SOCDEM a "rada starších"? Je to marný, míní Hašek

politika

Česká strana sociálně demokratická (dříve ČSSD) prochází v posledních letech složitým obdobím. S poklesem volebních preferencí a odchodem osobností se otázka jejího přežití a úspěchu v nadcházejících parlamentních volbách v roce 2025 stává stále palčivější.

SOCDEM a "rada starších"? Je to marný, míní Hašek
Michal Hašek (PRO)
12. října 2024 - 07:22

SOCDEM čelila v minulých volbách výraznému poklesu voličských hlasů, což bylo způsobeno nejen interními problémy strany, ale také silnou konkurencí nových politických subjektů s podobným zaměřením. Nová předsedkyně Jana Maláčová, která byla v minulosti populární jako ministryně práce a sociálních věcí, má dnes před sebou výzvu obnovit důvěru voličů a získat zpět ztracené preference. Jaké jsou její šance?

Jana Maláčová je známá svým sociálním cítěním a důrazem na sociální politiku, což by mohlo oslovit tradiční voličskou základnu sociálních demokratů. Její schopnost komunikovat s veřejností a prezentovat jasné a srozumitelné návrhy může být klíčová pro získání důvěry voličů. Je však otázkou, zda se jí podaří zaujmout i nové voliče, zejména mladé lidi, kteří se v současnosti více orientují na ekologické a liberální hodnoty.

Po jejím zvolení do čela strany odešli ze strany dva kdysi vlivní členové - Petra Buzková a Tomáš Petříček, což může mít na stranu dvojí efekt. Na jednu stranu mohou tito politici, známí svými zkušenostmi a odborností, chybět v rozhodovacích procesech. Na druhou stranu jejich odchod může otevřít prostor pro novou generaci politiků a čerstvé nápady, které by mohly osvěžit image strany. Je však důležité, aby strana dokázala přilákat nové tváře, kteří by mohli přispět k revitalizaci strany.



Jedním z hlavních úkolů pro SOCDEM pod vedením Maláčové tak bude najít jasnou identitu a pozici v současném politickém spektru. Úspěch strany v parlamentních volbách 2025 tak závisí na schopnosti Jany Maláčové mobilizovat stranu, obnovit důvěru voličů a přilákat nové sympatizanty. Problém ale může být v širším vedení strany, do kterého chce Maláčová zapojit tzv. "radu starších"... jako je Vladimír Špidla či Milan Štěch.

Tento záměr okomentoval někdější dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje a vlivný člen sociální demokracie Michal Hašek, který dnes hájí program strany PRO Jindřicha Rajchla. 

„Novinky se mne v týdnu ptaly na budoucnost SOCDEM s Janou Maláčovou v čele. Napsal jsem: “Hezký den, myslím, že média i veřejnost se příliš upnula na zvolení Jany Malačové a méně na zbytek vedení SOCDEM. Jde totiž ve skutečnosti stále o ´šmardovské vedení, jen už bez M. Šmardy. Proto zůstávám ohledně budoucnosti SOCDEM skeptik. Nechala si ukrást tradiční program, nechala si ukrást tradiční voliče, nechala si ukrást tradiční značku a už zbývá jen ten historický majetek. Pevně věřím, že si to Jana Maláčová uvědomuje a nebude jen filovym listem, lidsky ji drzim palce.´

Psali jsme:

Dnes jsem se dočetl v jednom z rozhovorů s Janou Maláčovou toto: ´Chtěla bych zřídit cosi jako radu starších. Prototypově bych chtěla spolupracovat s lidmi od Vladimíra Špidly, Milana Štěcha přes Zdeňka Škromacha. Prostě ti, kteří byli úspěšní.´

Vyjímám Zdeňka, kterého mám lidsky rád a jsme přátelé, ale jinak k takové budoucnosti socdem konstatuji - fakt stačilo. Tedy s malým s, aby bylo jasno. Je to marný, je to marný, je to marný," okomentoval šance SOCDEM pod novým vedením advokát Michal Hašek (PRO).

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?