Schvalování atentátu jako svoboda projevu. Rakušan kritiku nechápe

politika

Úřad slovenské vlády vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující atentát na slovenského premiéra Roberta Fica považuje česká policie za projev svobody slova. Ministr vnitra Vít Rakušan kritiku z Bratislavy nechápe a označil ji za nevhodnou.

Schvalování atentátu jako svoboda projevu. Rakušan kritiku nechápe
Vít Rakušan, ministr vnitra
27. června 2024 - 12:10

Úřad slovenské vlády prý se znepokojením přijal informaci, že "česká policie považuje hrubé a neuctivé schvalování atentátu na slovenského předsedu vlády Roberta Fica za projev svobody slova, byť při výrocích vlastních občanů kritizujících Ukrajince už tuto míru pochopení pro svobodu projevu neměla".

Česká policie uvedla, že některá oznámení ohledně vyjádření týkajících se atentátu stále vyhodnocuje a že vždy stíhá jednání naplňující podstatu trestného činu. Podle dřívějších vyjádření se zabývala nejméně dvěma internetovými příspěvky schvalujícími střelbu na Fica. Ministr vnitra Vít Rakušan na dnešní vývoj reagoval slovy, že policie je apolitická, kritiku ze Slovenska má za nevhodnou.



Dříve během dne postup české policie ohledně výroků týkajících se Fica kritizoval za poslanecký klub Směru-SD kromě jiných jeho člen a bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Využil k tomu mimo jiné příspěvek na internetu advokáta a předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla, který rovněž zveřejnil reakci české policie na svůj podnět. Policie napsala, že v prozkoumávaných výrocích jde o vlastní vyjádření uživatele sociálních sítí, "které lze podřadit pod svobodu projevu".

„Napsat o Robertu Ficovi, že to prase bylo třeba zastřelit, je podle české policie úplně v pořádku. Vyjadřuji zhrození a rozčarování, kam jsme se dostali. Začíná se politizovat i v české policii, je to smutné," řekl Gašpar. Odmítl, že by kritikou postupu české policie zasahoval do záležitostí České republiky.

Psali jsme:

K věci se vyjádřil i slovenský prezident Peter Pellegrini, který při návštěvě Prahy uvedl, že reakce slovenských politiků chápe.

Pellegrini doplnil, že o tématu také mluvil s českým premiérem Fialou a představil mu postoj slovenských úřadů, které podle něj velmi tvrdě trestají všechny, kdo přejí někomu smrt nebo vyjadřují souhlas s trestnými činy. Jasnou odpověď týkající se postupu českých úřadů prý ale od českého premiéra nedostal.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?