Roček: Vpád Ukrajinců do kurské oblasti Rusku nakonec pomůže

politika

Z hlediska teorie lidského masového vraždění, téměř každý nový rozsáhlejší konflikt je zajímavým studijním materiálem. Americko – ruská válka na Ukrajině je pro teoretiky doslova darem boží.

Roček: Vpád Ukrajinců do kurské oblasti Rusku nakonec pomůže
František Roček, publicista
25. srpna 2024 - 02:20

Pokud jde o ukrajinskou nájezdní epizodu v Kurské oblasti, základní poznatky jsou pro válečnické teoretiky dva: o marnosti náhlého útoku bez silné převahy, a za druhé o nepředvídatelných důsledcích útoku jako samozřejmosti, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy,cz publicista František Roček.

1.Také náhlý útok má své limity


Nebyl problém připravit nenadálý útok. Před ukrajinskou občanskou válkou v roce 2014 bylo 1974 kilometrů rusko – ukrajinské pozemní hranice. Dnes intenzivní boje americko – ruské války na Ukrajině probíhají jenom na části hranice. Na mimořádně dlouhé hranici provést útok na jednom vojensky poklidném místě o šířce cca 40 – 50 km neznamená, že by Rusové byli chyceni s kalhotami dole. S takovými situacemi se musí vypořádat všechny armády ve válce.

Západní relativně neutrální pohled na útok je: Ukrajinci překročili ruskou hranici bez odporu, nebo proti nim stály jen slabé nezkušené územní jednotky. 

Realita: Invaze začala 6. srpna. Přesto náhlý útok po 4 dnech nevedl k ničemu jinému než k minimálnímu postupu do vzdálenosti v 10 až 15 km od hranice. Reputaci Ukrajincům nespraví ani pohyb malých komand hlouběji do vnitrozemí. Byl to jenom pokus o klamání.

Na čínském webu bylo 16. srpna připomenuto (www.163.com), že na webových stránkách rakouských ozbrojených sil upozornili, že úspěch ukrajinské armády ve směru Kursk je z velké části výsledkem psychologické války. Ukrajinská armáda nejprve vyslala několik malých oddílů, aby pronikly do měst a vesnic v hlubokém týlu Kurské oblasti, zveřejnily videa a fotografie a tvrdily, že tyto oblasti okupovaly, čímž vyslaly zprávu ruské armádě: „Ukrajinská armáda rozšiřuje a upevňuje svou kontrolu nad okupovanými městy". Tato strategie má napodobit úspěch s protiofenzívou ukrajinské armády ve směru na Charkov v září 2022, kdy ruští vojáci v panice ustupovali v domnění, že zadní cesta je odříznuta a mohla by být obklíčena. Fotografie ze sociálních sítí ukazují, že ukrajinská armáda tohoto efektu dosáhla i tím, že zfalšovala fotografie z okupace týlu ruské armády. Rakušané správně podotkli, že tato strategie může být účinná nanejvýš v prvních 72 hodinách útoku. Když dezinformační okno skončilo, ruský odpor vůči invazi stále posiluje a zastavuje ukrajinský postup.

Proto i západní analytici zpochybňují, že by Ukrajinci obsadili na 1500 km čtverečních matičky Rusi.


2.Ukrajinský nájezd je ostrým cvičením ruské ostrahy hranic

Kdysi dávno jsem napsal, že epidemie covidu měla pozitivní význam, protože byla ostrým cvičení civilní obrany / ochrany jak reagovat na nebezpečnou pandemii. Covid sice daroval lidstvu miliony mrtvol, ale především otestoval dodavatelské sítě, geograficky - ekonomické a politické limity na celé zeměkouli. 

V ostrém režimu byly vyzkoušeny různé postupy obrany od regionálních karantén po plošný monitoring obyvatelstva a regulaci dopravy, využití zdravotnických organizací v terénu, a způsobů jak si jednotlivé státy opatřovaly materiál potřebný ke zvládání covidového blázince.

S ukrajinským nájezdem v oblasti Kurska to je podobné. Pro úřednický aparát Ruska to je ostré cvičení jak reagovat na nenadálý přeshraniční vpád kdekoliv na dlouhé hranici – s momentálním minimem ozbrojených sil v oblasti.

2.1.Historická odbočka:


Odcituji z knihy, kterou jsem vydal před 8 lety (František Roček, Bombardovat nemocnice je normální, AOS Publishing, 2017, 20.2.2., kapitola „Ruská federace: Mír bez zabíjení je nemožný“):
„…Rusko …muselo vést války o hranice. V jednom okamžiku ve středověku dokonce došli i Poláci až do Moskvy… Expanze se prolínala s obranou. Pro Rusko jsou důležité nárazníkové oblasti, tedy státy v bezprostředním sousedství. Proto prozápadní ukrajinský převrat v Kyjevě v roce 2014 vnímá ruské vedení jako přímé ohrožení Ruska. Stejně bude Rusko reagovat například i na snahu o prozápadní převrat v Bělorusku.

S tím souhlasí George Friedman, zakladatel soukromé zpravodajsko-analytické agentury Strategic Forecasting (Stratfor):
„Když se Ukrajina odvrátila od Ruska směrem k Západu, Rusko muselo reagovat. Když Rusko reagovalo, musely reagovat Spojené státy. Každá ze stran může vykreslovat svůj protějšek jako obludu, ale obludná není ani jedna z nich. Obě se prostě chovají tak, jak to diktují okolnosti.“ (George Friedman, Do Moskvy s naším modelem strategického zpravodajství, Britské listy, 5. 12. 2014)
     
Ruská federace je a trvale bude v defenzívním postavení, protože nemá dostatek průmyslových a proto i finančních zdrojů. V rozloze je Rusko první na světě s více než 17.000.000 kilometry čtverečními, USA jsou na třetím místě s více než 9.600.000 km rozlohy, ale z hlediska počtu obyvatel jsou USA na třetím místě a Rusko až na sedmém.
     
Geografická poloha je nevýhodou Ruska. Každý stát v jeho okolí je potenciální (dočasný) spojenec, ale i možný zdroj ohrožení. Rusko musí být stále připraveno na agresivní obranu. 
     
USA mají vůči Rusku mimořádnou strategickou výhodu. Spojené státy jsou od zbytku planety odříznuty dvěma oceány a pozemní hranice mají pouze se dvěma mocensky bezvýznamnými státy (Kanada a Mexiko). Ohrožena je dominance USA ve světě, ne samotné hranice země…“

Z tohoto pohledu je ukrajinský nájezd ze 6. srpna „ostrým cvičením“ jak zvládnout zátěžovou situaci s minimem zdrojů.

2.2. Nová struktura příhraniční obrany

V každém státě na zeměkouli existuje legitimní armáda s menším množstvím elitních vojáků, větším počtem dostatečně technicky a takticky vycvičených vojáků, menším počtem sotva průměrně vycvičených vojáků u profesionální armády a s velkým počtem méně vycvičených u braneckých armád.

Záložní armáda pro vnitřní použití i pro vojenské účely bývá též k dispozici, mnohdy jenom v nevelkém počtu. V Ruské jde o Národní gardu. Mezi hlavní úkoly Národní gardy patří ochrana státních hranic a významných objektů, teritoriální obrana, boj s terorismem a organizovaným zločinem, ochrana života civilistů i rozhánění nepovolených demonstrací. 

Národní garda Ruské federace (rusky Росгвардия – Rosgvardija) jsou vnitřní vojska Ruské federace podřízená ruskému prezidentu. Není součástí Ozbrojených sil Ruské federace. Vznikla roku 2016 a nahradila dosavadní Vojska ministerstva vnitra. Tvoří ji více než 300.000 osob.

Předpokládá se, že na základě zkušeností z kurské oblasti Národní garda po celém území Ruska, především v příhraničních oblastech, vytvoří dobrovolnické jednotky pro případ nenadálých útoků kdekoliv na předlouhé ruské hranici.

Viz článek: „Místní jednotky sebeobrany se připojují k bezpečnostním složkám Ruské federace“ z 22.srpna v  listu Nězavisimaja gazeta (www.ng.ru/armies/2024-08-22/1_9077_regions.html).

V příhraniční oblasti Belgorodu (sousedící s kurskou oblastí) byly vytvořeny dva pluky v počtu asi 6 tisíc lidí. Dobrovolníci vykonávají službu zadarmo.

V článku též upozorňují na reakci internetových poděsů. Situaci monitorovali autoři společensko-politických internetových kanálů. Cituji z článku: 
„V Kurské oblasti je počet dobrovolníků vyzbrojených civilními zbraněmi zarážející: střeží nemocnice, pomáhají na kontrolních stanovištích, kontrolních stanovištích a všemožně posilují armádu," poznamenávají autoři kanálu Myš v zelenině. " … Skutečná ruská národní domobrana. Tvoří ji převážně místní obyvatelé, ale jsou zde i dobrovolníci, kteří přijeli i z jiných regionů. Postupně je nahrazuje Národní garda, ale účast ozbrojených civilistů na obraně regionu je stále velmi patrná." 


2.3. Souvislosti dobrovolnického aktivismu

Míra úzkosti občanů Ruské federace vzrostla na 45 % ve srovnání s 33 % před kurským vpádem Ukrajinců a vzrostl rating prezidenta Vladimira Putina o 2 procentní body (p.p.) na 80 %, uvedla 18.srpna Nězavisimaja gazeta a citovala z  nedávných průzkumů veřejného mínění.

To naznačuje, že jsou v Rusku dobré podmínky pro dobrovolnické válečnické hnutí. To pro Ukrajinu představuje  další nezamýšlený efekt - semknutí běžných Rusů za Vladimirem Putinem, na což 21. srpna upozornil New York Times, ale i předtím řada západních seriózních komentátorských věštců.

Aktivizují se též kozáci, dobrovolnické oddíly dostávají prostřednictvím Národní gardy zabavené zbraně od občanů, kteří je drželi nelegálně. 12. srpna vyšel článek „V létě chtěli zničit 250 tisíc zabavených zbraní. Teď ale odcházejí na frontu“ (www.kp.ru/daily/27619/4970538/).

Cituji: „Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o zjednodušeném převodu zabavených zbraní s hladkým vývrtem na frontu. Na frontě na ně čekají tyto zbraně jako nejúčinnější a nejbezpečnější nástroj pro boj s nepřátelskými drony. … nebylo to žádným tajemstvím, že se ve skladech Ruské gardy nahromadilo 250 tisíc zabavených zbraní. Zabaveno z různých důvodů - majitel například odmítl obnovit zbrojní průkaz z důvodu věku a hlavně sám odevzdal okresnímu licenčnímu oddělení (dodnes se tomu říká "zabavení" - autor). Zbraně zajistili  zaměstnanci gardy, a to z mnoha důvodů - majitel porušil zákon, pravidla pro skladování nebo používání civilních zbraní. Všechny tyto věci se už mnoho let hromadily ve skladech Národní gardy a nikdo nevěděl, co s nimi. V létě se chystali zničit první zkušební várku 70 tisíc! Na frontě si přitom lidé opatřovali brokovnice všemi legálními i nelegálními způsoby…“

Mezi hlavní úkoly národní gardy patří ochrana státních hranic a významných objektů, teritoriální obrana, boj s terorismem a organizovaným zločinem, ochrana života civilistů i rozhánění nepovolených demonstrací.

Národní garda Ruské federace (rusky Росгвардия – Rosgvardija) jsou vnitřní vojska Ruské federace podřízená přímo ruskému prezidentu. Národní garda vznikla roku 2016 a nahradila dosavadní Vojska ministerstva vnitra. Tvoří ji více než 300 000 osob.

Uvidíme, jaký oficiální název bude mít dobrovolnická armáda regionálního určení.

(rp,prvnizpravy,cz,foto:arch.)



Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: