Sociální demokracii povede poprvé žena. Dienstbier ostrouhal

politika

Sociální demokracii povede nově exministryně Jana Maláčová. Svůj hlas jí dalo na sjezdu strany v Hradci Králové 101 ze 152 přítomných delegátů. Ti tak Maláčovou upřednostnili nad jejím protikandidátem Jiřím Dienstbierem, který získal jen 33 hlasů.

Sociální demokracii povede poprvé žena. Dienstbier ostrouhal
Jana Maláčová (SOCDEM)
5. října 2024 - 16:01

Podle Jany Maláčové je Sociální demokracie bojácná, neviditelná a nevýrazná. Už dopředu tedy deklarovala, že je třeba stranu změnit tak, aby dokázala opět zaujmout voliče, kterým podle ní nikdo nenaslouchá.

V rozhovoru pro server aktualne.cz z konce září Maláčová označila za jednu z příčin úpadku Sociální demokracie to, že strana začala být v politice „zbytečná“.

„Nechali jsme se natlačit do duality – jestli jsme spíše liberální, nebo konzervativní strana. Nedostatek levicovosti v ekonomických otázkách je ten hlavní průšvih. My sociální demokraté máme ze všeho nejvíce řešit peněženky voličů, jejich existenční starosti. Když lidé vědí, že se poctivou prací uživí a že za své daně dostanou kvalitní zdravotní péči, spravedlivý důchod a jejich děti dobré vzdělání, tak pak věří v demokracii a celá společnost vzkvétá,“ popsala s tím, že chce vytvořit jakousi alianci levicových stran.



„Pro mě je velkou inspirací to, co udělaly levicové síly ve Francii, které se spojily v Nové lidové frontě. Chceme vrátit věk odchodu do důchodu na 65 let a obnovit výchovné, které jsem prosadila. Budu spolupracovat s těmi, kdo chtějí něco udělat s drahým bydlením, nízkými mzdami a vysokým zdaněním práce. Ne sliby, ale okamžité činy,“ deklarovala bez toho, aby přiblížila, se kterými konkrétními stranami tuto alianci chystá.

Psali jsme:

Maláčová ale neodmítla, že by byla ochotná v případě svého zvolení jednat také s předsedkyní komunistů (aktuálně také koalice Stačilo!) Kateřinou Konečnou.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?