Telefon jako zbraň! Stává se sci-fi realitou?

politika

To, co jsme dříve považovali za čistou fikci špionážních thrillerů či sci-fi literatury, se začíná objevovat v realitě. Včerejší události v Libanonu ukazují, že se i neškodná zařízení mohou proměnit v nástroje ničení.

Telefon jako zbraň! Stává se sci-fi realitou?
Sci-fi realitou? Foto: zai
18. září 2024 - 06:30

Autoři těchto žánrů často využívají své představivosti k tomu, aby předvídali budoucnost, kdy obyčejné věci jako telefony, pagery nebo jiné komunikační zařízení mohou být využity jako zbraně. Nyní se tato vize, bohužel, stává skutečností.

Včerejší události v Libanonu ukazují, že se i neškodná zařízení mohou proměnit v nástroje ničení. V úterý došlo k sérii výbuchů komunikačních zařízení, konkrétně pagerů, které explodovaly v kapsách jejich uživatelů. Výsledkem bylo více než 2750 zraněných a osm mrtvých, jak oznámil libanonský ministr zdravotnictví Firas Abiad. Mezi zraněnými byli především členové militantní skupiny Hizballáh, včetně elitní Radwanovy jednotky. K výbuchům došlo nejen v jižních předměstích Bejrútu, kde má Hizballáh silné postavení, ale i v dalších oblastech Libanonu a dokonce i v Sýrii.



Tyto události vyvolávají otázku: Měli bychom se začít obávat elektronických zařízení, která běžně nosíme u sebe? Může se náš telefon, pager či jiná technologie stát nebezpečnou zbraní, kterou lze na dálku aktivovat a způsobit smrtící explozi?

Hizballáh z útoků obvinil Izrael a přislíbil odvetu. Zároveň se zvýšily obavy z další eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem, na což upozornila i OSN. Tento incident nám připomíná, že technologie, které nám slouží k usnadnění života, mohou být snadno zneužity k destrukci.

Psali jsme:

V kontextu těchto událostí nás napadá, zda bychom měli přehodnotit svůj vztah k technologii. Elektronické zařízení v kapse, které nám běžně pomáhá komunikovat, se může stát hrozbou. Tato myšlenka nás vede k hlubším úvahám o tom, co ještě přinese budoucnost a jak daleko jsme ochotni zajít ve světě, kde technologie může být zneužita proti nám.

I když je ještě brzy na vyvozování konečných závěrů, jeden fakt je jistý – sci-fi se stává realitou a s ní i nová nebezpečí, která jsme dosud považovali za výplod bujné fantazie.

Na sociálních sítích se objevují rozbíhá vášnivá debata. Velmi trefně napsal o situaci např. Ondřej Neff, který pokládá "otázku pro chytré hlavičky" a ptá se: Když lze na dálku odpálit mrňavou lithiovou baterku v pageru, jak je to s pětimetrákovou baterií v elektromobilu a trvale připojenému internetu"?


(kyncl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif