Vidlák: Dobrá fraška, když Foltýna odhalí Řehkova kniha

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vidlák: Dobrá fraška, když Foltýna odhalí Řehkova kniha
Vidlákův pondělní otvírák
2. září 2024 - 06:05

NÁVRAT DOBY NORMALIZACE A KLENOT JMÉNEM FIALA. Šéf sekretariátu generálního ředitele ČT Igor Němec se minulý víkend zúčastnil šestého ročníku Vlasteneckého setkání na Zámku Příčovy. Poté, co byl "odhalen" dostal padáka kvůli "názorovým rozdílům". Jak to vypadá, s Fialovou vládou nastoupil předlistopadový režim v plné parádě. Němce "naprášil" bývalý člen Rady České televize a neúspěšný kandidát do senátu za TOP 09 Zdeněk Šarapatka.  

Co tomu říkáte… vyhazovat lidi z práce kvůli jejich názorům? Je doba normalizace zpět?

Kdyby to bylo alespoň za názor, ale upřímně, Vy nějaký názor pana Němce na dezolátskou problematiku znáte? Má někde nějaký blog či fejsbůkový profil? Byl s tím někde v televizi nebo v rozhlase? Dal rozhovor Ivanovi Smetanovi z KTV? Nebo ho tam vyzpovídaly První zprávy? Kde je ten jeho závadný názor? 
Sám Souček řekl, že ho propustil kvůli názorovým rozdílům. Jakým? Igor Němec byl vyhozen za to, že ho viděli v Příčovech. Není jasné, proč tam byl, co tam dělal, s kým se potkal... rozveďte, soudruhu, o čem jste si povídal s disidenty. Když se za normalizace někdo vrátil z ciziny, kde ho viděli s chartisty, tak ho pozvali na pohovor, aby zjistili, co s nim měl za techtle mechtle. Pokrok nezastavíš, dneska už stačí být někde viděn. Co když prostě šel Němec na koncert Jaromíra Nohavici, protože to bylo zdarma a dalo se nejsnáz sehnat autogram? 

Příznivci Fialovy vlády poukazovali na to, že akce v Příčovech je oblíbené místo dezinformátorů. Když bych se na to podíval touto optikou, neměl by být Igor Němec spíše povýšen, než vyhozen? Vždyť přeci ČT patří dlouhodobě mezi největší dezinformátory v zemi…

To je přece úplně jedno, jaké je to místo. Stejně tak mohu říct, že park před Hlavním nádražím v Praze je oblíbené místo feťáků a dealerů. Kdyby tam Němce viděli, vyhodili by ho za prodávání perníku? Aktivoval by se Milion chlívek a začal řešit, že se Němec zdržuje u oblíbeného místa dealerů kokainu? Nebo je někde v etickém kodexu České televize vyjmenováno, kam jejich zaměstnanec nesmí chodit? Ať si to tam napíší a pak ať pyskují. Do té doby se chovají hůř než STB. 

V týdnu došlo k dalšímu průlomovému rozsudku, který nařídil České televizi, aby se omluvila konkrétním lidem za nepodloženou dehonestaci, poškození dobrého jména a šíření nepravdivých a lživých informací. Zatím si z toho ale nejspíš v České televizi nic nedělají. Předseda Rady ČT Karel Novák se nechal slyšet, že je ČT součástí státnosti a kultury naší země. Je podle Vás vůbec vhodné v současné kondici ČT mluvit o tom, že je součástí státnosti?
 
Má pravdu, předseda. Bez České televize by současná státnost ani současná kutura už dávno nebyla... Ale ať si předseda o sobě moc nemyslí. Byla by jiná státnost a jiná kultura a dost možná by to byla mnohem lepší státnost a kultura, než ta současná. Nevšiml jsem si, že by současná tvorba České televize nějak oslovovala masy a nevšiml jsem si, že by nám náš stát nějak skvěle fungoval. 

Myslíte si, že se z toho zpravodajci v ČT poučí, nebo jim je to jedno a budou drtit vládě nepohodlné osoby i nadále? Je šance, že to někdy skončí?
 
Současní redaktoři České televize mají pocit, že jim je moře po kolena. Mají pocit nedotknutelnosti, mají pocit, že jsou pány veřejného prostoru. A celé to skončí ve chvíli, kdy zjistí, že nic z toho neplatí. Česká televize se chová vlastně úplně stejně jako Spojené státy americké. Snaží se zabránit nevyhnutelnému - ztrátě svého exkluzívního postavení. Ovšem kroky, které dělají, ty jejich pád ještě urychlují. Pro Českou televizi to platí také. Jednoho nepříliš vzdáleného dne pak nová ochranka u vchodu nepustí redaktory dovnitř a bude hotovo.



Než opustíme téma České televize, musím se ještě zeptat: jak se vyvíjí Váš projekt Nekrm-hydru?


Verbujeme, verbujeme. Statečné nadšence už máme. Teď musíme trpělivou prací a upozorňováním na chyby České televize přesvědčit ty další. Víte, to je jako s vítačskou kuturou. Názor společnosti se vyvíjí ve skocích. Všichni vítali a vítali... a pak přijel vánoční kamion, vjel do lidí a vítání skončilo, jako když utne. Tady to bude stejné. Lidem je to jedno, neřeší to, nezajímají se o to, ale pak přijde nějaká kauza a šup, budeme mít naverbováno rychleji než byste řekl Stěpan Bandera.

A že těch příležitostí už brzy bude... Americké volby, ukrajinská porážka... A kdyby se Česká televize náhodou udržela, bude z placení poplatků silné téma do příštích voleb. 

Na Slovensku zveřejnil premiér Robert Fico informace o tom, kolik peněz ze státního rozpočtu odčerpala rodina šéfa nejsilnější opoziční strany Michala Šimečky skrze různé neziskovky. Částka se pohybuje okolo tři čtvrtě milionu eur. Připomíná mi to situaci v Česku, kde si rodina premiéra Fialy také odčerpává značné miliony ze státního… jen nám tu jaksi chybí „český Fico“… Myslíte si, že se někdo takový zrodí po příštích parlamentních volbách? Nebo už je mezi námi a čeká na svou šanci?


Každý voják má v torně maršálskou hůl... Doba tomu nahrává. Nevím, jestli se u nás najde někdo jako Fico nebo Orbán, ale mocenské kyvadlo se každopádně zhoupne a to pořádně. Až se český Fico najde, poznáme ho snadno. Jeho preference půjdou raketově nahoru. Podle mě k tomu moc nechybí. 

Ekonom Lukáš Kovanda v týdnu poukázal na to, že fiasko digitalizace stavebního řízení připravilo zatím českou ekonomiku o takřka dvě miliardy korun. Kovanda dále odhaduje, že kvůli těmto problémům může ekonomika přijít až o dvanáct miliard korun, přičemž developeři jsou a budou nuceni promítnout dodatečné náklady do cen nových bytů. Ivan Bartoš se však drží své ministerské funkce „zuby nehty“ a premiér dal jasně najevo, že ho neodvolá. Nestálo by za to Bartošovi připomenout program České strany pirátské, která prosazuje „hmotnou zodpovědnost politiků“? Bartoš by se přeci mohl konečně pochlapit a začít sám u sebe…

Ale to už přece dávno neplatí... To platí vždycky jen tehdy, když se chcete na ministerstvo dostat a ne, když už na té sesličce sedíte. To pak nastupuje opačný program: "podporujte svého ministra." Bartoš se vlastně ani nemůže pochlapit, i kdyby chtěl. Víte kolik pirátských příživníků je na něj napojených? Víte kolik straníků musí živit? Víceméně všechny, protože Gregorová už je jednou nohou z pirátské strany venku. Ivan Bartoš vydrží až do hořkého konce... a půjde na smetiště dějin i s celou Pětikolkou. 

Premiér Petr Fiala vyslal Bartošovi na pomoc s nápravou digitalizace stavebního řízení tři ministry, a to ministra dopravy Martina Kupku (ODS), ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). To vážně nemají nic lepšího na práci než vodit Bartoše „za ručičku“? Člověka napadá, jestli ve čtyřech to nakonec nebude ještě 4x více zpackaná digitalizace…


Ono to spíš ukazuje hloubku problému. Zřejmě je to celé zpackané mnohem víc, než si myslíme a Bartoš se v tom plácá jak nudle v bandasce. Tak mu poslali další tři panáky, aby se v tom plácali s ním. Nějak nechápu, v čem je Stanjura lepší než Bartoš. Nebo Kupka, nebo "závětrné elektrárny" Hýkela. Prostě tam teď budou vytvářet chaos ve čtyřech.

Developeři se mají na co těšit... možná už nebudou mít co promítat do ceny bytů, protože je to položí. 

Psali jsme:

Vrchní vládní "cenzor" alias vládní zmocněnec pro strategickou komunikaci Otakar Foltýn budí stále silné kontroverze. A do toho všeho byla ještě odhalena děsivá pravda o manipulaci a propagandě, jak ji ve své knize popisuje a skrývá náčelník generálního štábu Karel Řehka pod název "strategická komunikace". V knize je strategické komunikaci věnována celá kapitola a hned v prvním odstavci je naprosto otevřeně napsáno, že "strategická komunikace" je politicky korektní výraz pro propagandu a prostředek pro vedení války. Dále se můžeme dočíst, že jejím cílem je ovlivňování mysli a chování obyvatelstva a používá k tomu metody, které jsou v knize nazývány jako psychologické operace, přičemž Řehka připouští, že je možno používat i neetické postupy, jako klamání a kompromitace klíčových osob. Co na to říkáte? Neděsí Vás ani trochu ta Fialova špinavá hra s Foltýnem na hrotu a s Řehkou v zádech?

Hele, ale musíte uznat, že je to dobrá fraška, když Foltýna odhalí Řehkova kniha, ne? Kdo tohle má? Mě by fakt zajímalo, na co Fiala myslel, když si Foltýna na tu strategickou komunikaci nabral. To jako myslel, že díky tupému zelenému lampasáckému debilovi bude oblíbenější? Že mu lidi snáze skočí na jeho žvásty o zlevněných potravinách? Nebo bude mít plná náměstí při předvolební kampani a lidé budou chtít podpis a ne mu dát facku?

Víte, děsilo by mě to hodně, protože nám tu vzniká čistý a nefalšovaný fašismus. Kdyby to tady zaváděl nějaký Heydrich nebo Albert Speer, tak bych měl strach. Ale oni jsou tam tááák hloupí. 

Je to jako když domorodci předstírají provoz letiště a doufají, že díky tomu přiletí letadla. Český politický cargo kult. Historie se opakuje. Jako tragédii jsme to už měli. Teď to bude ta fraška.

Dovolte mi na závěr ještě jednu otázku ohledně našeho světového lídra a klenotu české politiky Fialy, který na Zemi živitelce prohlásil následující: „Slíbili jsme zlevnění potravin. A zlevňují tu nejvíce z OECD". Zapomněl bohužel dodat, že onomu "nepatrnému" zlevnění předcházelo opravdu, ale opravdu masivní zdražení. Ekonom Lukáš Kovanda naštěstí uvedl věci na pravou míru a "přeložil" Fialovu větu do srozumitelné češtiny, tedy že podle ekonomických ukazatelů v Česku zdražují potraviny nejvíce v EU a jsou stále o desítky procent dražší než v době, kdy se vzedmula mimořádná inflační vlna let 2022-23. Jak vidíte situaci s cenami potravin u nás a existuje podle Vás recept, jak udělat potraviny opět cenově dostupné?

Náš problém je celkem jednoduchý, ale pro vládu a její grýndýlové snahy samozřejmě zcela neřešitelný. Všechno je energie. Bez elektřiny nefunguje ani úředník na ministerstvu. Všude jsou počítače, všechno je na elektriku a co není na elektriku, to je na benzín. Lidi nahrazují stroje a ty žerou energii. Veškeré topení, svícení a klimatizace žerou energii. Když bude energie drahá, bude drahé všechno. Třicet let jsme stavěli ekonomiku na principu levných energií, které nám umožnily velmi efektivně rozvrhnout výrobu, protože doprava byla směšně levná.

Veškeré úsilí musí jít do levné energie. Pokud to nezvládneme, tak je úplně jedno, jestli tam bude Fiala nebo Babiš nebo svatý Jan Zlatoústý. Ceny energií musí klesnout, což znamená že potřebujeme levnou ropu, levný plyn, levný uran i levné uhlí. Když bude tohle, tak bude levné všechno. Když tohle nebude, tak jsme v řiti i kdyby nám Fiala slíbil ráj.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: