Turecko přijímá Hamas! "Sňatek", který čekal málokdo

politika

Historické události, které mohou být potvrzeny následnými kroky, představují klíčový historický bod pro Blízký východ i pro snahy o obnovu Osmanské říše, což je vize tureckého prezidenta R. T. Erdogana (alespoň v nové podobě).

Turecko přijímá Hamas! "Sňatek", který čekal málokdo
Recep Tayyip Erdogan
3. srpna 2024 - 07:03

V současné době se dějí události, které vedou k „sňatku“ mezi Tureckem a Hamasem! Oslabený Hamas, po popravě Ismaila Haniya v Teheránu, nehledá pouze nového fyzického vůdce, ale také nového „ochránce“ – státní platformu, která nahradí Írán, jenž se ukázal jako extrémně nespolehlivý při ochraně I. Haniyi. Hamas se prakticky nachází v procesu „sametového rozvodu“ s Íránem, který se ukázal jako „dobrý ve slovech, ale slabý v činech“ vůči Izraeli a hledá státní subjekt, který by mohl podpořit jeho obnovu nebo dokonce jeho přežití, které je nyní zpochybněno.

Hamas je každopádně sunnitská organizace, nemá na této úrovni žádný vztah se šíitským (jakože Írán je také šíitským) Hizballáhem a vztahy s Íránem nebyly nikdy jasné. 

Vývoj na Blízkém východě může mít dramatické důsledky nejen pro zúčastněné strany, ale i pro celou oblast a geopolitické uspořádání. Turecko se zdá být připraveno stát se novým ochráncem Hamasu, čímž se výrazně posouvá dynamika moci v regionu.

Tento „sňatek“ mezi Tureckem a Hamasem by mohl znamenat další krok směrem k Erdoganově snaze o posílení tureckého vlivu v regionu a potenciální obnovu určité verze Osmanské říše. Budoucí události budou ukazovat, jak se tento vztah bude vyvíjet a jaké budou jeho důsledky pro celý Blízký východ.



Po vraždě Haniyi, a to způsobem, jakým byla provedena (bombou, kterou nastražil Íránec, jenž měl přístup do jeho bytu ve čtvrti veteránů na severu Teheránu), se důvěra Hamasu v Írán a vztahy obou stran nenávratně otřásly. Nikdo z Hamasu již nevěří, že Írán dokáže bolestivě zasáhnout Izrael. Hlavně ale Írán neprojevuje schopnost efektivně pomoci Hamasu proti Izraeli.

Připomeňme některé drobné, ale zajímavé detaily: Sídlo Haniyi bylo po celá ta léta v Kataru. V Kataru se také nachází největší turecká vojenská a námořní základna v zahraničí. Nikdo nikdy se neodvážil ohrozit členy Hamasu v Kataru. Stejně tak ani v samotném Turecku, kde má Hamas své kanceláře, se Izrael nikdy neodvážil zaútočit na tuto organizaci.

Turecko, hned po eliminaci I. Haniyi, předvedlo demonstraci síly a zablokovalo spolupráci NATO s Izraelem. Jak odhalil pronews.gr před několika hodinami, turecký ministr zahraničí Hakan Fidan (a bývalý šéf MIT s přímými kontakty s Hamasem) se setkal s Khaledem Meshaalem, zástupcem vedoucího politického úřadu Hamasu, v Dauhá, hlavním městě Kataru, „k vyjádření kondolencí“, ale nejen to…

Na setkání byli přítomni i zbývající synové Ismaila Haniyi, Abdulsalam a Hemmam. Mimo obvyklých formalit důvěryhodné zdroje uvádějí, že byla dohodnuta těsnější spolupráce proti Izraeli a úplné politické krytí organizace na všech úrovních. Také bylo dohodnuto, že nový vůdce Hamasu, ať už to bude kdokoli, musí mít souhlas Ankary „k usnadnění vztahů obou stran“. To znamená úplné přijetí „sirotčího“ Hamasu Ankarou.

Psali jsme:

V Turecku byl vyhlášen národní smutek: Na dnešní modlitební ceremonii za Haniyu se zúčastnil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, zatímco modlitbu vedl vedoucí vládního Úřadu pro náboženské záležitosti, Ali Erbaş. Současně, s rozhodnutím prezidenta Erdogana, byl dnes v Turecku vyhlášen národní smutek za vraždu Ismaila Haniyi.

„Přijetí“ Hamasu Tureckem je naprosto přirozeným vývojem po vraždě Haniyi, která nenávratně poškodila prestiž Teheránu. Turecko je mnohem silnější vojenskou mocností než Írán, s mnohem schopnějšími zpravodajskými službami, je součástí západních rozhodovacích center, prokázalo se jako spolehlivé vůči Hamasu a jeho vůdci se nebojí nejen slovně, ale i skutky napadnout Izrael.

Tento vývoj bude velmi zajímavý, protože konflikt mezi Izraelem a Tureckem přechází na jinou úroveň.

(jk, pronews, haber7, repro: FindyNews)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: