Vítr se obrací všude v Evropě, nezabrání tomu ani deset Foltýnů

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vítr se obrací všude v Evropě, nezabrání tomu ani deset Foltýnů
Vidlákův pondělní otvírák
16. září 2024 - 06:05

NEŠŤASTNÁ MAGDA, ZBYTEČNÝ MARTIN A ZAS TEN BABIŠ. Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová opět "zaperlila" když prohlásila, že voliči Roberta Fica, Andreje Babiše nebo Jaroslava Kaczyńského jsou „nešťastní a frustrovaní lidé“, "rozumově nedovyvinutí.“

Nezní Vám to jako nehezký závan totality, když se jednoduše nedokážete smířit s výsledky svobodných demokratických voleb a pořád jen frustrovaně útočíte a osočujete vládu i většinu veřejnosti?

Myslím, že Magda ještě bude mít mnohem větší důvody k frustraci. Všude v Evropě se obrací vítr. Všude vítězí včerejší "extrémisté" a vítězí tak rychle, že už brzy bude extrémismus to, co hlásá paní Magda. Blížíme se k bodu, kdy extrémismus zase bude válečné štváčství, exhibicionismus a neumětelství. Nezabrání tomu ani deset Foltýnů nebo dvacet Kartouzů. Petr Fiala už musel předstírat nemoc, aby před volbami nemusel mezi lidi a nedostal od nich na budku. 
 
Co říkáte na další dopis českých umělců a osobností, který adresovali předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové, a kde ji žádají, aby se zastala lídra slovenské opozice Michala Šimečky, který bude nejspíše odvolán z funkce místopředsedy slovenské Národní rady. Copak už jim nestačí, že se „montují“ do domácí politiky a uzurpují si právo míchat se do politiky cizího suverénního státu?

No, to si vybrali tu pravou... Ano, tak se nebinárního Šimečka vskutku účinně zastane. Fico se směje, až mu hrozí prasknutí jizvy na prostřeleném žaludku. Ale co chtít od tupých angažovaných umělců. Kdyby měli alespoň slepičí mozek, tak by věděli, že o zastání pro Šimečko musí požádat někoho, koho má Fico rád, aby to udělal kvůli němu. Třeba Zemana. Nebo Kateřinu Konečnou. Nebo možná Babiše. Nebo Orbána. Ti mohou příjít za Ficem a říct mu: "Robo, já vím, že je Šimečka kokot, ale nech ho tam, kde je. Alespoň ho máme na očích."

Fico se s Markétou Pekarovou Adamovou vůbec nebude bavit. Orel mouchy nelapá. Ale samozřejmě, takto složité úvahy žádný umělec není schopen. 

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) by neodkládal transpozici některých částí evropské směrnice, která by vedla ke zdražování pohonných hmot. Podle něj není od věci, že tím pádem budou lidé méně jezdit a taky ještě nedáme "vydělat" Rusku.vCo byste panu ministrovi vzkázal?

Že je idiot? Lidé nejezdí auty pro zábavu, ale jezdí do práce, na nákup, vozí děti do školy, babičky k doktorovi a podobně. Každý není jako papaláš Dvořák, který si vozí zadnici ve velkém fáru a má i majáček.  Jestli pan ministr chce, aby lidé méně jezdili, ať jim zařídí lepší dostupnost pomocí hromadné dopravy. Ať jim zařídí lepší dostupnost prodejen, doktorů, lékaren a zubařů. Nikdo nechce platit pětatřicet korun za litr benzínu, když může dojít pěšky.

Jestli toho pan Dvořák není schopen, ať jde příkladem. Ať se vzdá auta i funkce a nejlépe celého ministerstva, které je přímo symbolem zbytečnosti.



Vláda se nicméně rozhodla, že zavedení směrnic, které sama schválila, odsune až na další vládu, která vzejde ze sněmovních voleb v r. 2025. Asi se zalekla sama sebe a srabácky to odsunula, aby její hříchy nebyly před volbami příliš vidět. Co říkáte na takový postup vlády, která něco schválí, ale protože je to „průšvih“, odsune implementaci až bude po volbách?

Především je to známka slabosti. Tohle byl první počin, kterým Petr Fiala de facto přiznal, že mu preference nerostou, lidi je volit opravdu nebudou a ani Foltýn na tom nic nezmění.  Myslím, že podobných počinů uvidíme mnohem víc. 

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová oznámila, že Německo zavádí od pondělí dočasné kontroly na všech pozemních hranicích. Cílem opatření je podle ní omezení nelegální migrace a posílení vnitřní bezpečnosti. Není snad Schengenský prostor a volný pohyb obyvatel členských států EU jedním z pilířů Evropské unie? Kam se podělo ono legendarní merkelovské "Wir schaffen das"?
 
Merkelová už tam není a Němci už dávno vědí, že to fakt nezvládli. A tak je bližší košile než kabát. Už jsme to viděli u covidového nákupu roušek či vakcín. Tehdy Evropa úplně zmizela a posloužila jen jako platforma, aby se dalo hodně krást a odklánět. Teď uvidíme zřejmě něco podobného. Společné evropské řešení je jen fráze pro blbce a nebo hejly. Tedy je to jak dělané pro Petra Fialu. 

A kam se najednou schovala staronová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která před lety tvrdě kritizovala Viktora Orbána za to, že kvůli ochraně před ilegálními migranty začal stavět na hranicích čtyřmetrové ploty a porušuje tím lidská práva utečenců?


Uršula teď zařizuje peníze na nákup zbraní pro Ukrajinu. Především z evropských mírových fondů. Příští týden se to má ve Štrasburku schvalovat. Tak se nedivte, že na nějaké banality ohledně migrace nemá čas. Ukrajina je v háji stále více, Rusové útočí stále lépe a radostněji a už brzy všichni Evropané zjistí, že jejich elity jsou hloupé a neschopné. Pak se bude účtovat... Tak se nedivte, že by Uršula a spol. tuto chvíli chtěli co nejvíc oddálit. 

Brusel se potýká s rostoucí kriminalitou, která se koncentruje zejména na hlavní bruselské mezinárodní nádraží Brussels Midi. Ročně je na tomto nádraží spácháno na 3500 trestných činů, zejména krádeže, ale i smrtelná střelba a útoky nožem. Cestovat přes tento klíčový belgický dopravní uzel je nyní podle místních opravdu jen „na vlastní nebezpečí.“ Vy jste se teď na nějaký ten čas ocitl také „jednou nohou v Bruseli“. Je vidět, že ani v té Bruseli to nezvládli tak jak si Angela Merkel plánovala. No ale zpátky k Vám - jaké jsou Vaše první dojmy, postřehy a pocity?

Brusel je kombinance francouzského bordelu, holandské lakoty a německé byrokracie. Těsně kolem europarlamentu je svět ještě v pořádku, ale myslím, že se na tento dojem hodně policistů docela fest nadře. V samotné budově europarlamentu na vás ze všech koutů dýchne, že zde se řídí superstát, který má pět set milionů obyvatel a HDP ve výši trilionů euro. Většina lidí, co tam pracují, ještě pamatují dobu, kdy byla Evropská unie největší ekonomikou světa. Oni se ještě chovají, jako by to tak bylo stále. Jako by ta stagnace byla jen jakousi chybou v matrixu, kterou Mario Draghi hravě odstraní pomocí nových eurobondů, za které nakoupíme další zelené technologie.

Psali jsme:

Je to takový cargo kult. Dělají to, co dělali jejich předchůdci, halasně se hlásí k evropským hodnotám, hemží se po zasedacích místnostech, dělají porady, přerozdělují peníze, ale už je vidět, že nevědí, proč to dělají. Prostě jen napodobují dávný lesk a myslí si, že díky tomu ekonomika zase pojede. Ale ono je to obráceně. Předtím jela ekonomika a tak měli peníze na ten lesk. 

Česká fotbalová reprezentace sice vyhrála v pražském Edenu zápas Ligy národů UEFA s Ukrajinou 3:2, v hledišti to ovšem vypadalo trochu jinak. Chvílemi si totiž člověk připadal, jako by ani nebyl na pražském stadionu nýbrž třeba v Kyjevě. V ochozech stadionu byla drtivá většina ukrajinských fanoušků a stadion byl v obležení žlutomodrých vlajek. Kapitán reprezentace Tomáš Souček po zápase řekl: „Co jsme viděli na tribunách, tedy převahu Ukrajinců? Hodně smutné, když budu mluvit slušně. Všechny nás to strašně mrzí." Někde jsem dokonce zaslechl, že „fandit Čechům proti Ukrajině je tak trochu „říkat si o kriminál“… Nekoleduje si Souček a vlastně celá reprezentace o to, že na ně zaklekne plk. Foltýn či Rakušanův tým K.R.I.T.? Podle Foltýna to byla dozajisté „svinská“ výhra a celá naše reprezentace jsou kolaboranti…

Spíš to ukazuje, že lidi už mají toho opřednostňování Ukrajiny a Ukrajinců plné zuby. Dokonce i ti, kteří ještě nedávno klekali před černochy na vyjádření respektu a připínali si duhové vlajky na oslavu rozmanitosti. Už si přestávají brát servítky i ti, kteří byli s režimem jedna ruka.

Už opravdu jen čekáme na někoho, který všem dá novou perspektivu a můžeme si střihnout další Plyšák.  

Před víkendem se v médiích šířily informace a varování ohledně možných záplav a 50leté vody. Preventivní informace od meteorologů či složek IZS jsou určitě v pořádku.Co ale ta velkolepá tiskovka s nastoupenou vládou? Nezavání to tak trochu jako PR akce před volbami ve snaze zakrýt všechny vládní průšvihy a neúspěchy?


Případné povodně se týkají především krajů a jejich hejtmanů. Krajské volby jsou za dveřmi. Lidé se tentokrát vůbec nezajímají o krajská témata, ale ze židle je zvedá jen to, jestli jste pro vládu a nebo proti vládě. Vláda nemohla udělat nic jiného, než tomu jít naproti. Jestli bude příští týden morava plavat, tak to také může být poslední hřebíček do pětikoalliční rakve. Není nic horšího, než nenadálá událost těsně před volbami, na kterou se upře pozornost celého národa.

Jenže ono už je pozdě. Ať udělá Fiala cokoliv, už mu nikdo dobré úmysly neuvěří. Navíc, on určitě ještě něco nevhodného kvákne a bude definitivně odepsaný. 

ODS představila volební kampaň a opět nevymyslela nic jiného než kampaň „antibabiš“. Tentokráte vkládá ODS do úst rozesmátého Babiše slogan: „Zadlužili jsme vás. A zadlužíme vás i v krajích!“. Realita je ovšem taková, že to je právě současná Fialova vláda, která zadlužila Česko naprosto rekordním způsobem tři roky po sobě (daleko víc, než Babišova vláda v době covidové krize). Co na to říkáte? Tohle Fialovo lhaní už přeci není ani na plukovníka Foltýna či preVítka Rakušana. Pan premiér Fiala zjevně ze svého neustálého lhaní chronicky „onemocněl“ a je zralý přinejmenším na pana doktora Chocholouška…

Nerušte nepřítele, když dělá chybu. Jestliže ODS říká slovo "Babiš," nemůže říkat slovo "ODS." Takže Andrejovi jen dělají reklamu. Krajské volby to podle mě ukáží.  Jak jsme si řekli před chvílí, ať už odteď Fiala udělá cokoliv, bude to špatně. Nejlépe by udělal, kdyby zalezl někam hluboko do Strakovky a od voleb o něm nebylo slyšet, ale to on nedokáže.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif