Šéf pražské policie zůstává ve funkci, Šlachta zuří

politika

Ředitel pražské policie Petr Matějček měl tento týden skončit ve funkci. Důvodem měly být jeho opakovaně lži o policejním zásahu na Filozofické fakultě UK. Žádný odchod se ale nakonec nekoná.To zvedlo ze židle předsedu Přísahy Roberta Šlachtu.

Šéf pražské policie zůstává ve funkci, Šlachta zuří
Robert Šlachta (Přísaha)
27. července 2024 - 06:05

Původní spekulace o Matějčkově plánovaném konci označil policejní prezident Martin Vondrášek za čisté dezinformace. 

Pražský policejní ředitel Matějček, který zásahu na filozofické fakultě velel, od počátku tvrdil, že policie neměla až do vypuknutí střelby inidicie, že by hledaný chtěl spáchat něco jiného než sebevraždu. Podobně hovořili i další služební funkcionáři. Rozměry operace a množství nasazených policistů ale vypovídalo spíš o něčem jiném.

„Jel do Prahy spáchat sebevraždu,“ tvrdil Matějček například na tiskovce k vyhodnocení zásahu 9. ledna. O pár dní později na sněmovním bezpečnostním výboru 11. ledna Matějček verzi o sebevrahovi zopakoval: „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, kterej jede do Prahy spáchat sebevraždu.“

Zveřejněné úřední záznamy hlídek přivolaných na fakultu víc než 90 minut před střelbou ale říkají něco jiného. Jedna z hlídek do protokolu zapsala, že „měla prověřit výskyt muže jménem David Kozák podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň“. Druhá hlídka zase popsala, že pátrala po studentovi „podezřelém z vraždy svého otce“, který vyhrožoval sebevraždou, ale měl být psychicky narušený a byl držitelem několika zbraní. Nesrovnalosti v informacích nedávno připustil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

To i rozporuplné výroky ohledně vytěžování kamer na fakultě před střelbou mělo být podle informací MF Dnes důvodem Matějčkova odchodu z funkce. Červencová schůzka však podle policejního prezidia proběhla už minulý týden a Matějček ve funkci zůstává. Nebude odvolán a ani neodstoupí



„Porada krajských ředitelů proběhla už v minulém týdnu, ale konec pana Matějčka ve funkci vůbec není na stole. Pan policejní prezident už se k těm spekulacím vyjádřil a považuje to za čistou dezinformaci a na tom se nic nezměnilo,“ řekl deníku Echo24 mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. 

„Pan Matějček zůstává ve funkci a má důvěru pana policejního prezidenta. Nebude odvolán a ani sám neodstoupí,“ dodal Bocán.

Šlachta s postupem policie nesouhlasí

„Šéf pražské policie Matějček zůstává ve funkci. Rakušan a Vondrášek ho podrželi. Navzdory tomu, že lhal o kamerovém systému na fakultě a navzdory tomu, že celý čas říkal, že policie hledala sebevraha a ne vraha. 

Matějček ale není hlavní osobou, která má odstoupit. Tou je jednoznačně Rakušan. Ten měl už dávno odevzdat klíčky od ministerstva a cestou sebou vzít i Vondráška. To, co předvádí, je nedůstojné pro všechny rodiny obětí, i pro celou Českou republiku," napsal k setrvání Matějícka ve funkci bývalý elitní detektiv a předseda Přísahy Šlachta, který je také v kontaktu s rodinami pozůstalých.

Psali jsme:

„Kličkování, mlžení a kupování času. To dělá Rakušan a Vondrášek. Rodiny obětí vraha z fakulty pořád nedostaly odpovědi, na které čekají už víc než půl roku. Musí to být pro ně extrémně náročné. A policie a poslanci jim to jenom stěžují. 

Paní Šimůnková a pan Richter teď napsali oficiální Stížnost na výroky zástupců Policie ČR. Ptají se tam na základní otázky, na které měli už dávno dostat odpovědi. Plně je v tom podporuji. Všechny rodiny a pozůstalí střelby si zaslouží spravedlnost," napsal na svém facebooku Šlachta.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?