Šmardova otočka a pokus - omyl. Hašek kroutí hlavou

politika

Šéf SOCDEM Michal Šmarda otočil a pozval komunisty k jednání. Na příští středu zve do stranického sídla v Lidovém domě zástupce levicových stran a subjektů včetně šéfky KSČM Kateřiny Konečné, aby spolu jednali o možné budoucí spolupráci.

Šmardova otočka a pokus - omyl. Hašek kroutí hlavou
Michal Hašek (PRO)
23. srpna 2024 - 06:05

Předsedkyně KSČM Konečná potvrdila, že od šéfa SOCDEM pozvání obdrželi a jsou připraveni přijít. 

„Ano, pozvánku jsem dostala a schůzky se naši zástupci budou účastnit. Ostatně já jsem v otevřeném dopise delegátům sjezdu SOCDEM vyzvala ke spolupráci na levici už v červnu 2023, tak uvidíme, jak se SOCDEM posunula,“ uvedla pro server iDnes.cz Konečná.

Od šéfa SOCDEM je to nečkeaný krok, neboť ještě před rokem se vyjadřoval zásadně proti takové formě spolupráce.

„Sociální demokracie nemá zájem o koaliční spolupráci s komunisty a nacionalisty. Je to v rozporu s programem i zásadami sociální demokracie,“ prohlásil Šmarda.



Největší kuriozitou však je, že po odeslání pozvánek na setkání o možné budoucí spolupráci zveřejnil Šmarda na sociálních sítích, že žádná "otočka" u něj nenastala, neboť sociální demokracie se s komunisty nespojuje. 

Situaci okomentoval bývalý vlivný člen strany Michal Hašek, který v barvách sociálních demokratů zastával dvakrát post hejtmana Jihomoravského kraje, avšak nyní působí ve straně PRO Jindřicha Rajchla.



„Omlouvám se,toto už je čiré zoufalství. Takhle se politika snad nedělá ani v Novém Městě na Moravě. Pozvat někoho do Lidového domu k debatě opozice a zároveň dopředu psát s tím ne, s tím ne… to chce fakt “fištróna”. Kluci a holky ze současného Liďáku podporovaní “hradním” a “pětikoaličním” sponzorem Bartou dělají politiku asi jako když pejsek s kočičkou pana Čapka vařili dort. Systém pokus - omyl. Ve Strakovce si jistě mnou ruce, protože nemehla z Hybernské devalvují myšlenku spolupráce opozice rychlostí 5G. Možná by stačilo jen zapojit mozek a vyjít třeba z toho, že nic nemůže být pro lidi a republiku horšího než pokračování pětikoaliční tragédie i po roce 2025.

Psali jsme:

Aby se tomu zabránilo, musejí předsudky, poměřování eg a staré bolístky stranou. Pokud tohoto nebudou v Lidovém domě i jinde schopni, mohou si tak maximálně na rozloučenou zazpívat kdysi známý popěvek televizních estrád - s naší partou rozehranou nashledanou … Jen místo nashledanou bude trefnější sbohem," okomentoval dění u SOCDEM a Šmardův příspěvek na sociálních sítích Michal Hašek (PRO).

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: