Vládní koalici dochází trpělivost. Bartoš to má nahnuté

politika

Nový systém digitálního stavebního řízení stále nefunguje a koaličním partnerům ve vládě už začíná docházet trpělivost a varují, že v případě pokračujících problémů budou s Bartošem jednat o vyvození politické odpovědnosti.

Vládní koalici dochází trpělivost. Bartoš to má nahnuté
Ivan Bartoš (Piráti)
4. srpna 2024 - 07:03

Pirátský vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš čelí stoupající kritice kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj slibovalo, že digitalizace stavebního řízení přinese mnoho výhod, jako například že si díky digitalizaci bude moci stavebník namísto desítek žádostí podat jen jeden návrh a že bude systém efektivně propojovat data o územním plánování a infrastruktuře s informacemi o stavbách a řízeních.

Nově digitalizovaný systém stavebního řízení byl spuštěn 1. července a od té doby je na portálu avizováno, že systém "není plně funkční".

Opozici již trpělivost došla a žádá Bartošovu rezignaci. Jak se ale zdá, šéf Priátů Bartoš už pomalu ztrácí podporu i svých koaličních partnerů.

Každý den nefunkčního systému totiž stojí miliardy korun. Podle Svazu měst a obcí dvouměsíční problémy systému zpozdí až 13 tisíc stavebních povolení v hodnotě kolem sta miliard korun. Bartoš slibuje, že systém bude plně funkční do konce prázdnin, což je také doba, kdy zřejmě vyprší trpělivost koaličních partnerů.



„On nás ujišťoval o tom, že zkrátka a dobře tam nějaké problémy budou na začátku, což je logické, ale že ty problémy budou postupně vychytávány. Buď se to do konce srpna odstraní, nebo nastane zřejmě nějaké jednání o politické odpovědnosti pana ministra,“ řekl pro CNN Prima News předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek.

Nefunkční systém způsobuje, že stavební úřady nebudou schopny plnit zákonem stanovené lhůty. Ovlivňuje to také navazující procedury, jako čerpání dotací, které často mají striktně nastavené termíny. 

„Nedodání nebo nedodržení těchto termínů mnohdy může znamenat ohrožení samotného čerpání nebo sankce pro stavebníka. Už teď jsou známy případy napříč republikou,“ řekl novinářům místopředseda Svazu měst a obcí ČR a olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Psali jsme:

„Všichni si přejeme digitální stavební řízení, které bude funkční a samozřejmě efektivní; ne připraveno takovýmto humpoláckým způsobem,“ řekl k věci předseda Svazu měst a obcí ČR a současný starosta Kyjova František Lukl.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: youtube)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: