Roček: Prezident Trump a prokletá Ukrajina

politika

Žvásty, zda Biden skočí do politického hrobu, končí. Skočil. Zajímavé jsou teď jenom spekulace o Trumpovi,  zda by skončil válku na Ukrajině proti Rusku.

Roček: Prezident Trump a prokletá Ukrajina
František Roček, publicista
22. července 2024 - 02:20

Publicista František Roček začíná věštbou: Je jedno, jaký ňouma bude novým kandidátem demokratů, když  Biden skočil do politického hrobu. Všichni kandidáti budou o něco militantnější než dnes bidenovská administrativa. Panuje přitom obava, že viceprezidentka Kamala Harrisová by byla excelentně nebezpečnou prezidentskou mrchou, horší než Trump. Hluboký stát severoamerikánských oligarchů nebude chtít, aby poklesl tlak na ruskou konkurenci. Kromě toho zajišťuje válka na Ukrajině zbrojařským a strojírenským firmám v USA dobrý výdělek.

Trump je jasný – je nominován do prezidiálního klání. Co by udělal s Ukrajinou jako zvolený prezident?

Ukrajina je trumpovsky nečitelná

V USA v médiích se spekuluje, že Trump zvažuje dohodu s Ruskem o nerozšiřování NATO na východ. Rusko bude dále požadovat, aby se Ukrajina stáhla z okupovaných regionů.

V souvislosti s tím, byl zajímavý rozhovoru s Donaldem Trumpem uveřejněný agenturou Bloomberg Businessweek 16. července 2024 (www.bloomberg.com/features/2024-trump-interview-transcript/?utm_medium=deeplink).

Bloomberg Businessweek vyzpovídal Trumpa v jeho golfovém klubu Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě 25. června, dva dny před první prezidentskou debatou v roce 2024 a asi 2 týdny před neúspěšným pokusem o atentát. Rozhovor se točil především kolem byznysu. Pokud došlo na politiku, ukrajinský binec nebyl ústředním tématem. 

„Putin a já jsme si v našem vztahu velmi dobře rozuměli. Nikdy nám nehrozila válka. Na Ukrajinu by se nikdy nedostal. Řekl jsem mu, nikdy, nikdy nejezděte na Ukrajinu,“ uvedl Trump.

Na otázku: „Co se týče Ruska, jako obchodník jste mluvil o ukončení války na Ukrajině. Uvažoval jste vůbec o zmírnění nebo zrušení sankcí vůči Rusku v rámci dohody, o které jste mluvil o ukončení války na Ukrajině?“ Trump odpověděl: „…To jo. Takže to, co děláme se sankcemi, je, že všechny od nás odháníme…“ 

Myslel tím nejen Rusko a proruské státy, ale i Čínu. Neboť něco jiného jsou politicky hysterické sankce a z jiného soudku jsou ekonomicky zdůvodnitelná cla.

Zatím v obecné rovině víme, že podle Trumpa chybou Bidenovců je globální dohoda o izolaci a oslabení Ruska a rozšíření NATO na rusko-ukrajinskou hranici. Trump 21. června řekl, že právě to vyprovokovalo ruskou invazi na Ukrajinu.

Připomeňme si, že za explozi nenávisti a násilí může administrativa Baraka Obamy a viceprezidenta Bidena. Za Obamy Victoria Nulandová sloužila jako mluvčí ministerstva zahraničí, než se ujala role náměstkyně ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti.

V této roli Nulandová pomohla zorganizovat svržení demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče v únoru 2014, což vedlo k občanské válce, ve které podle OSN zemřelo více než 13 000 lidí.

Již do rozjetého vlaku nastoupil Donald Trump (20. ledna 2017 - 20. ledna 2021) a ke stupňování agresivních provokací docházelo potom za láskyplného prezidiálního Bidena (od ledna 2021).


Europolitici jako lovná zvěř

Pro Severoameričany se stali troubové alias politici v EU a NATO lovnou zvěří. Vtáhli euroidioty do protiruských aktivit.

Robert Kagan (manžel Nulandové) vzbudil pozornost knihou vydanou v roce 2003 (i v českém překladu - Lidové noviny, 2003) „Labyrint síly a ráj slabosti – Amerika, Evropa a nový světový řád.“  Obsah knihy lze shrnout do jedné věty: EU reprezentuje skupinu líných permanentně manipulativních politiků. Ti nejsou schopni odolat soustředěnému politickému tlaku odkudkoliv. Kagan v knize uvedl často citovaný bonmot, že k boji ochotní Američané jsou z Marsu a pacifističtí Evropané z Venuše. Prostě řečeno: Blbé Evropany musí administrativa USA domestikovat, aby hovádka z EU jim žrala z ruky. Stalo se. 

Političtí hlupáci v EU (a v evropské části NATO) sedli administrativě USA na lep a s pomocí ultranacionalistů ze západní Ukrajiny zatáhli Evropany do konfliktu s Ruskem.

V souvislosti s tím James W. Carden (je přispívajícím redaktorem časopisu The American Conservative a bývalým poradcem amerického ministerstva zahraničí) upozorňuje: V mocenské části administrativy USA mají jakousi slepou víru v povinnost utvářet výsledky konfliktů prostřednictvím kombinace sankcí a vojenských hrozeb. Proto zahájily ekonomickou válku proti Rusku a Číně a konfrontaci stále stupňují.

Euroblbci a Trump

Obecně lze Trumpovy názory shrnout takto:
  1. Ať si Evropané platí režii NATO na svém dvorečku sami, jde o jejich bezpečnost,
  2. Proto ať vydávají na armádu nejméně 2 % HDP, měli bychom Evropany donutit vydávat až 4 %,
  3. Ukrajina je na jejich dvorečku. Jestli chtějí dál podporovat válku s Ruskem, ať si ji zaplatí.

Zvýšení výdajů na obranu se v Trumpově pojetí rovná větší nákupy amerických zbraní od koncernů, jakými jsou Boeing nebo Lockheed Martin.

K tomu je třeba připomenout: V kritickém článku o narůstající neschopnosti evropských politiků autor či autoři píšící pod pseudonymem Spengler dne 1. 7. 2024 v asiatimes.com uvedli: „…V březnu 2022 Biden slíbil, že sankce sníží ruskou ekonomiku na polovinu; místo toho ruská ekonomika rostla a podle Světové banky je nyní větší než japonská a Moskva má v drtivé opotřebovávací válce navrch. Válka je v Evropě nesmírně nepopulární a nárůst volební podpory alternativních evropských stran 9. června byl z velké části mírovým hlasováním.… V Německu válka na Ukrajině uzavřela Německu přístup k levné ruské energii poté, co vláda Merkelové přistoupila na agendu Strany zelených a uzavřela jaderné elektrárny v zemi. Ceny energií hrály v posledních třech letech významnou roli v inflaci…“

Politický primitivismus dnešních evropských politiků je nejhroznějším překvapením mého života. Ani ve snu mě nenapadlo, že mohou na světě být ještě pitomější lidé než českoslovenští komunističtí funkcionáři 70.a 80. let 20.století.

V Čechách profesor Oskar Krejčí (14.7.2024, https://casopisargument.cz/58288) upozorňuje „…předsedkyně Evropské komise přísahá, že povede válku na Ukrajině do vítězného konce, hrozí jí – a s ní celé Unii – že Trump řekne: „Bojujte dál, ale za své!“ Už teď je finanční pomoc Evropské unie Kyjevu větší než finanční pomoc USA; ovšem americká vojenská pomoc, která se vyplácí vojenskoprůmyslovému komplexu, je větší než pomoc Unie.“

Trump není mírotvorná holubička. Jenom nechce vyhazovat zbytečně peníze za vojenskou charitu se stovkami vojenských základen v zahraničí. USA vyhodily zbytečně miliardy dolarů v Afghánistánu. Proto Trump nařídil stažení zaměstnanců Pentagonu z Afghánistánu a za Bidena to neslavně (zpackaně) dokončili.

O nadměrných sympatiích Trumpa k Rusku nevypovídá ani následující: Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) byla podepsána Ruskou federací a USA v prosinci 1987. Podle smlouvy INF Washington souhlasil s tím, že nebude vyvíjet a rozmisťovat ze země odpalované balistické rakety a střely s plochou dráhou letu s doletem mezi 500 a 5 500 kilometry. V roce 2019 však prezident Donald Trump oznámil, že USA od dohody odstupují. Prý Rusové smlouvu porušují. The Bulletin of the Atomic Scientists ve zprávě z února 2019, která vychází z veřejně dostupných dokumentů, uvádí, že smlouvu patrně porušovaly Spojené státy i Rusko. Trumpovo rozhodnutí otevřelo armádě dveře k tomu, aby se rozeběhl vývoj odpalovacího zařízení a raket středního dosahu.

Ukrajina jako severoamerikánská kolonie?

Pokud se stane Donald Trump prezidentem USA, bude uvažovat do jaké míry je ekonomicky výhodné dále podporovat dosavadní americko – ruskou válku vedenou ukrajinskými domorodci. Varováním je totální prodělek z vietnamské i afghánské války. 

Konflikt na Ukrajině sice zahájily USA, ale proč z toho nevycouvat, když to není rozumný kšeft?

Blbečkové z administrativy EU (včetně ČR) a USA přisuzující vinu ze vzplanutí konfliktu na Ukrajině Rusku. Něco jiného ale říkají fakta. Viz informace z Výzkumné zprávy č. 32 z května 2024 na téma CIA a válka na Ukrajině (https://cf2r.org/wp-content/uploads/2024/06/RR32-CIA-Ukraine.pdf). 

Autorem je Éric Denécé, doktor politologie. Je ředitelem Centre Français de Recherche sur le Renseignement - Francouzské výzkumné středisko zpravodajských služeb (CF2R) a její poradenské společnosti pro řízení rizik (CF2R SERVICES).

Uvádí: „… Během roku 2023 a začátkem roku 2024 několik amerických novin odhalilo rozsah pomoci poskytované CIA ukrajinské speciální službě. Šlo o operace, které se pohybují od infiltrace na nepřátelské území až po sabotáže a cílené atentáty. Média potvrzují, že od roku 2014 agentura utratila desítky milionů dolarů na reorganizaci ukrajinské tajné služby tvořící nové tajné akční jednotky, poskytovat pokročilé sledovací systémy a vybudoval novou infrastrukturu ke špehování Ruska. CIA předala svému spojenci – ale také od něj přijala – působivé množství informací…“

Éric Denécé k tomu dále uvádí:
„…Na začátku roku 2014, kdy vypukla revoluce na Majdanu v Kyjevě, CIA jasně akci vede pod dohledem diplomata Victorie Nulandové, zodpovědné za ukrajinskou otázku uvnitř Obamovy administrativy. Účel operace má nahradit proruského prezidenta Viktora Janukovyče, který právě odmítl dohodu hospodářského přidružení k Evropské unii zisk jiného, s Ruskem, jiným připraveným vůdcem a přerušit styky s Moskvou. Nicméně prezident Janukovyč byl legálně zvolen za přítomnosti pozorovatelů OBSE. Ale Washington rozhodl, že musí být svržen.

… Po několika týdnech nepokojů je Janukovyč obžalován parlamentem (Radou). Vláda poté podepsala  proevropskou prozatímní asociační dohodu s EU. Poté dojde … k propuštění všech úředníků spojených se svrženým režimem a zrušení zákona o regionálních úředních jazycích - ruština (ale také rumunština, maďarština a tatarština).

Na Krymu ruština ztrácí status oficiálního jazyka, přitom tam mluví většina lidí na jihovýchodě země.
Západní „vítězství“ bude mít krátké trvání, protože toto rozhodnutí zažehne nepokoje … až se transformují v jednotky sebeobrany tváří v tvář neústupnosti nového režimu a jeho touhy prosadit své rozhodnutí silou. V březnu 2014 autonomní Krym se de facto připojil k Rusku a Doněcké a Luganské oblasti požadují autonomní status.

…Dne 12. února 2015 Kyjev musí podepsat dohody Minsk II se dvěma samozvanými republikami z Donbasu. Jako ručitelé vystupují Francie, Německo a Rusko… Příměří je podmíněné zřízením statutu autonomie pro obě území a stažení cizích vojsk. Jak ale dosvědčili François Hollande a Angela Merkelová, minské dohody nebudou Západem respektovány…“

Bude v dalších letech Ukrajina severoamerikánskou kolonií? Už je. Většina cenných průmyslových i zemědělských západoukrajinských oblastí je již v rukou investorů (oligarchů, resp. korporací) z USA. Proč nenechat zbytek - oblast Donbasu-  Rusům? Vždyť tam bude strašná práce nejen s odminováním atp.  

Trumpovské administrativě bude stačit, když přinutí euroblbečky vydávat za zbytečné vyzbrojování nejméně 3 % rozpočtu, aby severoamerikánští zbrojaři měli dobré kšefty. 

Uvidíme, jak to dopadne.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?