Ukrajinské síly v Kursku: Nebezpečná ofenziva za vysokou cenu

politika

Ukrajinské síly se pokoušejí získat strategickou výhodu v Kurské oblasti, ale čelí značným ztrátám obrněných vozidel. Otázkou zůstává, zda budou tyto ztráty stát za dosažené územní zisky, komentuje americký časopis Forbes.

Ukrajinské síly v Kursku: Nebezpečná ofenziva za vysokou cenu
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
19. srpna 2024 - 06:30

Jedenáct dní po zahájení invaze na ruskou Kurskou oblast mají ukrajinské jednotky pod svou kontrolou přibližně 520 kilometrů čtverečních tohoto území a o dalších 910 kilometrů čtverečních stále tvrdě bojují. Přestože ukrajinský postup byl rychlý a efektivní, cena za něj je vysoká – ukrajinská armáda ztratila značné množství cenných obrněných vozidel a pravděpodobně i desítky vojáků.

Zatímco ruské síly přišly jen o několik vozidel, jejich zmatená pěchota se často vzdává ukrajinským útočníkům po celých skupinách. Poměr ztrát na technice, tedy výrazné ztráty Ukrajinců oproti relativně malým ruským ztrátám, je neobvyklý. Během 29 měsíců trvající války mezi Ruskem a Ukrajinou totiž Rusové obecně ztrácejí více vozidel než Ukrajinci, uvádí časopis Forbes.

Zda jsou tyto vysoké ztráty pro ukrajinský generální štáb v Kyjevě akceptovatelné, závisí na cílech invaze a na tom, zda se tento poměr ztrát v průběhu kampaně v Kursku změní.

Během průměrného dne ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou Rusové přicházejí o téměř čtyři tanky a osm bojových vozidel pěchoty, zatímco ukrajinské ztráty činí v průměru jeden tank a tři bojová vozidla pěchoty. Invaze na Kursk však zdaleka není průměrná. Ukrajinské jednotky prorazily ruskou obranu 6. srpna a obnovily manévrovou válku, která byla po mnoho měsíců statická a omezovala se na zákopové boje, při nichž se obě strany snažily postoupit jen o pár stovek metrů.

Ukrajinské manévry však vystavily jejich tanky a bojová vozidla pěchoty ruským dronům, dělostřelectvu a přepadovým oddílům. Podle jednoho z analytiků z organizace Oryx ztratily ukrajinské síly během prvních devíti dnů invaze čtyři tanky a 41 bojových vozidel pěchoty, včetně vzácného britského tanku Challenger 2 a několika amerických vozidel Stryker.



Ztráty bojových vozidel pěchoty, včetně pásových vozidel a kolových transportérů, jsou pro ukrajinské ozbrojené síly zvláště těžké. Ztrácejí tato cenná vozidla téměř dvakrát rychleji než obvykle. A zatímco běžná míra ztrát se vztahuje na celou 1130 kilometrů dlouhou frontu války, tyto ztráty v Kursku se soustředí na 80 kilometrů dlouhý úsek.

Možná, že ukrajinské plánovače ztráta tolik cenné techniky neznepokojuje – za předpokladu, že strategické zisky kurské kampaně ospravedlní materiální náklady.

Pokud má pravdu analytik Jack Watling z londýnského Royal United Services Institute, Ukrajina chce Kurskou oblast využít jako vyjednávací kartu. Jako vyjednávací karta by tato oblast mohla mít prozatím hodnotu několika desítek obrněných vozidel.
 
„Politickým cílem této operace je získat páku před možnými jednáními,“ napsal Watling pro The Guardian.

 „Pokud Donald Trump v listopadu zvítězí v prezidentských volbách v USA, hrozba stažení vojensko-technické pomoci pravděpodobně donutí Kyjev k jednání. Ukrajinská vláda chce zajistit, aby v případě nutnosti vstoupit do tohoto procesu měla něco, co by Rusko chtělo vyměnit za ústupky.“

„Ukrajinská armáda proto musí obsadit a udržet podstatnou část ruského území po dobu potenciálních jednání,“ zdůraznil Watling.

Psali jsme:

Je také možné, že jakmile se ukrajinský postup nevyhnutelně zpomalí, poměr ztrát se obrátí. „Je jen otázkou času, kdy se tato síla přetíží a bude se muset zakopat, pokud chtějí Ukrajinci udržet dobytá území až do jednání,“ vysvětlil Watling. „Nejlepší scénář pro Ukrajinu je ten, že její jednotky se zakopou a Rusko – nucené získat zpět území – utrpí nepřiměřené ztráty při pokusech vytlačit Ukrajince zpět.“

V tomto smyslu by se boje v Kursku mohly začít podobat bojům na frontové linii na Ukrajině, kde špatně vycvičené ruské jednotky trpí těžkými ztrátami při pokusech, které obvykle končí neúspěchem, porazit zakopané Ukrajince.

Prozatím jsou však Ukrajinci v Kursku na otevřeném prostranství a v pohybu. To je činí zranitelnými – a náchylnými k dalším ztrátám vozidel v daleko větším počtu, než je obvyklé.

(hýbl, forbes.com, repro: G Tufano)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif