Vidlák o volbě prezidenta. Vyhraje ten, kdo se ji dožije

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vidlák o volbě prezidenta. Vyhraje ten, kdo se ji dožije
Vidlákův pondělní otvírák
22. července 2024 - 06:05

DALŠÍ PĚTILETKA URSHULY A FIALŮV ČESKÝ GREEN DEAL. Evropskou komisi povede dalších pět let Ursula von der Leyenová. Zvolili ji europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku, když obdržela 401 ze 707 platných hlasů. Leyenová je v čele Evropské komise od roku 2019 a během svého projevu slíbila zahájení obranných projektů a dodržení cílů Green Dealu. V souvislosti s volbou Ursuly von der Leyenové prohlásila europoslankyně z koalice STAČILO! Kateřina Konečná, že je to „plivanec do tváře všem, kteří volili změnu“. 

Jak je možné, že se Urshule Von Leyenové podařilo obhájit post předsedkyně EK i přesto, že Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku vynesl den před volbou rozsudek, podle nějž porušila Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové právo EU tím, že utajila informace o zakázkách na vakcíny proti koronavirům v hodnotě několika miliard eur?

To je jednoduché, sami to řekli. Žádný plán B neexistoval. Stejně jako neexistoval plán B v případě Bidena, stejně jako neexistoval plán B v případě ukrajinské ofenzívy.  Existují jen strategické cíle, které je třeba uhájit za každou cenu, i kdybychom kvůli tomu měli popřít vše, co jsme doposud hlásali. Právní stát už není, Brusel se proměnil v impérium, které je na hliněných nohou už od prvního dne vlády nové císařovny. Podle toho to také dopadne. Evropský Titanic bude dál narážet do ledovců, bude dál nabírat vodu a naše Uršulka se ještě dočká důsledků toho, co způsobila. 
 
Co říkáte tomu, že Evropský parlament vyjádřil ve své první rezoluci po červnových volbách „trvalou" podporu Ukrajině a zároveň odsoudil mírovou misi maďarského premiéra Viktora Orbána?


Řeknu to jednoduše: Kyselé hrozny. 

Indický premiér Naréndra Módí přiletěl na první návštěvu Ruska a setkání s Vladimírem Putinem od doby, kdy Moskva v únoru 2022 zahájila invazi na Ukrajinu. Módí na sociální síti X vyjádřil vděčnost za přijetí a uvedl, že se těší na další rozhovory, které „jistě přispějí k dalšímu upevnění přátelských vazeb mezi Indií a Ruskem. Jak si vysvětlujete hodnocení a reakce našich politiků a mainstreamových médií, že když jede do Moskvy za Putinem Módí, je to diplomacie, a když tam jede Orbán, tak je to zrada evropských hodnot? 

Co  je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Orbán přece mel být už dávno zglajšaltován podle evropských směrnic, jejichž nitky drží právě Uršulka. Už dávno tu neměl být nikdo, kdo se vymyká. Jak teď tam v Bruselu vypadají, že? Takový pupek světa a jakýsi neposlušný kníže si tu hraje na nezávislost. To si může možná dovolit Módí a vlastně ani ten by neměl... 

A tak budeme dál používat dvojí metr a to až do chvíle, kdy nás to definitivně zničí. A ten den se zase o něco přiblížil.



Vojáci kontroverzní brigády Azov, na kterou v minulosti i Američané uvalili sankce, se již brzy chystají na evropské turné a chtějí mluvit s lidmi o tom, co se děje na Ukrajině. Na konci července dorazí i do Prahy. Musím se v této souvislosti zeptat ještě jednou… takže Orbánova mírová mise je špatná, zatímco „turné brigády AZOV“ po Evropě je v pořádku!?

No jasně. Orbán totiž chce mír, což znamená, že Rusko vyhraje, protože hned na začátku války jsme si vytyčili, že Ukrajina vyhraje jen v případě, když osvobodní všechna obsazená území i Krym. A Orbán jim do tohoto skvělého plánu háže vidle.

Brigáda Azov naopak podporuje válku, což znamená Ukrajinské vítězství, které nastane, až bude Rusko na kolenou. A tak se Azovákům tleská a Orbánovi nadává. Naši europapaláši si pořád ještě myslí, že můžeme zvítězit. Tím pádem nevadí, že každý měsíc padne padesát tisíc Ukrajinců. Vítězů se na ztráty nikdo neptá. A jen ten Orbán si pořád myslí, že nevyhrajeme a tak bude lepší prohrát teď a málo, než později a hodně. 

Europoslanec Jan Farský (STAN) prohlásil o nové frakci Patrioti pro Evropu, že oslabují pozici Česka v EU. Není to ale právě naopak? Vždyť jsou to právě představitelé STANu, kteří chtějí např. zrušit právo veta či zavést euro místo české koruny…

Kurnik, ti libtardi už by si také měli rozmyslet, co vlastně platí. Buď Patrioti oslabují pozici Česka, ale pak to znamená, že mají v EU velký (i když zhoubný) vliv. A nebo jsou ohrazeni sanitárním kordonem, k ničemu se v europarlamentu nedostanou, protože nedostali ani výbory ani místopředsedy, ale pak sakra nemohou pozici Česka nijak oslabit. Nechápu, proč se na to Farského nikdo nezeptal. 

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump představil svého viceprezidenta – senátora J. D. Vance, který mj. opakovaně prohlašuje, že Ukrajina je zničená země a ve vztahu k ruské agresi na Ukrajině připomíná, že „každý člověk s mozkem musí vědět, že války končí vyjednáváním“. Jaký signál vysílá Donald Trump Evropě a světu volbou senátora Vance za svého viceprezidenta?

Donald Trump si vybral za viceprezidenta člověka, který je po všech stránkách "ještě horší" než Trump. Je ve všech směrech radikálnější, k tomu je to selfmademann, prožil si velmi těžké dětství a vypadá, že se jen tak něčeho nelekne. Trump tím říká svým odpůrcům, že pokud ho dál budou zkoušet odstranit, dosáhnou jen toho, že přijde ještě větší sekáč. Každopádně, prezidentské volby v USA vyhraje ten, kdo se jich dožije.

Prezident Petr Pavel prohlásil v jednom ze svých rozhovorů, že Ukrajina bude ráda, když si udrží území na současné frontové linii a také, že by bylo naivní pomýšlet na to, že by Ukrajina mohla v dohledné budoucnosti znovu dobýt okupovaná území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci června oznámil, že chce uspořádat další mírový summit, ale tentokráte za účasti zástupců Ruska. Smiřují se liberálně progresivní scéna a elity s tím, že se Donald Trump na podzim skutečně stane prezidentem a nastane konec „éry válečných štváčů“?

Poprvé jsme u válkychtivé věrchušky spatřili náznaky rozumu a přípravy plánu B. Ale já bych z toho zatím nedělal závěry. Ještě určitě dojde k nějakému pokusu o zvrat situace. To se tak na konci války dělá. Pokud by se takový zvrat vyvíjel úspěšně, tak Petr Pavel na svůj záchvat rozumu opět zapomene a Zelenský bude tvrdit, že nikdy Rusko k žádným mírovým rozhovorům nezval. 

Vláda se za horkých letních dovolenkových dnů pokusila schválit tři zásadní dokumenty, tzv. „Green Deal po Česku“ - Státní energetickou koncepci, Politiku ochrany klimatu a Národní klimaticko-energetický plán. Souhrnně se jedná o první sadu konkrétních realizací v Česku v rámci evropské Zelené dohody pro Evropu. Schválením těchto dokumentů dojde k odklonu od uhlí, vytápění domácností se díky tomu zdraží o třicet procent, zdraží se i plyn a dojde i k nárůstu cen pohonných hmot o zhruba deset korun. Vláda nakonec na poslední chvíli schválení energetické koncepce odložila.  Zalekla se vláda sama sebe, nebo ji jen odradila masivní kritika tohoto jejich záměru, vláda si chvilku počká a ke schválení nakonec stejně dojde?

Divil bych se, kdyby Petr Fiala nezkusil ten český grýndýl schválit někdy jindy a v ještě větším utajení. Ale ukázalo se to, na co upozorňuji už dva roky. Že odchod od líbodémo je zcela jednosměrný a alternativní scéna po všech stránkách sílí. Projevuje se všude. Třeba i tím, že i v majnstrýmu zvedají hlavu ti, kteří by ještě nedávno proti vládě ani nepípli.

Jednou ještě Fialovi postavíme pomník, protože jeho nepopularita nás sjednotila a jeho neschopnost naštěstí nestihla všechno rozbít. Bude stát hned vedle pomníku Romana Prymuly, protože to byl on, který svými opatřeními tento národ probudil.

Psali jsme:

Podle nedávného průzkumu nedůvěřuje Fialově vládě přes 75 procent lidí. Jak se ale ukazuje, premiér Fiala je sám se sebou i přesto nadále spokojen a kritiku si nepřipouští. Když se ho nedávno novináři ptali na to, co říká tomu, že mezi lidmi zaznívají názory typu „že Babiš, Okamura, Konečná či Turek říkají správné věci“, Fiala neváhal ani vteřinu a bleskurychle odpověděl, že takové lidi on nezná. Máte pocit, že Fiala již opravdu „nežije mezi námi“?

Ne, Fiala je přece ten státník světového formátu. On už zná jen ty Uršulky, Bideny, Zelenské, Tusky a jinou liberální svoloč. Tam mu tleskají. Asi tak stejně, jako všichni novináři tleskali Bohuslavu Sobotkovi za jeho pojetí sociální demokracie. Ale bohužel, nikdo to nechtěl volit. Fiala je na tom vlastně úplně stejně. Dělá kroky, za které ho plácají po zádech, ale nikdo ho nebude volit.

Já už vlastně ani nechci, aby byly předčasné volby. Já chci, aby si to Blyšitivý Péťa vyžral až do dna a vzal sebou na smetiště dějin i celou Pětikolku. 

Na zasedání vlád přijel do Prahy ukrajinský premiér Denys Smyhal a deset jeho ministrů. Premiér Fiala následně po jednáních prohlásil, že Česká republika bude nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi a současně myslí i na její rekonstrukci. Otázka na závěr zní: Nebylo by lepší začít se zamýšlet nad tím, jak rekonstruovat Českou republiku, až jednou skončí to jejich současné „pětidemoliční“ vládnutí?

Já dám všem politikům, kteří by se chtěli o nějakou rekonstrukci České republiky pokusit, jednu dobrou radu, ano? Neřikejte lidem, že to uděláte tak, že Tykačovi s Křetínským snížíte daně, lidem zvýšíte DPH, důchodcům zavedete poplatky u doktora a studentům školné. Neříkejte lidem, že si budou muset utáhnout opasky a že celou tu rekonstrukci zaplatí zase ti nejchudší. Mohli byste taky dostat židlou do hlavy. 

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?