Reklama na válku ve Stromovce? Lipavský k tomu řekl své

politika

Vláda ČR v reakci na trvající invazi na Ukrajinu rozhodla o tom, že nedovoluje, aby v Česku sportovci reprezentovali Rusko a Bělorusko. Na tenisovém turnaji v Praze by se ale měly objevit Ruska Jevgenija Rodinová a Běloruska Aljaksandra Sasnovičová.

Reklama na válku ve Stromovce? Lipavský k tomu řekl své
Jan Lipavský, ministr zahraničí
28. července 2023 - 08:30

V této souvislosti se vyjádřil pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský, který prohlásil, že sice nezná detaily a aranžmá akce, ale podle něj je na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že by rozhodnutí vlády o neúčasti ruských a běloruských sportovců nemělo být dodrženo.

Obdobná situace se řešila i na tenisovém turnaji ve Varšavě, když na něj polské úřady nepustily ruskou tenistku Věru Zvonarevovou. Podle polského ministerstva vnitra z důvodu státní a veřejné bezpečnosti. „Pohraniční stráž zabránila ruské tenistce ve vstupu do Polska. Věra Zvonarevová se s pomocí víza vydaného Francií pokusila dostat do naší země po příletu z Bělehradu,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Tenistka uvízla v tranzitní zóně Letiště Frederika Chopina a následně odletěla do Podgorice.

Zvonarevová figuruje podle ministerstva na seznamu osob považovaných za nežádoucí na polském území. Polsko patří k hlavním spojencům Ukrajiny od loňského začátku ruské invaze a brání ve vstupu do země lidem, kteří ji podporují.

Nyní bude muset podobný  problém řešit i tenisový turnaj WTA v areálu pražské Sparty ve Stromovce v Praze, který se koná příští týden. Na něj se totiž přihlásily Ruska Jevgenija Rodinová a Běloruska Aljaksandra Sasnovičová.


Ministr zahraničí Jan Lipavský novinářům v souvislosti s blížícím se tenisovým turnajem žen v Praze zdůraznil, že usnesení vlády je platné. Podle jeho vyjádření je na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že by dané rozhodnutí nemělo být dodrženo. Sám prý detaily a aranžmá akce nezná.

„Zákaz je platný. Nevím, za jakých podmínek se tyto osoby zúčastní turnaje. Je na policii, aby případně konala, pokud bude mít nějaké podezření, že by toto rozhodnutí nemělo být dodrženo,“ uvedl Jan Lipavský.

„Nevím, jaké je přesně aranžmá tenisového turnaje, za jakých okolností se koná, s jakými právními tituly ti lidé do Česka plánují přijet. To je věc, kterou potom musí zkoumat policie a Ministerstvo vnitra,“ prohlásil ministr s tím, že osobně by do takové věci nešel, ale je prý na organizátorech, aby tuto věc posoudili.

Také jsme psali:

Podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka ale rozhodnutí směřuje na sportovce ve chvíli, kdy jsou reprezentanty své země.

Ředitel turnaje Miroslav Malý dříve uvedl, že aktuální situaci řešil s odpovědnými státními orgány. „Informovali jsme je, že nemáme vliv na seznam přihlášených hráček, když budeme plně respektovat platné rozhodnutí vlády. Během akce nikde nebude jakkoli prezentováno státní občanství těchto hráček, budou na něm vystupovat výhradně jako soukromé fyzické osoby, podobně jako na dalších světových turnajích,“ vysvětlil Miroslav Malý.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif