V první polovině září by volby do sněmovny vyhrálo hnutí ANO

politika

<< SANEP >> V současné době probíhá na domácí politické scéně snaha různých podobně smýšlejících stran a hnutí o vytváření koalic a rostou tendence ke spojování sil.

V první polovině září by volby do sněmovny vyhrálo hnutí ANO
Ilustrační foto
17. září 2024 - 07:20

Voliči, zvláště na nynější opoziční scéně, k takovému spojení vedení stran a hnutí vyzývají, protože by se mohla jinak opakovat situace z minulých voleb, kdy propadl hlas takřka milionu voličů. Společnost SANEP se proto rozhodla zmapovat, jak by v první polovině září dopadly hypotetické sněmovní volby za předpokladu, že by se na volebních lístcích objevila koaliční uskupení, která se např. osvědčila během letošních voleb do Evropského parlamentu, nebo ta uskupení, která vznikla pro nadcházející krajské volby. 

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by v první polovině září vyhrálo hnutí ANO v čele s jeho předsedou a bývalým premiérem Andrejem Babišem se ziskem 30,2 procentního bodu. 

Na druhém místě by skončila vládní trojkoalice SPOLU (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) se ziskem 19,5 %.  

Třetí příčku by v nynějších hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny obsadilo uskupení SPD, Trikolory a strany PRO se ziskem 13,8 %. 

Čtvrtou příčku by v současné době obsadilo hnutí STAN (nově Starostové) se ziskem 8,4 procentního bodu, které by následovali na místě pátém Piráti se ziskem 7,1 %.

Šesté místo by nyní získalo uskupení Přísahy a Motoristů sobě se ziskem 6,5 procentního bodu. Toto spojení se osvědčilo během voleb do Evropského parlamentu a navíc Motoristé neustávají v oslovování nových, a zvláště mladých, voličů, a to prostřednictvím jejich nově zřízené mládežnické organizace zvané MotorGen pod vedením Matěje Gregora (ten k Motoristům přestoupil těsně po eurovolbách ze strany Svobodní).

Další místo by pak obsadila koalice STAČILO! pod vedením Kateřiny Konečné (KSČM), která rovněž uspěla v letošních červnových volbách do Evropského parlamentu. V současné době by si tato koalice získala přízeň 5,9 procent voličů. 

Na dalších místech by skončili SOCDEM (2,5 %), Strana zelených (2 %) a Svobodní (1,5 %).


Nutno připomenout, že strany či hnutí kandidující do Sněmovny PČR musí překonat hranici 5 %, zatímco koalice dvou stran musí získat ve volbách alespoň 8 % hlasů a pro koalici tvořenou ze tří a více stran pak platí kvórum 11 %. Jaké politické subjekty, koalice či politická uskupení skutečně budou kandidovat do dolní komory Parlamentu ČR na podzim v roce 2025 je v tuto chvíli otázkou.



Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden metodou CAWI ve dnech 5. – 11. září 2024 na vybrané skupině v souhrnu 2.250 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. 

Průzkum zářijových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 64,3 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.
 

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif