Rozpočet na rok 2025 pod palbou. Přidal se i Kalousek

politika

Stanovisko Národní rozpočtové rady je jasné: návrh státního rozpočtu na příští rok není realistický ani úplný. Vládní poslanci tak budou muset obhajovat rozpočet, který je podle odborníků plný děr. Ke kritice se přidal i exministr financí Kalousek.

Rozpočet na rok 2025 pod palbou. Přidal se i Kalousek
Miroslav Kalousek
4. října 2024 - 13:45

Národní rozpočtová rada (NRR) vydala kritické stanovisko k vládou schválenému návrhu státního rozpočtu na rok 2025. Toto stanovisko má za následek vlnu rozčarování a znepokojení mezi ekonomy i politiky. Jak se v posledních hodinách ukázalo, návrh rozpočtu obsahuje řadu zásadních nedostatků, které nelze ignorovat.

Miroslav Kalousek, známý politický veterán a ekonomický expert, se na síti X (dříve Twitter) velmi tvrdě vyjádřil: „Docela zdrcující stanovisko @rozpoctova_rada k návrhu rozpočtu na rok 2025: Příjmy z emisních povolenek jsou nadhodnoceny, výdaje na důchody podhodnoceny, a výdaje na obnovitelné zdroje energie a platy nepedagogických pracovníků ve školství jsou v rozporu s platnou legislativou,“ napsal někdější ministr financí.



Kalousek dokonce přiznává, že by pro tento rozpočet nemohl zvednout ruku, což odráží vážnost situace.

Podle NRR je návrh rozpočtu na několika místech nerealistický. Především jsou příjmy z emisních povolenek nadhodnoceny o zhruba 10 miliard korun, což může způsobit výpadek příjmů, na kterých vláda staví svůj plán. Současně jsou podhodnoceny výdaje na důchody, které podle rady mohou být nižší o 5 až 7 miliard korun, což představuje další problém při správném odhadu budoucích finančních nákladů státu.



Dalším vážným problémem je nesoulad mezi návrhem rozpočtu a zatím neschváleným návrhem Ministerstva průmyslu a obchodu na dotace obnovitelných zdrojů energie. Vláda tedy plánuje výdaje, které zatím nemají pevnou legislativní základnu, což přináší otázky ohledně právní a finanční odpovědnosti.

Jedním z největších rozporů je také nesoulad ve výdajích na platy nepedagogických pracovníků ve školství. Tento problém podtrhuje nedostatečnou konzistenci vládních návrhů s platnou legislativou, což vyvolává obavy nejen mezi pracovníky ve školství, ale i mezi širokou veřejností, která je závislá na správném fungování těchto služeb.

Psali jsme:

Stanovisko Národní rozpočtové rady je jasné – návrh rozpočtu není realistický ani úplný, a vláda se tak ocitá pod palbou kritiky. Tato situace staví vládní poslance do velmi nepříjemné pozice, kdy budou muset obhajovat rozpočet, který je podle odborníků plný děr. Jak Miroslav Kalousek naznačil, vládní poslanci budou mít před sebou těžký úkol – tento rozpočet schválit a zároveň si zachovat tvář před veřejností.

Zůstává otázkou, jaké další kroky vláda podnikne, aby napravila tyto nedostatky, a zda se návrh rozpočtu dočká důkladných změn ještě před jeho finálním schválením.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::