Volby na divoké vodě a obyčejní lidé, co se stébla chytají

politika

Ve dnech 20. a 21. září se budou konat krajské a ve vybraných obvodech i senátní volby. Předvolební kampaň však zásadně ovlivňuje současná povodňová situace, která zasáhla značnou část naší republiky a dost možná ovlivní i výsledky voleb.

Volby na divoké vodě a obyčejní lidé, co se stébla chytají
Foto: repro Facebook
15. září 2024 - 06:05

Silné deště, které vedly k rozsáhlým záplavám, nejenže komplikují životy tisíců občanů, ale také narušují naplánované akce před samotnými volbami.

Kampaň mnoha politických stran se tímto výrazně mění, neboť nejen politici, ale i samotní voliči nyní upínají svou pozornost na to, jak vláda a regionální zastupitelstva dokážou krizovou situaci zvládnout. Otázkou zůstává, jak se s touto výzvou vypořádají zejména představitelé vládnoucí pětikoalice, ale i hejtmani a místní starostové.

Krizové situace jako jsou tyto, mají schopnost obnažit skutečné schopnosti politiků. V této chvíli již nejde o sliby či předvolební programy, ale o konkrétní činy a rychlá řešení. Občané, kteří utrpěli škody na majetku či byli nuceni opustit své domovy, sledují, kdo jim v této těžké situaci skutečně pomáhá.



Premiér Petr Fiala již ve čtvrtek zveřejnil na síti X své prohlášení: „Vážení přátelé, určitě víte o tom, že nás během následujících několika dnů čeká intenzivní déšť. Musíme věřit v co nejlepší průběh, ale musíme být připraveni i na nejhorší scénáře. Proto na zítra na 10:00 preventivně svoláváme Ústřední krizový štáb. Dávejte na sebe pozor. Spolu to zvládneme.“

Zkušený politik Miroslav Kalousek na síti X dodal svým kolegům důležitou radu: „Dovolím si dát jednu radu bývalým kolegům ze všech politických stran: Měl jsem řeku v domě třikrát. A když stojíte nad tou spouští, nejvíc ze všeho vás naštve politik, který se k vám přijede vyfotit s plnou pusou ‚pomoci‘. Já vím, je těsně před volbami, ale přesto buďte zdrženliví.“



Psali jsme:

Na sociálních sítích se vyjádřil krátce i minstr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„V těchto dnech mohou občané poznat, kteří policiti na všech úrovních jsou doslova i do špatného počasí a kteří se umí jen "slunit" na sociálních sítích čí v médiích a "skutek utek". A také rozeznat, kdo i v těžkých časech myslí hlavně na sebeprezentaci. Příští víkend je budou moci roztřídit ve volbách. Současně ovšem platí, že největší tíhu nesou desítky tisíc "bezejmenných záchranářů", kterým patří vděčnost nás všech," napsal Blažek.



V následujících dnech se ukáže, jak se politikům podaří zvládnout tuto mimořádnou situaci. Voliči, kteří zažívají těžké chvíle kvůli záplavám, budou jistě hodnotit, kdo jim skutečně pomohl, a to se může zásadně promítnout do výsledků voleb.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 8%
transparent.gif transparent.gif
Ne 80%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif