Rajchl rozcupoval pirátský návrh boje proti dezinformacím

politika

Veřejnoprávní média mají nově bojovat proti dezinformacím ze zákona. Pirátský návrh, který vláda schválila v rámci velké mediální novely, mění v zákoně o České televizi i Českém rozhlasu hlavní úkol veřejnoprávních médií.

Rajchl rozcupoval pirátský návrh boje proti dezinformacím
Jindřich Rajchl (PRO)
16. července 2024 - 06:05

Zákon médiím veřejné služby definuje několik hlavních úkolů, hned na prvním místě však ten zásadní: 

„Poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.“ Nyní se má tento úkol rozšířit, ministerstvo kultury na návrh Pirátů v mediální novele navrhuje přidat dodatek: „… a přispívání k postupu proti dezinformacím při respektování svobody slova“.

„Svou roli v tom hrají veřejnoprávní média už teď, je ale potřeba tyto snahy posílit a zároveň je ukotvit v zákoně, aby nemohly být v budoucnu potlačeny,“ obhajoval novelu ministr pro místní rozvoj a vicepremiér Ivan Bartoš. V praxi by pak podle něj mohla média spolupracovat i přímo s některými ministerstvy.

S tím ale nesouhlasí advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, jehož strana bude kandidovat v nadcházejících krajských volbách v koalici společně s SPD a Trikolorou.



„Podle Ivana Bartoše musí ČT a ČRo bojovat proti dezinformacím ze zákona. A mně se he slovy klasika položit otázku - a čo si predstavujete pod takým pojmom dezinformácia, Bartoš?

Protože český právní řád takový termín nezná. A třeba v mém pojetí jsou dezinformací zelené bláboly celé Pirátské strany.

Tudíž při striktní výkladu této nové cenzorské normy už by se Piráti na obrazovkách ČT nikdy neobjevili. Což bych nechtěl hned ze dvou důvodů - za prvé jsem bytostný demokrat a věřím, že každý by měl dostat právo prezentovat svůj politický názor, byť je sebeblbější.

Psali jsme:

A za druhé by měl každý dostat právo se historicky znemožnit. Což je disciplína, ve které Piráti zejména v posledních měsících skutečně excelují.

Boj proti dezinformacím totiž ve skutečnosti není ničím jiným než vzletným výrazem pro tvrdou cenzuru nepohodlných názoru opozice," okomentoval návrh z dílny šéfa pirátů Bartoše advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?