Vláda si napsala definitivní nekrolog, říká Havlíček

politika

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) prohlásil, že je nutné prověřit postup digitalizace stavebního řízení hloubkovým auditem, zatímco hnutí ANO volá po tom, aby za způsobené škody nesl někdo i trestní odpovědnost.

Vláda si napsala definitivní nekrolog, říká Havlíček
Karel Havlíček (ANO)
18. října 2024 - 07:03

Zpackaná digitalizace stavebního řízení vyjde daňové poplatíky pěkně draho. Ohledně nutnosti hloubkového auditu promluvil ministr za ODS Martin Kupka.

„Jednáme o tom s ministrem Kulhánkem. Bude určitě nutné prověřit celý postup hloubkovým auditem,“ řekl Kupka serveru iDnes.cz.

Letos spuštěné systémy stavebního řízení bude zatím možné podle návrhu novely stavebního zákona dočasně používat souběžně s původně využívanými systémy. Přechodné období bude podle Kupky datováno zpětně od 1. července letošního roku a potrvá do posledního dne roku 2027.

Opozice se však nehodlá smířit jen s hloubkovým auditem, ale chce také vyvodit hmotnou zodpovědnost konkétních politiků za způsobené škody.



„Vláda si napsala definitivní nekrolog. Máme tu přímé škody v řádu stovek milionů korun,“ řekl Havlíček po jednání stínové vlády.

Kvůli rozhodnutí vlády začít digitalizaci stavebního řízení znovu od začátku a nerozvíjet řešení, o které se snažil bývalý ministr pro místní rozvoj za Piráty Ivan Bartoš, bude hnutí ANO na ministerstvu požadovat hloubkový audit.

Odpovědnost ale podle Havlíčka nesou všichni, kdo ve vládě Bartoše kryli.

„Vinu nese celá vláda, zejména premiér, který nechal ministra Bartoše tři roky experimentovat na ministerstvu pro místní rozvoj,“ řekl zmocněnec pro IT a digitalizaci hnutí ANO Robert Králíček, který zmínil, že při digitalizaci, kterou se rozhodla vláda zastavit, došlo k 25 porušením zákona.

Psali jsme:

Nový systém stavebního řízení by měl být podle ministra Kupky spuštěn nejpozději 1. ledna 2028. V příštím roce končí mandát současné vlády, takže termín spuštění systému připadá až na období příštího kabinetu.

(bor, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?