Roček: Komik Zelenský(ij) žvaní na kurské téma jenom nesmysly

politika

Komik Vladimir Zelenskij lhal, že Ukrajinci zhatili ruský útok z Kurské oblasti směrem na Ukrajinu.Že Zelenskij permanentně říká stupidnosti, nepřekvapí. Legrační je, že ukrajinští vojáci odhalili, že jejich komik jenom pindal, upozorňuje publicista František Roček.

Roček: Komik Zelenský(ij) žvaní na kurské téma jenom nesmysly
František Roček, publicista
16. září 2024 - 07:20

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) 13. září 2024 oznámil světu, že „… Ukrajinský vpád do Kurské oblasti údajně zhatil plánované ruské útočné operace podél mezinárodní hranice, které měly pravděpodobně za cíl rozšířit oblast aktivních bojových operací na širší frontě na severovýchodě Ukrajiny … (ukrajinská armáda) zastavila ruské plány na vytvoření několika nárazníkových zón podél ukrajinské hranice "od východu k severu", včetně Sumské oblasti…s odkazem na (ukrajinská) regionální hlavní města Sumy a Charkov...“ Uvedl to prezidiální Volodymyr Zelenskij.

Nikdo komikově ptákovině nemůže věřit. Jde o snahu ospravedlnit útok na Kurskou oblast, která neměla žádný smysl kromě odlákání ruských záloh z oblasti Doněcka.


Proč komik kecal ptákoviny?

Hned o den později na ISW napsali: „…Mluvčí ukrajinského operačního velitelství Pivnich (Severní) Vadym Mysnyk 14. září uvedl, že ruské síly měly na začátku ukrajinské invaze na začátku srpna 2024 v Kurské oblasti rozmístěno 11 000 příslušníků…“

To znamená, že nedošlo k soustředění ruských jednotek k útoku na ukrajinskou hranici z kurského směru. Ukrajinský válečnický mluvčí Vadym Mysnyk tím nechtěně ukázal, že komik Zelenskij kecal ptákoviny.


Jenom na doplnění pár detailů

V českých médiích jsem zahlédl odhad 10 až 12 000 útočících Ukrajinců v asi 5 brigádách. Tak malé síly by jistě ukrajinské velení nepoužilo, kdyby se připravovali Rusové k útoku na ukrajinskou hranici, jak básní komik Vladimir. 

V čínských médiích psali o téměř 20 000 Ukrajincích. Liu Jun, viceprezident Čínské asociace mezinárodních vztahů a výkonný ředitel Ruského výzkumného centra Východočínské normální univerzity, uvedl pro média: „Kurská oblast hraničí s Ukrajinou v délce více než 200 kilometrů a má dlouhou hranici. Síla je zde především v pohraniční stráži a nově naverbovaných rekrutech, kteří neprošli vojenským výcvikem, takže byli rychle poraženi pod útokem více než 10 000 ukrajinských vojáků. ”

Co psali zápaďáci? Ukrajina přesunula více než 10 000 vojáků z Doněcké a Charkovské oblasti, kde jsou boje nejintenzivnější, včetně mnoha elitních výsadkových jednotek a mechanizovaných brigád, uvedl deník Financial Times.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif