Tajný plán ODS? Kmenta odhalil informace ze zákulisí

politika

Novinář Jaroslav Kmenta na zveřejnil na sociální síti úvahu, ve které nepredikuje vládě Petra Fialy vládě nic dobrého. Podle něj je odvolání Ivana Bartoše a odchod Pirátů z vlády jen součástí plánu na velkou změnu.

Tajný plán ODS? Kmenta odhalil informace ze zákulisí
Jaroslav Kmenta, novinář
26. září 2024 - 06:30

„Podle jedné z mnoha “insider informací” se v ODS mluví o plánu, že by koncem roku mohl Petr Fiala odejít z postu premiéra a šéfa ODS. A předat žezlo jinému spolustraníkovi, který by se pokusil o zázrak v příštích sněmovních volbách. Fiala by dostal “trafiku” v Bruselu. (Možná post eurokomisaře namísto Jozefa Síkely.)

Že by ho v čele ODS vystřídal Martin Kuba, je přání zejména části “Klausovského křídla” ODS. Fiala chce (pokud by na to došlo) prosadit někoho jiného, neb nechce návrat strany ke kmotrovským kořenům.

Odvolání Ivana Bartoše a případný odchod Pirátů z vlády je tedy součástí plánu na velkou změnu. Bez utnutí spolupráce s pololevicovými Piráty by ODS nemohla nastartovat předvolební renesancí. Petr Fiala prý ještě není přesvědčen o naplnění tohoto plánu. Ale je do něj tlačen částí ODS.

S podobnou informací přišel dnes v podvečer také server Info.Report. “V kuloárech se hovoří o tom, že strana by měla Fialovi co možná nejrychleji umožnit důstojný odchod, aby nedopadl jako jeho předchůdci Mirek Topolánek a Petr Nečas, jejichž konec v premiérském postu a v čele ODS pro ně i stranu nedopadl reputačně dobře,” napsal Info.Report," píše Kmenta a pokračuje.



„A teď krátká analýza. Plán na to něco udělat, má logiku. Petr Fiala je extrémně nepopulární, preference ztrácí nejen ODS, ale celá 5K.

Krajské volby to potvrdily. Pro vládní strany to byl - až na dvě výjimky - debakl. 

Nejvíc propadli Piráti, ale průšvih to je pro všechny strany koalice.

Důvodů propadu 5K je více. A nestojí za tím jen nedokonalý projekt digitalizace stavebního řízení, za který je zodpovědný šéf Pirátů Ivan Bartoš.
 
Nepopulární je vláda i kvůli zvýšenému zdanění lidí a firem a neexistenci východiska z ekonomické krize. U voličů tak vzniká pocit, že “tahle vláda chudým bere a bohatým dává”, protože nejsou utnuty zbytečné dotace pro vyvolené. 

Těch problémů je víc, ale hodně se na poklesu preferencí podepsal i premiér Fiala, který nezvládá “prodat” na veřejnosti úspěchy a nemá ostré lokty zpacifikovat potížisty ve vládě.

Psali jsme:

Normální premiér by už dávno kromě Bartoše vyhodil z vlády problémového ministra spravedlnosti Pavla Blažka. A o ministru financí Zbyňku Stanjurovi ani nemluvě. Ten se snad ani ministrem financí stát neměl. 

Z vládní krize, ke které se schylovalo už nějaký čas, vyplývá ještě jeden závěr. Je zcela evidentní, že tlak na přeformátování současné politiky vedou i rozhodující a nejvlivnější miliardáři v zemi. A to mimo jiné i přes svá média. Jakoby chtěli dát najevo, že s Babišovým ANO jim nakonec bude líp.

Bůh s námi. Babišovi to opravdu všechno hraje do karet. Ale ruku na srdce. To, jak 5K nevyužila šanci a na domácí scéně (nikoli v zahraničí) selhala a umetla Babišovi cestu zpět k moci, je trestuhodná chyba, která bude tuto zemi hodně bolet.

Možná se ještě stane zázrak. Ale ten už nepřijde s Fialou. Bohužel. Ten už svou šanci propásl," uzavírá svou úvahu na sociální síti facebook Jaroslav Kmenta.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?