Roček: Udělají demokraté z Bidena Brežněva? Proč ne?

politika

Vylíhla se spousta úvah po špatném výkonu Bidena v TV debatě s Trumpem, zda je Biden schopen fyzicky a mentálně přežít další předvolební tlachání na veřejnosti. Pokud ano, Biden bude další čtyři roky bloudit Bílým domem.

Roček: Udělají demokraté z Bidena Brežněva? Proč ne?
František Roček, publicista
3. července 2024 - 07:05

Otázkou je, zda demokraté risknou na poslední chvíli za Bidena nabídnout jiného šmoulu jako prezidentského kandidáta. Nejedná se o jeho schopnosti, ale jenom o to zda bude nový kandidát propagačně / mediálně chutný.

Ale ideální by bylo, kdyby Biden (Joseph Robinette Biden Jr.) byl odborně nadopován alias  stimulován, aby přežil předvolební hysterii.

Jak zachránit Bidenův stín

Průzkumy veřejného mínění jsou zatím nepodstatné. Přibližně 66 % registrovaných voličů má po debatě pochybnosti o Bidenově duševní kondici, což je (jenom) o 12 procentních bodů více než v květnu, uvádí Forbes.

Také se 2. července objevil ve Forbesu mírně hysterický titulek: „Bidenova podpora náhle ochabuje: více demokratů ho otevřeně chce vyřadit z volebního klání“.

O den dříve ve Forbesu upozornili, že „… Demokratický národní výbor (DNC) může nominovat prezidenta Joea Bidena téměř měsíc před svým srpnovým sjezdem, aby ukončil výzvy k jeho odstoupení z klání.

Straničtí funkcionáři zvažují brzkou nominaci, až se 21. července virtuálně sejde pověřovací výbor sjezdu – orgán, který řídí procedury sjezdu – podle zprávy agentury Bloomberg z pondělního odpoledne. Stranický sjezd začíná 19. srpna… Tato myšlenka by mohla umlčet hlasy demokratů, kteří tlačí na to, aby prezident ( ukončil svou snahu o druhé funkční období po znepokojivém výkonu v debatě..“ (Biden's Support Suddenly Falters: More Democrats Openly Want Him Out Of Race)

Blbej, ale náš

Pro demokratické neviditelně rozhodovací nejvyšší patro je Biden cenný, protože je poddajný a zopakuje všechno, co mu doporučí, aby dnes po poledni přednesl. Je to takový Haškův „Pepku vyskoč“ z Dobrého vojáka Švejka.

O tom, že je jenom běžný politický trouba, jsem si o Bidenovi myslel od roku 1999, protože americký senátor Joseph Biden na půdě amerického Kongresu označil výstavbu zdi v Ústí nad Labem Matiční ulici za nepřijatelnou. Senátor prý zdůraznil, že se nelze smiřovat se zdmi, které rozdělují obyvatelstvo. Tento havlovsky debilní žvejk se objevil v ČR 23. 10. 1999 (zpravy.idnes.cz).

Biden je prostě cenný jako ochotná krotká hlásná trouba, podobně jako Leonid Brežněv, který zemřel ve funkci nejvyššího šéfa SSSR v téměř 76 letech.

Problémem by nebylo ani kdyby Biden natáhl brka během druhého funkčního období, protože by nastoupil viceprezident – jistě též dobře vycvičená persona.

Post scriptum

Jen tak pro pořádek. V demokratickém kotli na obhajobu brežněvovského Bidena se objevují zajímavé hlášky. Např. v článku „Není důvod rezignovat na Bidena (There’s No Reason to Resign Ourselves to Biden)“ 1. července 2024, Michelle Goldbergová v New York Times píše, že od času TV debaty se Bidenova kampaň rychle posunula k tomu, aby zmařila zúčtování s Bidenem. V Demokratické straně se objevila propast mezi naivními, hysterickými outsidery a důvtipnými, rozhodnými zasvěcenci.

Rozhodní zasvěcenci vědí, že v USA není lepší volba než uchránit severoamerický svět od Trumpa jinak než pomoci poddajného brežněvovského Bidena.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?