Roček: Co má Kursk společného s českým okresem Děčín

politika

Invaze uniformovaných Ukrajinců do ruského pohraničí v oblasti Kurska je vpádem do oblasti o velikosti českého okresu Děčín, nanejvýš o velikosti okresu Děčína, a k tomu ještě menšího okresu Ústí n. L. Jde o velmi malé území v rámci ČR, natož Ruské federace. Přitom takový humbuk!

Roček: Co má Kursk společného s českým okresem Děčín
František Roček, publicista
22. srpna 2024 - 06:45

Ukrajinský výběžek v Kurské oblasti dočasně obsadili ukrajinští domorodci uvěznění v uniformách, jako akt zoufalství, aby Rusové stáhli část jednotek z fronty na Donbasu, uvádí v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček. 

Zisk území je minimální. Střízlivý pohled: Děčínský okres o rozloze 908,58 km² představuje zhruba rozlohu, kterou Ukrajinci obsadili. Menší okres Ústí n. L. o 404,44 km² představuje jenom „údajné“ obsazené území. Dokonce i prokyjevský ISW (Institute for the Study of War - Institut pro studium války) při okecávání válečnické soulože v Kurské oblasti, uvádí, že oblast, kde ukrajinské síly konsolidují pozice, je pravděpodobně menší, než kolik uvádějí. 

Pokud Rusové evakuovali od 120 do 150 000 ruských duší, jde jenom o evakuaci civilistů z drobného válečnického prostoru. Vždyť v děčínském okresu letos žije téměř 127 000 lidí. Přirovnání ohrožené ruské oblasti k Děčínsku odpovídá zhruba i v počtu tamních obyvatel.

Je proto zcela nepodstatné zda kyjevské jednotky v Kurské oblasti obsadily ještě dvě další vesnice. Důležité bude situace za 2 měsíce. Proč?


Příprava masakru

Pokud jsou evakuováni obyvatelé s jejich domácími mazlíčky, znamená to, že jsou Ukrajinci v pasti. Nemohou mít ruské obyvatelstvo jako civilní rukojmí v obsazených obcích a městečkách. Proto bude mít ruské velení prostor ukrajinské jednotky likvidovat nejen bodově, ale i plošně. A neohrozí přitom své civilisty. Mohou zaútočit nejen klasickým bombardováním a ostřelováním. Termobarické bomby a rakety ve velkém usmaží Ukrajince každým úderem třeba na ploše odpovídající fotbalovému hřiště.

Nemusíme být jasnovidci, když předpokládáme, že budou jednotky ukrajinských domorodců zakopaných v pohraniční oblasti Ruska, postupně usmaženy. 

„Ukrajinské síly se zakopávají, kde se dá, protože cílem je udržet území co nejdéle,“ napsal v hodnocení první fáze útoku Stephen Bryen, severoamerikánský komentátor. Působil jako personální ředitel podvýboru pro Blízký východ Výboru pro zahraniční vztahy Senátu USA a jako zástupce náměstka ministra obrany pro politiku. Články publikuje na Weapons and Strategy Substack, ale třeba i v Asia Times. Citace je z jeho článku „Ukrajina hazarduje s invazí u Kurska do Ruska“ s podtitulkem „Překvapivý vpád do citlivého ruského regionu je posledním zoufalým pokusem Ukrajiny získat páku na případná mírová jednání“ z 10. srpna 2024 (asiatimes.com). Autor upozornil na patovou situaci.

Rusové nemusí zoufale spěchat. Důležitá je konsolidace sil k deratizaci území dočasně obsazeného kyjevskými jednotkami. Přes velké vytahování kyjevský expediční shluk vojáků přechází do defenzivy. Lze předpokládat, že ruské velení touží ze vzduchu zničit expediční Ukrajince a ruské záložní a novobranecké, sotva průměrně vycvičené jednotky, budou jenom dočišťovat prostor.


Osudové pochyby

Gustav Gressel z Evropské rady pro zahraniční vztahy nepatří mezi ruské kámoše a přitom německý "Der Spiegel" citoval z jeho analýzy dne 13. října: "Výhoda překvapivého útoku Ukrajiny se může brzy změnit v nevýhodu… Kurská ofenzíva by mohla vést ke konci ukrajinské vojenské moci."

V českém TV zpravodajství vrněli rozkoší, že Ukrajinci zničili řadu důležitých mostů v Kurské oblasti. Jsou šikulové? Útoky zároveň brání ukrajinské armádě v prohlubování a rozšiřování jejich mikro ofenzívy. Osudové pro ukrajinskou armádu je, že útokem masivně nezničila živou sílu ruské armády. Podařilo se jí rozprášit jen malý počet překvapených ruských pohraničníků a policistů.

Ale nad všechna dumání je důležitý fakt, že i v rámci ČR ukrajinské zisky po 2 týdnech bojů nejsou rozlohou větší než jeden, maximálně dva, pohraniční české okresy. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: