Skutečně potřebujeme “spasitele” českých financí Kalouska zpět?

politika

V poslední době se znovu ozývá jméno bývalého ministra financí a spoluzakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska, který nyní plánuje návrat do politiky se záměrem “ozdravit” české finance.

Skutečně potřebujeme “spasitele” českých financí Kalouska zpět?
Miroslav Kalousek
6. října 2024 - 07:03

Podle mnohých médií se jeví jako zachránce, který by mohl vyvést Českou republiku z ekonomických problémů. Na první pohled to zní jako slibný plán, ale kritické hlasy, jako například nedávný komentář Peťulíny Markvartové na síti X, připomínají minulost tohoto “spasitele” - a není to hezké čtení.

Miroslav Kalousek zastával post ministra financí mezi lety 2009 a 2013. Během těchto čtyř let došlo k výraznému zadlužení země, kdy český státní dluh narostl o více než 667 miliard korun. Ještě horší je, že podle kritiky jeho politika škrtů prodloužila ekonomickou krizi v České republice o dva roky déle, než jak tomu bylo ve většině vyspělého světa.



Nezaměstnanost v roce 2013 dosahovala 9 %, což je ve srovnání s dnešními 3 % alarmující číslo. Plat učitele se tehdy pohyboval kolem 21 tisíc hrubého, zdravotní sestry na tom byly jen o něco lépe s 23 tisíci. Důchodci dostávali průměrně 10 200 Kč, přičemž valorizace důchodů se často pohybovala na směšně nízké úrovni – mnohdy šlo o pouhých 40 Kč.

Kalouskova “péče” o české finance měla tvrdé dopady i na veřejný sektor. Policisté a hasiči, kteří se v roce 2010 nasadili při ničivých povodních na Liberecku, byli „odměněni“ desetiprocentním snížením platů. Kalousek však bez protestů sloužil ve vládě, kterou v pozadí ovládala Jana Nagyová (dnes Nečasová), a jejíž skandály jsou dodnes součástí politických dějin ČR.



Markvartová ve svém příspěvku také zmiňuje kauzu Diag Human, ve které Kalousek údajně jednal ve prospěch svého přítele Šťávy, což vedlo k miliardovým škodám, které budou muset platit budoucí vlády. Tato aféra je jen jedním z příkladů, které zanechaly hořkou pachuť z jeho působení.

A teď se tento politik znovu nabízí jako řešení problémů, kterým Česká republika čelí. Skutečně je to ten pravý muž, kterého bychom měli znovu vítat s otevřenou náručí?

Psali jsme:

Česká politická scéna je plná návratů a pokusů o rehabilitaci pochybných postav. Miroslav Kalousek, který se nyní tváří jako ten, kdo napraví finanční stav země, však v očích mnoha Čechů zůstává politikem, jehož kroky v minulosti přinesly spíše zkázu než záchranu.

Jak trefně poznamenává Markvartová: “Odpověď si musí každý dát sám.” Potřebujeme skutečně takového člověka zpět v politice?

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: spotlight)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?