Rozhodly korespondenční hlasy ze zahraničí, míní Ivan David

politika

Výslekdy voleb v Moldávii přinesly řadu otázek o regulérnosti a férovosti celého volebního procesu s "využitím" možnosti korespondenční volby. Europoslanec Ivan David (SPD) vyložil fakta a porovnal čísla.

Rozhodly korespondenční hlasy ze zahraničí, míní Ivan David
Ivan David (SPD)
24. října 2024 - 06:05

„Sen Moldavska o EU visí v rovnováze, protože výsledek referenda se zužuje, píše na serveru Politico Gabriel Gavin: "Prezidentka Maia Sanduová obvinila během celonárodního hlasování o členství v EU ‚zločinecké skupiny spolupracující se zahraničními silami‘, že masivně ovlivnily volby.
 
Plány Moldavska vstoupit do Evropské unie byly v pondělí v nejistotě, protože pokračovalo sčítání hlasů v národním referendu o členství v EU, které bylo podle prezidentky země zkresleno ‚bezprecedentním‘ ruským vměšováním.

Podle údajů zveřejněných moldavskou volební komisí v pondělí odevzdalo 50,3 % voličů svůj hlas pro plán prozápadní prezidentky Maia Sanduové na vstup do EU do roku 2030, zatímco 49,7 % hlasovalo proti členství v EU. Sečteno bylo 99,2 % hlasů.

Na mimořádné tiskové konferenci, když počet sečtených hlasů už přesáhl 90 procent, Sanduová tvrdila, že ‚zločinecké skupiny spolupracující se zahraničními silami‘ nasadily ‚desítky milionů eur, lži a propagandu‘ ve snaze udržet Moldavsko ‚v pasti nejistoty a nestability.‘

Orgány země, řekla, mají ‚jasné důkazy‘ o ‚podvodu bezprecedentního rozsahu‘, jehož cílem je podkopat demokratický proces. ‚Čekáme na konečné výsledky a odpovíme pevnými rozhodnutími.‘
Když se sčítání hlasů blížilo ke konci, zasvěcenci z kampaně varovali, že voliči diaspory žijící v zahraničí v EU ještě nebyli zahrnuti do sčítání. Dva úředníci znalí procesu však hovořili o rostoucích obavách, že proevropská kampaň selhala.

V celostátním referendu v neděli hlasovalo více než 1,56 milionu lidí, neboli 51,65 procenta voličů, což je výrazně více než třetina potřebná k tomu, aby bylo považováno za platné. Plebiscit by mohl utvářet geopolitickou budoucnost Moldavska v nadcházejících letech.



V simultánních prezidentských volbách se Sanduová, která usiluje o druhé funkční období, dostala na první místo seznamu kandidátů se 42,21 procenta hlasů poté, co bylo sečteno 99,01 procenta hlasovacích lístků. Její nejbližší soupeř, prokremelský politik Socialistické strany Alexandr Stoianoglo, byl druhý s 26,15 procenta.

Sanduová, která zjevně nedokázala získat naprostou většinu, nyní bude čelit Stoianoglovi ve druhém kole – což je poněkud rozpačitá vyhlídka pro úřadující prezidentky, od které se očekávalo, že vyhraje s velkým náskokem.

Moldavská vicepremiérka a šéfka pro integraci do EU Cristina Gherasimová v rozhovoru pro POLITICO začátkem tohoto týdne uvedla, že vláda považuje členství v EU za ‚existenciální‘ vzhledem k hrozbám z Moskvy. ‚Neexistuje žádný plán B‘, než vyhrát referendum, dodala.

"Očekávalo se, že dojde k dramatickému vítězství úřadující prezidentky," řekl Vlad Lupan, bývalý moldavský velvyslanec při OSN, v pondělí brzy poté, co bylo sečteno více než 90 procent hlasů v referendu.

‚Průzkumy veřejného mínění v Moldavské republice jsou notoricky nespolehlivé, s extrémně vysokou mírou chyb, a to bude jedno z dnešních vysvětlení,‘ řekl Lupan. ‚Druhým je plán kupování voličů proruskými aktéry. Moldavsko je relativně chudá země a řada lidí, kteří by volili jedním způsobem, byla rozhodně terčem, zejména těch s nižšími příjmy.‘

Vítězství pro Rusko?

Moldavsko prošlo v posledních letech rychlým obratem směrem na Západ, přičemž válka na Ukrajině zuří hned za hranicí. Úředníci varovali, že ruská rozvědka se aktivně pokusila narušit referendum o členství v EU, stejně jako souběžné volby, v nichž prezidentka Sanduová usilovala o druhý mandát.
‚Vidíme klasickou hybridní sadu nástrojů, kterou Rusko používá k ovlivňování voleb, ale velikost je skutečně bezprecedentní,‘ řekl Gherasimová. ‚Vidíme hybridní útoky na veřejné instituce odpovědné za kritické služby, jako je pošta a letiště. Vidíme kupčení hlasů. Vidíme využití místních zkorumpovaných zástupců a politických stran – dostávají peníze, aby destabilizovali situaci na místě.‘

V září moldavský poradce pro národní bezpečnost Stanislav Secrieru řekl POLITICO, že země čelí ‚bezprecedentnímu náporu‘ hybridních taktik.

Psali jsme:

Šéf policie v zemi později tvrdil, že více než 15 milionů dolarů v ruských fondech bylo v předvolebním období přivedeno na bankovní účty více než 130 000 moldavských občanů jako součást zjevného schématu kupování hlasů. 

EU vyslala do Moldavska civilní misi, aby pomohla vybudovat odolnost proti hrozbám z Ruska, přičemž ukrajinské bezpečnostní síly varovaly, že odhalily spiknutí s cílem svrhnout Sanduovou.

V neděli se objevily záběry velkých davů tvořících se ve dvou volebních místnostech v Rusku, přičemž moldavští představitelé varovali, že ‚byly uměle vytvořeny, aby ohrozily volební proces‘. (Jestli to náhodou nebylo spíše tím, že pro půl milionu moldavských voličů v Rusku byly otevřena JEN dvě volební místnosti, na rozdíl od mnoha na Západě, pozn. překl.)

‚Ruský prezident Vladimir Putin používá Moldavsko jako svého proxy, aby ukázal, že Západ je papírový tygr a Brusel není spolehlivým spojencem,‘ řekla Ivana Stradnerová, výzkumná pracovnice Washingtonské nadace pro obranu demokracií. Zjevný úspěch ruské hybridní války se podle ní ukázal jako znepokojivé znamení pro kritické volby příští týden v Gruzii – další kandidátské zemi EU, kde se Moskva snaží posílit svou ruku.

‚Gruzie sleduje Moldavsko, a pokud Západ selže v Kišiněvě, na řadě je Tbilisi,‘ řekla Stradnerová.
Tím končí svůj komentář v Politico Gabriel Gavin.

Ach, ty hybridní hrozby. Ještě že hrozbu nevítězství Sanduové v referendu o "směřování země" "zachránily"  korespondenční hlasy ze zahraničí. V 2,5 milionovém národě, tedy asi čtvrtinovém oproti Česku, rozhodli ti, kdo v zemi nežijí. Ti, kdo v zemi žijí, už vstup do EU zjevně jako svůj splněný sen nevidí," okomentoval výsledek voleb v Moldávii europoslanec SPD Ivan David.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: ct24)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?