástrojem politických tlaků. Zatímco se NSS přiklonil k právu a spravedlnosti, otázkou zůstává, zda to samé můžeme očekávat od soudů nižší instance. Dnešní vývoj ukazuje, že v tomto případě jde o mnohem více než jen o technikálie dotačního řízení. Jde o spravedlnost v plném slova smyslu a o to, aby se soudy nestaly nástrojem msty nebo politických zájmů.


(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?