Stávka na státních zastupitelstvích: Zoufalé volání po spravedlnosti

politika

Stávka administrativních pracovníků pražských státních zastupitelství odhaluje dlouhodobé podfinancování a nízké mzdy, které ohrožují fungování klíčových institucí. Jak dlouho budou ignorovány požadavky na důstojné pracovní podmínky?

Stávka na státních zastupitelstvích: Zoufalé volání po spravedlnosti
Ilustrační foto
16. října 2024 - 06:05

Stávka administrativních zaměstnanců pražských státních zastupitelství nám opět připomíná smutnou pravdu o hluboce zakořeněných problémech v našem státním aparátu. Je neuvěřitelné, že v roce 2024 jsou lidé, kteří zajišťují chod klíčových institucí, jako jsou soudy a státní zastupitelství, placeni částkami, které se stěží přiblíží hranici životního minima. Tito zaměstnanci, z nichž mnozí pracují za 18 680 korun hrubého, si podle státu nezaslouží ani průměrnou mzdu, přestože nesou obrovskou odpovědnost za efektivní chod justičního systému.

Na jedné straně slyšíme, že trestní oznámení lze podávat na policejních služebnách, a že veřejnost má používat datové schránky. Na druhé straně se mluvčí státních žalobců Aleš Cimbala omlouvá s tím, že protest způsobí prodloužené lhůty. Jak dlouho se budeme jako společnost dívat na to, jak jsou lidé, kteří pro stát odvádějí neocenitelnou práci, ignorováni? Jak dlouho ještě budou stávky jediným prostředkem, jak na svůj zoufalý stav upozornit?



Unie státních zástupců, která se za administrativní pracovníky postavila, poukazuje na dlouhodobé podfinancování. Ovšem tento problém není nový. Jak uvedl prezident unie Tomáš Foldyna, snižování objemu financí na platy administrativních pracovníků se vleče již roky. Co je ovšem skutečně zarážející, je přiznání, že předchozí vlády aktivně přispěly k tomu, aby se situace ještě zhoršila. Škrty v počtech tabulkových míst, která se využívala k odměnám a zvyšování platů, jsou nejen důkazem krátkozrakosti, ale i neuvěřitelné arogance vůči těm, kteří udržují fungování našich institucí.

Je zcela nepřijatelné, že ti, kteří se denně starají o to, aby státní zastupitelství fungovalo, jsou nuceni stávkovat, aby si vybojovali alespoň základní životní podmínky. Místo toho, aby stát jejich práci ocenil a zajistil důstojné platy, raději nechá celou justiční mašinérii přibrzdit. A veřejnost? Ta jen krčí rameny a doufá, že prodloužené lhůty v justici neovlivní jejich případ.

Psali jsme:

Tato stávka je však jen dalším symptomem širšího problému, který naši společnost sužuje – absolutní lhostejnost státního aparátu k těm, kteří zajišťují jeho každodenní fungování. Pokud nedojde ke změně, budeme svědky dalšího prohlubování krize nejen v justici, ale i v celé státní správě.

(bőhm, prvnizpravy.cz, repro: tv barrandov)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?