Velmi nebezpečný precedent! Konečná o vyzbrojování Ukrajiny

politika

Evropská unie našla cestu, jak obejít maďarské veto na nákup zbraní pro Ukrajinu z výnosů ze zmrazených ruských aktiv, píše server listu Financial Times. Europoslankyně Kateřina Konečná (STAČILO!) v tom vidí nebezpečný precedent.

Velmi nebezpečný precedent! Konečná o vyzbrojování Ukrajiny
Kateřina Konečná (Stačilo!)
27. června 2024 - 11:50

Podle Financial Times by to mohlo uvolnit cestu pro půjčku Kyjevu ve výši 50 miliard dolarů (1,17 bilionu korun) ze strany skupiny G7. První peníze z výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě by měly zamířit na Ukrajinu již příští týden, uvedl v pondělí šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Na rozhodnutí EU zareagovala europoslankyně Kateřina Konečná (STAČILO!).

„Zbrojení Ukrajiny ze zmraženého ruského majetku nastavuje nebezpečný precedent a ohrožuje důvěryhodnost Evropské unie.

Která země by chtěla mít svůj majetek a finance uložené v EU, pokud ví, že hrozí jejich zabavení a poslání do jiného státu? Nehledě na to, že majetku evropských občanů a firem bude kvůli precedentu potencionálně též hrozit zabavení jako odvetné opatření. To však vedoucím politikům Unie zjevně nestačí a nepřijde jim to dostatečně destruktivní.



Nyní hledají způsob, jak kvůli skulinkám v pravidlech obcházet dosavadní fungování EU a ignorovat opozici některých členských států. Vyřadit Maďarsko z rozhodování o zbrojení Ukrajiny ze zmražených ruských aktiv na základě toho, že se při dřívějším hlasování zdrželo, je skandální. I zde můžeme vidět vznik nebezpečného precedentu, a vyřazování z rozhodování se rozhodně nemusí do budoucna týkat jen Maďarska, jednou může dopadnout i na nás.

Psali jsme:

Představitelé EU by se neměli snažit hledat škvírky v pravidlech, aby dosáhli geopolitických cílů Spojených států amerických, namísto toho by měli poslouchat své státy a občany. Jinak nemůžeme mluvit o nějaké nezávislosti EU… a nejspíše ani o jejím přežití do budoucnosti," okomentovala politické "kličky" EU europoslankyně za koalici STAČILO Kateřina Konečná.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?