Rakušan prostě opil policisty i odbory rohlíkem, míní Hašek

politika

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před pár týdny slíbil policistům a hasičům, že jim od ledna zvedne platy o pět procent a že těm nejhůře zaplaceným vzrostou platy ještě více. Opak je pravdou: na slibované zvýšení platů většina policistů nedosáhne.

Rakušan prostě opil policisty i odbory rohlíkem, míní Hašek
Vít Rakušan, ministr vnitra
19. října 2024 - 07:22

Pět procent přidáno dostanou jen nejhůře placení policisté v nejnižších platových třídách, tedy zhruba čtvrtina, ti ostatní jen tři nebo dvě procenta, policisté s nejvyššími platy vůbec nic.

Policejní odbory se znovu chystají jednat s ministrem, pokud nedostanou více, hrozí, že svolají protesty, a varují před hromadnými odchody policistů.

Advokát a bývalý Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který v minulosti také zastával funkci náměstka ministra vnitra a je dlouholetým dobrovolným hasičem, se ke krokům ministra vnitra Víta Rakušana velmi ostře vyjádřil a považuje je za totální výsměch. 

„Před krajskými volbami sliboval ministr vnitra policistům od ledna 2025 navýšení platů o 5% (a stejně tak v letech 2026 a 2027,kdy už ovšem současná vláda a ministr nemusí sedět ve Strakovce). Odbory uvěřily a zrušily plánované protesty před Úřadem vlády.



Je po volbách a jaká má být realita? 5% dostanou přidáno policisté v 1-4 třídě, 3% v 5-8 třídě, 2% v 9-10 třídě a výše už nic. Přitom v 1-4 třídě pracuje asi 20-25% policistů, v 5-8 asi 70%. Lidově se tomu říká hop na špek. Ministr prostě policisty a odbory opil rohlíkem. Teď odbory znovu uvažují o protestech a varují před možnou vlnou odchodů. 

Když předávala bývalá vláda a bývalý ministr vnitra Jan Hamáček resort vnitra současné vládní garnituře, byl resort finančně i personálně stabilizován, vnitřní bezpečnost byla skutečnou prioritou a Česká republika patřila mezi 10 nejbezpečnějších zemí. Jak to vypadá dnes? 

Naštvanost, hrozící protesty, chybějící policisté (ale i hasiči) a k tomu opět hrozící odchody policistů. Taková je vizitka současného ministra a současné vládní politiky v oblasti vnitřní bezpečnosti.

Psali jsme:

Chce to méně rétorických cvičení o Ukrajině, méně vyvěšování plachet na Letné a více zájmu o skutečné problémy resortu a lidí, kteří každý den ve službě nasazují vlastní životy a starají se o bezpečnost České republiky. Zvláště potom, co si vláda včetně ministra vnitra sama odklepla navýšení svých platů téměř o 7%. To už je vůči většině policistů od ministra naprostý výsměch," okomentoval na svém facebooku problémy na resortu ministerstva vnitra Hašek. 

(bőhm, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::