Roček: Připomenutí z Chicaga, že svátky jsou časem i pro vraždy

politika

Lidé blbnou stejným způsobem po celé planetě. Národní a folklórní kolorit jsou nepodstatné.

Roček: Připomenutí z Chicaga, že svátky jsou časem i pro vraždy
František Roček, publicista
4. července 2024 - 08:03

Severoameričané nejsou větší magoři než Češi, Němci nebo Estonci. Ti všichni na řadu impulsů reagují stejně čili archetypálně. Jako ve chvílích velkých mejdanů v den svatého Silvestra nebo 4. července v USA.

Co vám připomíná tento text?:
„Opět je tu to roční období, kdy se zvuk pyrotechniky rozléhá normálně klidnými předměstskými čtvrtěmi. Do 4. července zbývá jen pár dní a někteří lidé vycházejí po setmění odpalovat petardy, rakety z lahví a další nelegální ohňostroje…Vytváření vlastního ohňostroje však může být nebezpečné, a když se to udělá přehnaně, může narušit sousedství a rodiny.“ Totéž zažíváme i v době vánočního přežírání.

Vzkaz z Chicaga


Chicagský Daily Herald 29. června 2024 sdělil světu (www.dailyherald.com/20240629/editorials/daily-herald-opinion-stay-safe-this-fourth-of-july/) na toto téma: „V prohlášení vydaném společností Loyola Medicine doktor Shannon Lovett uvedl, že pohotovosti a popáleninová centra zaznamenaly v čase předcházejícím 4. červenci významný nárůst pacientů se zraněními způsobenými zábavní pyrotechnikou.

"Nejbezpečnějším způsobem, jak si užít ohňostroje, je sledovat veřejnou show, protože ohňostroje jsou odpalovány podle velmi přísných bezpečnostních protokolů," řekl Lovett z urgentní medicíny v Loyola Medicine.

Kromě toho odborníci upozorňují, že hlasité zvuky, včetně bouřek a ohňostrojů, mohou způsobit stres psům i kočkám, ačkoli psi jsou náchylnější. Ohňostroje mohou být také spouštěcí pro lidi trpící posttraumatickou stresovou poruchou.“

Rady v Severoamerice jsou podobné radám v Čechůnii:
  • Nechte ohňostroje na profesionálech.
  • Neřiďte, pokud pijete veselou ohnivou vodu.
  • Nedovolte dětem manipulovat se zábavní pyrotechnikou nebo ji zapalovat.
  • Legrační je rada - nepoužívejte zábavní pyrotechniku pod vlivem drog nebo alkoholu. Copak střízlivým lidem chutná odpalování pšouků?
  • Daily Herald přidává další srandovní nápad: Při zapalování ohňostrojů používejte ohnivzdorné rukavice a brýle. Už jste viděli takového mimozemšťana při silvestrovských kravinách?
  • Hezoučká je rada Daily Heraldu: Mějte přístup k hadici, kbelíku s vodou nebo hasicímu přístroji pro případ požáru, nehody nebo zranění.

Sváteční mrtvoly


Policii ale více dělá starost fakt, že sváteční humbuk je ideální pro pořádání zlodějských výprav a násilí. Také je 4. červenec vhodným časem pro magory, kteří místo cílených vražd, jen tak bezúčelně, začnou střílet do velkého srocení lidí.

Jsou to už dva roky, co při masové střelbě na průvodu ke Dni nezávislosti v Highland Parku střelec zastřelil 7 lidí a 48 zranil. Mladík střílel z poloautomatické pušky do davu, který sledoval sváteční přehlídku. Oslavil 22. narozeniny koncem září 2022, když byl ve vazbě v Lake County Jail.

Dnes desetiletá dvojčata Cooper a Luke byli toho dne nejmladšími oběťmi násilí. Cooper byl střelen do páteře a ochrnul od pasu dolů; Luke byl zasažen šrapnelem a jejich otec byl postřelen do nohy.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?