Volby se blíží a zázraky budou stále častější, věští Mašek

politika

Představitelé české vlády zůstávají v klidu i poté, co Ukrajina zpřísnila sankce vůči ruskému Lukoilu a zakázala tranzit ropy přes své území. "Slabinu" v tomto vládním přístupu k věci odhalil lékař a poslanec za hnutí ANO Mašek.

Volby se blíží a zázraky budou stále častější, věští Mašek
Jiří Mašek (ANO)
25. července 2024 - 06:05

Budapešť a Bratislava narychlo hledají alternativní dodavatele „černého zlata“ poté, co Ukrajina zpřísnila sankce vůči ruskému Lukoilu a zakázala tranzit ropy přes své území. Podle expertů hrozí problémy zejména v Maďarsku, kde může v příštích týdnech dojít k rychlému růstu cen i blackoutům.

Jižní větev Družby vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Přestože naše vláda je zatím v klidu a ohrožení necítí, opačný názor vyjádřil opoziční poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek.



„Říkám to pořád, jsme fakt země plná zázraků! Kdo by se trápil tím, že ropovod Družba vede přes Slovensko? Možná někdo při horské túře na Slovensku zakopl o ropný pramen. Kdo ví!



Jedno je ale jisté – je to zázrak. S takovými zázraky se rozhodně nudit nebudeme! A budou častější, věřte mi. Volby se blíží," okomentoval přístup České televize, resp. ČT24 poslanec Mašek.

Mašek sleduje vznik možné krize ohledně dodávek plynu a ropy již delší dobu. Před několika dny si též neodpustil poznámku k ministrovi obchodu a průmyslu Síkelovi (STAN), který je "překvapen" z toho, že nám Německo dramaticky snížilo nasmlouvané (a zaplacené) dodávky plynu.

„Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) si zřejmě spletl pohádku O chytré Horákyni s realitou evropské energetické politiky.

Vzpomínáte, jak tvrdil, že když bude v Česku nedostatek plynu, tak německé fabriky přestanou vyrábět, aby Češi měli dost tepla?

Psali jsme:

No, teď se ukazuje, že Němci neplánují jen tak přestat vyrábět, ale radši si plynové zásoby syslí pro sebe.
Síkela poslal dramatický dopis německému ministrovi a eurokomisařce, aby se řešilo snížení kapacity plynovodu na česko-německé hranici. Němci prý naše obavy berou vážně, ale rozhodují plynárenské firmy, ne političtí pohádkáři.

Takže pokud jste věřili, že Německo se kvůli nám zastaví, aby nám bylo teplo, asi jste se nechali unést. Realita je, že si Němci svůj plyn radši schovají pro sebe.

Takže Síkela může dál posílat dopisy a tweetovat, ale jestli Němci budou sdílet plyn, to už je jiná písnička. Jedno je jisté, pokud se stane eurkomisařem, v Bruselu mrznout nebude," napal před několika dny na svém facebookovém profilu Mašek.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?