Rituální porážky? Ministr Výborný to šeredně schytal

politika

Usnadnění rituálních porážek, které nově budou moci provádět nejenom církve a náboženské společnosti, ale i provozovatelé jatek. Za nejnovější změny v návrhu novely veterinárního zákona to ministr Výborný ale šeredně schytal.

Rituální porážky? Ministr Výborný to šeredně schytal
Marek Výborný, ministr zemědělství
11. září 2024 - 06:30

Usnadnění rituálních porážek, které nově budou moci provádět nejenom církve a náboženské společnosti, ale i provozovatelé jatek. To jsou nejnovější změny v návrhu novely veterinárního zákona, kterou v následujících dnech projednají ve druhém sněmovním čtení poslanci.

S navrhovanými změnami přišel lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný. Na jednání sněmovního zemědělského výboru navíc prohlásil, že hodlá ze zákona udělat nosič pro svůj druhý antibyrokratický balíček, kterým chce ulehčit podnikání českým zemědělcům a výrobcům potravin.

Halal a košer způsoby zabíjení zvířat tvoří v Česku jen malou část z celkového počtu porážek, každoročně jde o desítky tisíc zabitých kuřat, stovky ovcí a několik kusů skotu.

Návrh novely neunikl Janě Makrové, která podrobila záměry ministra Výborného přísnému přezkoumání.

„Jednodušší rituální porážky a speciální rituální porážková místa chce ministr zemědělství za KDU-ČSL Výborný.

A já se sakra ptám. Proč jako my tady řešíme nějaká rituální porážková místa? Mohu se prosím pana křesťansko-demokratického ministra, kterého volí ze zvyku a soucitu už jen pár do kostela chodících babiček zeptat, jaké rituální porážky zvířat jsou součástí křesťanských tradic praktikovaných v České republice, že potřebují mít zákonnou ochranu před současnou ochranou práv zvířat proti utrpení způsobovaného jim lidmi? A na jaké voliče tím prosím cílí?



Lidovci se propadají čím dál tím víc, a jako nakažené klíště se fakt už chytají všeho. Přisáli se na pětisměčku, a teď se hodlají lísat  na halal konzumenty? To jich je tady tolik? Já myslela, že jsou to jednotky muslimů, pokud tu vůbec nějací jsou. Nebo už to jednotky nejsou, že jim musíme speciálně upravovat naše právo? A kdy začneme podle nich upravovat další věci?

Takhle to totiž přesně začíná. Nikdo tu není. Někdo tu je, ale je to marginální. Je to marginální, ale buďme vstřícní, a umožněme jim prosazování jejich zvyků. Už to marginální není, musíme jim umožnit prosazování jejich zvyků. Už je jich příliš mnoho, abychom mohli omezit prosazování jejich zvyků, už musíme upozadit naše zvyky. Musíme zrušit Vánoce a nahradit je Slavnostmi zimy. Jako v Německu. Nebezpečí nehrozí, je jich tu příliš málo.... Dál pokračujte dle návodu výše. 

Jestli chceme chránit zvířata, dělejme to tak, aby to bylo dobré pro zvířata. Jestli chceme chránit a protěžovat jiné kultury, dělejme to tak, jako lidovci. Ostatně ti by už od počátku prodali i svoji babičku, to se všeobecně ví. Takže jestli chcete vědět, koho definitivně poslat do politické bezvýznamnosti, tak tady je odpověď. Myslím, že by souhlasila i ta zvířata, která chce rituálně chránit,“ okomentovala plány ministra Výborného Jana Marková na svém facebooku.

Psali jsme:

Další "políček" na sociálních sítích schytal lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný od advokáta a předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla. 

„Ministr Výborný prosazuje do novely veterinárního zákona usnadnění halal porážek. Pokud byste nevěděli, o co se jedná, tak je to muslimský náboženský rituál, při kterém porážené zvíře doslova a do písmene trpí jako zvíře.

Už jen čekám, kdy do občanského zákoníku zavedeme mnohoženství a do trestního zákoníku možnost uplatnění práva Šaría.

S ohledem na to, že od roku 2026 budeme muset na základě migračního paktu přijímat desítky tisíc muslimských migrantů ročně, je přece správné připravit pro tento proces patřičnou legislativu. Nebo ne?" podivil se nad záměrem ministra Výborného předseda strany PRO Jindřich Rajchl s tím, že lidem dává své slovo a k migračnímu paktu se postaví stejně jako polská europoslankyně - tedy roztrhá ho na cucky.

(dan, prvnizrpavy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 77%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif