Trump se stal znovu terčem atentátu, oznámila FBI

politika

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se ve svém golfovém klubu na Floridě stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Trump se stal znovu terčem atentátu, oznámila FBI
Donald Trump
16. září 2024 - 01:07

Incident se měl stát krátce před 14.00 místního času. Trump ve chvíli střelby hrál golf, uvedla televize CNN. Výstřely byly vypáleny poblíž rozlehlého klubového areálu ve West Palm Beach. Klub byl okamžitě uzavřen. Nikdo nebyl zraněn, uvedl policejní mluvčí. Donald Trump je v pořádku. Podezřelý je ve vazbě.

„Prezident Trump je po střelbě v bezpečí. V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné další podrobnosti,“ uvedl pak v prohlášení Steven Cheung z oddělení komunikace Trumpovy kampaně.

Stanice Fox News se pak zmiňuje, že Trump National Golf Club, kde se měl bývalý americký prezident před střelbou pohybovat, je preventivně uzavřen a incident potvrdila také Tajná služba, která situaci vyšetřuje.

„Tajná služba ve spolupráci s úřadem šerifa okresu Palm Beach vyšetřuje bezpečnostní incident týkající se bývalého prezidenta Donalda Trumpa,“ zmínila agentura skrze svého mluvčího v příspěvku na sociální síti X.



Tisková agentura AP incident popsala tak, že Trump hrál golf a hřiště bylo částečně uzavřené. Agenti tajné služby kontrolovali část hřiště několik jamek před Trumpem. Tam objevili podezřelého, který se snažil prostrčit hlaveň pušky plotem na golfovém hřišti. V tu chvíli bodyguardi vystřelili. Útočník byl podle úřadu šerifa okresu Palm Beach vybaven i dalekohledem, batohem a kamerou.

Od předpokládaného střelce byl Trump vzdálen 400 až 500 yardů (asi 370 až 460 metrů), uvedla agentura Reuters.

Dle agentury Reuters mělo jít hned o několik výstřelů. S odkazem na dva zdroje dodala, že výstřely měly být vypáleny za hranicí oplocení Trumpova golfového hřiště.



Trumpův syn Donald Trump junior píše, že měl být podezřelý ze střelby zadržen a doplnil, že „podle místních bezpečnostních složek byla v křoví objevena AK-47“.

„V mé blízkosti se střílelo, ale než se ty zvěsti vymknou kontrole, chtěl jsem, abyste nejprve slyšeli toto: Jsem v bezpečí a v pořádku! Nic mě nezastaví. Nikdy se nevzdám!“ napsal Trump v e-mailu svým příznivcům.

Psali jsme:

Poblíž golfového kubu byla objevena puška typu AK 47, napsala tisková agentura s odvoláním na dva vyšetřovatele. Podezřelý údajně nechal zbraň na místě a uprchl v SUV.

(nor, CNN.com, repro: allInn)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif