U korýtek, to by se Vám líbilo. Vláda dostala pěknou nakládačku

politika

Opozice v Čechách, ve Slezsku i na Moravě zuří! Sněmovna schválila návrh, který má umožnit korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Týká se to sněmovních, prezidentských a evropských voleb.

U korýtek, to by se Vám líbilo. Vláda dostala pěknou nakládačku
Předsedové vládních stran
26. června 2024 - 06:30

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou a nebudou muset osobně na zastupitelské úřady jako doposud.

Debatu při schvalování provázely spory opozice s koalicí o to, zda je navržená korespondenční volba v souladu s ústavními požadavky na osobní a tajné hlasování.

„Účelovost z toho stříká na všechny strany. Ty volby možná nedáte a toho se bojíte ze všeho nejvíc. Snažíte se porážku odvrátit jistou prostorovou manipulací voleb,“ prohlásila např. předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Velmi ostře se vyjádřil i předseda druhé nejsilnější parlamentní opoziční strany SPD Tomio Okamura.

„Korespondenční volba je zcela účelová záležitost, která je v rozporu s článkem 18 Ústavy. Tajnost, přímost a rovnost jsou základními pilíři demokratických voleb, které bychom neměli ohrozit.

Na senátním semináři o korespondenční volbě jasně uvádím: “Komu záleží na rovném volebním právu, měl by provést test proporcionality, a pak řešit zcela jiné aspekty volebních zákonů.”

Jenže zastánci korespondenční volby dnes její rizika záměrně přehlíží, a vůbec jim nejde o “rovnost volebního práva”. Pokud řeší pár desítek tisíc lidi dobrovolně žijících v cizině a nevadí jim milion propadlých hlasů pod 5 % hranicí u občanů žijících v ČR, pak mi nikdo nevymluví, že jde z jejich strany o účelovku," uvedl ke schválení korespondenční volby předseda stany Svobodní Libor Vondráček.



Ke schválení korespondenční volby se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura.

„Fialova pětikoalice prosadila protiústavní korespondenční volbu NEZÁKONNÝM způsobem. Poslanci hnutí SPD hlasovali proti zavedení korespondenční volby a budeme usilovat o to, aby zákon posoudil Ústavní soud.

Poslanci stran vládní koalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN) minulý týden schválili novelu zákona o správě voleb, která zavádí korespondenční hlasování ze zahraničí pro volby do Poslanecké sněmovny, do Evropského parlamentu a pro volbu prezidenta republiky.

Stalo se tak po jednostranném silovém ukončení rozpravy, do které byly ještě přihlášeny desítky opozičních poslanců, kteří tak k návrhu vůbec nemohli promluvit!

Jde o bezprecedentní porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny a útok na principy parlamentní demokracie ze strany Fialovy vlády!

Poslanci hnutí SPD hlasovali proti tomuto nebezpečnému návrhu, protože korespondenční volba umožňuje rozsáhlé manipulace s hlasy a porušuje veškeré ústavní zásady volebního práva, zejména požadavky na jeho rovnost a tajnost hlasování.

Tato úprava také zásadně poškodí menší volební kraje, kterým odebere poslanecké mandáty a zvýší zde kvorum pro vstup do Sněmovny. To je dalšíprotiústavní moment návrhu a prohloubení nerovnosti mezi českými volebními kraji a jejich občany.

Pokud návrh schválí i Senát a podepíše jej prezident Pavel, budeme v SPD usilovat o to, aby Ústavní soud podrobně prozkoumal jeho soulad s Ústavou ČR," prohlásil ke schválení korespondenční volby Okamura, k jehož kritice se připojil i advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Psali jsme:

„Dle článku 18 naší ústavy se volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR konají TAJNÝM hlasováním na základě PŘÍMÉHO a ROVNÉHO volebního práva.

Nic z toho korespondenční volba pro občany žijící v zahraničí nesplňuje, a tudíž je protiústavní. Pětikoaliční vláda si v poločase změnila pravidla hry, aby se udržela svých křesel za každou cenu.

Čas nám začal po včerejšku rychle odbíjet - pokud tenhle paskvil nezastavíme v příštích volbách, tak se následně rozšíří na všechny občany ČR a pak už  těm volbám ani nebude mít cenu chodit. Oni jsou evidentně schopní udělat cokoliv, aby je od těch koryt už nikdo nikdy nedostal. Příští rok to prostě bude buď a nebo," apeloval Rajchl k účasti v parlamentních volbách, které se budou konat na podzim příštího roku.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?