Rajchl se vysmál Síkelovi. Pepíka prý kámoši pěkně vyšplouchli

politika

Ministr průmyslu Síkela nás před dvěma lety opakovaně ujišťoval o solidaritě Němců a obhajoval to, že vyvážíme naši levnou elektřinu na Lipskou burzu a pak si ji násobně kupujeme zpět. Nyní ale dostal výprask. Takto to okomentoval předseda PRO Rajchl.

Rajchl se vysmál Síkelovi. Pepíka prý kámoši pěkně vyšplouchli
Jindřich Rajchl (PRO)
20. července 2024 - 07:22
 
Advokát a šéf strany PRO Jindřich Rajchl začal svůj komentář tím, že uvedl na svém facebooku dvě citace našeho ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely z ODS: 

- Jozef Síkela v srpnu 2022: "Když nebudeme mít plyn, Německo zastaví část svého průmyslu a rozdělí se s námi."

- Jozef Síkela v červenci 2024: "Německo hromadí plyn určený pro Českou republiku a zadržuje jej na svém území."

„Vypadá to, že Pepíka jeho kamarádi trochu vyšplouchli. A co na to sami Němci? Ti přiznali, že po eliminaci plynu z Ruska má Německo celkově menší množství této suroviny, a proto si ji prostě nechají pro sebe.

Ještě si tady někdo myslí, že se s námi Němci při nedostatku jakékoliv komodity o něco rozdělí?

Fiala vám říká, že se zbavíme závislosti na Rusku. Co vám ale už neříká, je skutečnost, že si tím vytváříme absolutní závislost na Německu. A jak je vidno, soudruzi ze západu nás bez milosti odstřihnou při prvním náznaku nedostatku plynu ve své vlastní zemi.



Není tudíž už na čase vytáhnout hlavu z pozadí, a tak jako se Maďarsko dohodlo s Ruskem a Slovensko s Ázerbajdžánem, si domluvit dlouhodobý kontrakt na dodávku plynu, jenž nepovede přes německé trubky?
Přesně to máme v programu naší strany PRO.

Chceme dlouhodobý kontrakt s fixní cenou dodávek, aby naši občané nečelili prudkému nárůstu cen z důvodu výkyvu na trzích s touto komoditou. Jestli to bude z Ruska, Ázerbajdžánu, Kataru nebo odjinud záleží pouze na výhodnosti podmínek pro naši republiku. 

Ideologie do businessu nepatří. Zejména ne tehdy, pokud zasahuje do peněženek našich lidí.

Psali jsme:

Takže buď si zvolíte Fialu nebo kohokoliv jiného, kdo vám bude vyprávět pohádky o tom, jak se musíme zbavit závislosti na Rusku a spoléhat na naše partnery v EU a budete platit za plyn 3x víc než v Maďarsku, nebo dáte šanci nám a my pro vás zajistíme takový kontrakt, abyste platili 3x méně než platíte dnes. Bez rizika navýšení ceny kvůli tomu, že se na burze Rotterdamu někdo zblázní a vyžene cenu o 400% nahoru během pár dní.

Jak vždycky říkám - je to konec konců vaše peněženka," uzavřel svůj komentář Rajchl.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: čt24)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?