Roček: Vojenská cvičení jako prevence izraelského šílenství

politika

Vše je možné (mimo to, že by český fialový premiér dostal rozum). Proto nepřekvapí, že Saúdská Arábie navrhla vojenské cvičení s Íránem.

Roček: Vojenská cvičení jako prevence izraelského šílenství
František Roček, publicista
25. října 2024 - 04:20

Publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz uvádí, že mediální drbny zamňoukaly, že Saúdská Arábie navrhla společné vojenské cvičení s Íránem v Rudém moři. Psali o tom i Číňané 23.10. z Luzhong Morning News Shandong či íránská státní tisková agentura 22.10. Student News Agency (ISNA). Pokud se tak stane, bude to první společné vojenské cvičení mezi dvěma regionálními mocnostmi, uvedla AFP.

Proč společné cvičení a právě teď? Předtím 9.10. jednali ministři zahraničí Íránu a Saúdské Arábie v Rijádu na saúdském ministerstvu zahraničí. Státy Perského zálivu by nerady viděly násilný chaos, kdyby USA prostřednictvím Izraele zaútočily na íránské strategické cíle.  Vyvolaly by zmatek v distribuci ropy a plynu z oblasti. 

Diplomatický labyrint

Šíity ovládaný Írán a Saúdská Arábie se sunnitskou většinou, dlouho považované za regionální rivaly, přerušily diplomatické vztahy v roce 2016. V loňském roce Írán a Saúdská Arábie „neočekávaně" obnovily diplomatické vztahy za zprostředkování Číny.

AFP také zmínila, že po vypuknutí konfliktu v Gaze v říjnu loňského roku „Íránem podporovaní" jemenští Hútiové pokračovali v útocích na lodě spojené s Izraelem v Rudém moři a Adenském zálivu na znamení podpory Palestincům. Saúdská Arábie, která bojuje proti Hútiům od roku 2015, se tentokrát rozhodla pro „delikátní vyvažování" a nepřipojila se k námořní koalici vedené USA proti Hútiům.

Západoasijská The Cradle připomenula, že návrh na společné vojenské cvičení mezi Íránem a Saúdskou Arábií přichází na pozadí eskalace napětí mezi Íránem a Izraelem. Dne 1. října zahájil Írán raketovou soulož s Izraelem jako odvetu za smrt militantních šéfů Hanii a Nasralláha. Izrael musel ukázat, že má ramena a mediálně mňoukal, že peče krutě vzteklou  odvetu. Při odvetné hostině co by asi Izrael bombardoval? Íránská ropná zařízení? O tom rozhodnou USA, protože bez jejich sponzorství by Izrael dnes po roce válečného křepčení byl velmi dýchavičný. Ropným státům dělá starosti jak Izrael zareaguje.


Začala diplomatická vojenská prevence

V reakci na možný útok Izraele začal Írán pořádat společné námořní cvičení s Ruskem a Ománem v Indickém oceánu 19.10. a řada dalších zemí se toho zúčastnila jako pozorovatelé, včetně Saúdské Arábie, Kataru, Indie, Pákistánu, Bangladéše a Thajska. Írán uvedl, že cvičení bylo zaměřeno na „posílení regionální kolektivní bezpečnosti a podporu multilaterální spolupráce". Je to pravda. Cvičení, v němž figuroval Írán, bylo signálem: „Jsme tady, abychom upozornili, že kšeft je nade vše. Zkomplikovat transport ropy a plynu je horší hřích než vraždění uřvaných neviňátek".

Americká CNN upozornila: Arabské země cítí, že USA nejsou schopny (nebo nechtějí?) zmírnit napětí na Středním východě. Proto výrazně posilují své kontakty s Íránem, aby se vyhnuly širší regionální válce. Během posledního měsíce Írán vyslal papaláše a diplomaty, aby pokecali se svými sousedy, z nichž mnozí hostí základny Spojených států.

Začátkem října se íránský ministr zahraničí Aragochi setkal s jordánským králem Abdullahem II., egyptským prezidentem Abdel Fattah el-Sisim, premiérem Kataru, ministrem zahraničí Ománu a dalšími širokorozchodnými hlavouny sousedních zemí a pokecání se saúdským korunním princem a premiérem Mohammedem bin Salmanem v Rijádu.

Izrael a USA jako osina v zadku?

Podle íránské oficiální tiskové agentury IRNA prý všechny sousední země ujistily Írán, že nedovolí Izraeli a Spojeným státům využívat jejich území a vzdušný prostor k útokům na Írán. Naopak Írán dělal ramena tím, že povídal o tom, že prý pečlivě monitoruje pohyb vojenských základen USA v regionu.

„Prioritou (arabských) států Perského zálivu je vyhnout se přímému zapojení do skutečného regionálního konfliktu a obávají se, že se stanou terčem a skončí přímo vtaženy do křížové palby," řekla pro CNN brýlatá Sinzia Bianco z Evropské rady pro zahraniční vztahy. Kdyby se netvářila tak hoch nóbl, řekla by, že nechtějí ohrozit dodávky ropy a plynu především do Asie.

Tvrdou nediplomatickou řečí Hassan Alhassan, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti politiky Středního východu na Bahrajnském institutu pro mezinárodní strategická studia, říkal: „V současné době nejsou země Perského zálivu šťastné, když vidí hnutí Alláh oslabené. Vzhledem k bezohlednosti Izraele a jeho nejasným strategickým cílům ve válce existují zvýšené obavy z toho, co se stane s okolním regionem, až válka skončí.”


Bianco poznamenala, že státy Perského zálivu ztratily důvěru v USA, svého hlavního bezpečnostního garanta", vzhledem k nečinnosti" USA vůči válce v Gaze. V CNN se také domnívají, že tuto změnu nálady v zemích Perského zálivu způsobily samotné Spojené státy. USA pracovaly na stažení svých vojsk z Blízkého východu a snažily se obrátit svou hlavní pozornost na „válku“ s Čínou.

Smutná zpráva pro skeptiky, citujeme ze čtvrtečních médií: „...Saúdská Arábie nedávno uspořádala vojenské cvičení s Íránem a dalšími zeměmi v Ománském moři, uvedl mluvčí saúdského ministerstva obrany ve středečním prohlášení pro AFP..."  (https://www.timesofisrael.com/iran-and-saudi-arabia-hold-joint-naval-exercise-in-sea-of-oman/)

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?